Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:23 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a invocat lipsa de interes în procesul pentru apartamentul donat de Paraschiva Barbu nepoților. Decizia instanței

ro

08 Dec, 2021 00:00 2013 Marime text
  • Magistrații, în completul Fond Civil 4, prezidat de magistratul Corina Suzana Artene, au decis să respingă excepția lipsei de interes ce a fost ridicată în proces.
  • Este vorba despre dosarul 4646/212/2020 în care Agenția Națională de Administrare Fiscală a solicitat instanței să dispună revocarea donației făcute de Paraschiva Barbu nepoților săi.
  • Următorul termen a fost fixat pentru data de 28 februarie 2022.
 
Decizie importantă a Tribunalului Constanța în procesul în care Fiscul a dat-o în judecată pe Parashiva Barbu pentru apartamentul cu șapte camere pe care aceasta l-a donat nepoților săi.
 
Magistrații au decis să respingă excepția lipsei de interes ce a fost ridicată în proces.
 
Este vorba despre dosarul 4646/212/2020 în care Agenția Națională de Administrare Fiscală a solicitat instanței să dispună revocarea donației făcute de Paraschiva Barbu nepoților săi.
 
Donația consta într-un apartament cu șapte camere, situat în centrul Constanței. Fiscul argumenta în proces că Paraschiva Barbu ar fi făcut această donație „cu scopul de a își crea sau mări o stare de insolvabilitate“.
 
Paraschiva Barbu este una dintre principalele beneficiare ale retrocedărilor din vremea fostului primar Radu Mazăre.
 
În Dosarul Retrocedărilor din Constanța, aceasta a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
De asemenea, instanța supremă a dispus recuperarea prejudiciului calculat în Dosarul Retrocedărilor.
 

Ce s-a solicitat în cauză
 
În procesul pentru apartament, reprezentanții ANAF-DGFP Galați-AJFP Constanța s-au plâns de faptul că Paraschiva Barbu ar fi donat apartamentul „cu scopul de a își crea sau mări o stare de insolvabilitate“.
 
La data de 1 martie 2021, Tribunalul Constanța, în completul Fond Civil 4, prezidat de magistratul Corina Suzana Artene, a decis suspendarea procesului.
 
Procesul de la Tribunal s-a reluat, în urma deciziei Curții de Apel Constanța, care a admis recursul declarat de Fisc împotriva hotărârii de suspendare.
 
Amintim, prin cererea înregistrată la instanță în acest proces, reclamantul DGRFP Galați a solicitat instanței ca, în contradictoriu cu pârâții, prin hotărârea pe care o va pronunța, pe calea acțiunii revocatorii, să dispună desființarea următoarelor acte juridice:

 
„Contractul de donație nr. 648/28.02.2019, (...) at apartamentului nr. 43-44, situat În Municipiul Constanța, (...) județul Constanța, înscris în Cartea Funciară a Municipiului Constanța nr. (...), deschisă la OCPI Constanța conform Încheierii nr. xxxxx/27.03.2014, compus din 7 (șapte) camere și dependințe, cu suprafața utilă de 164,36,36 mp și balcoane în suprafață de 17,53 mp și dreptul de proprietate asupra terenului aferent în suprafață indiviză de 30 mp, precum și cota indiviză din dreptul de coproprietate asupra părților comune din imobil care prin natura sau destinația lor, sunt de folosință (...)“.
 
De asemenea, s-a cerut și desființarea contractului de vânzare-cumpărare nr. 1783/07.06.2019, încheiat „cu privire la garaj auto cu suprafața de 19 mp și construcție aflată deasupra acestuia cu suprafață de 9 mp“.
 
 Conform sursei citate, în cererea de chemare în judecată, ANAF „a pretins  că înstrăinarea bunurilor menționate anterior s-a făcut de către contribuabilul Barbu Paraschiva cu scopul de a își crea sau mări o stare de insolvabilitate“.
 
În continuare, ANAF a mai arătat în proces că „se consideră că sunt îndeplinite condițiile reglementate de art. 1562 și următoarele Cod civil, respectiv : • actul atacat să fi creat creditorului un prejudiciu • frauda debitorului (debitorul a avut cunoștință de rezultatul păgubitor al actului față de creditor) • creditorul să aibă o creanță certă la data introducerii acțiunii • nu trebuie demonstrată complicitatea la fraudă a terțului cu care debitorul a încheiat actul atacat, deoarece nu este un contract cu titlu oneros (în cadrul contractului de donație)“.
 
La rândul lor, avocații Paraschivei Barbu au invocat excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Constanța, unde fusese inițial înregistrat dosarul, susținând că, de fapt, Tribunalul Constanța ar fi cel care ar trebui să judece cazul.
 
După analizarea excepției invocate, magistrații Judecătoriei Constanța au decis, la data de 5 octombrie 2020, să decline cazul în favoarea Secției I Civile a Tribunalului Constanța.
 
Umrătorul termen a fost fixat pentru data de 28 februarie 2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Ce s-a întâmplat în procesul pentru casa lui Mazăre
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii