Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scene interzise minorilor în sensul giratoriu de la Agigea! Cum motivează judecătorii cazul bărbatului prins în timp ce săvârșea acte sexuale explicite pe DN 38

ro

28 Jun, 2023 00:00 9490 Marime text
 
 
  • În primă instanță, Judecătoria Constanţa a decis condamnarea inculpatului la pedeapsa de 4 luni de închisoare, cu suspendare.
  •  au apreciat că scopul şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de exemplaritate şi de reeducare ale pedepsei, în sensul respectului datorat valorilor sociale ocrotite de lege, poate avea loc și fără privare de libertate.
  • Curtea de Apel a decis că pedeapsa aplicată prin sentinţa instanţei de fond este prea blândă prin raportare la gravitatea faptei şi periculozitatea infractorului, drept urmare pedeapsa de 4 luni închisoare a fost majorată la 6 luni închisoare.
  • În final, inculpatul a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri.    
 
 
Pedeapsă majorată pentru tânărul de 30 de ani, din Constanța, prins în timp ce săvârșea acte sexuale explicite, pe marginea DN 38, în zona sensului giratoriu din comuna Agigea! În primă instanță, Judecătoria Constanța i-a aplicat inculpatului 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri, însă Curtea de Apel a decis că pedeapsa aplicată prin sentinţa instanţei de fond este prea blândă prin raportare la gravitatea faptei şi periculozitatea infractorului. Drept urmare, pedeapsa de 4 luni închisoare a fost majorată la 6 luni închisoare, cu suspendare.
 
Cazul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, care l-au trimis în judecată pe inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri prev. de art. 375 cod penal.
 
În fapt, s-a reţinut că, în timp ce se afla în zona sensului giratoriu din Agigea, inculpatul a săvârşit acte de exhibiţionism în public, masturbându-se în timp ce o urmărea îndeaproape pe martora în vârstă de 13 ani.
 
Prima condamnare
 
În primă instanță, Judecătoria Constanţa a decis condamnarea inculpatului la pedeapsa de 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri.
 
Scopul pedepsei poate fi atins și fără privare de libertate
 

Magistrații de la Judecătoria au apreciat că scopul şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de exemplaritate şi de reeducare ale pedepsei, în sensul respectului datorat valorilor sociale ocrotite de lege, poate avea loc și fără privare de libertate, dând posibilitatea inculpatului sa reflecteze asupra propriului comportament raportat la relațiile sociale pe care a înteles să le încalce prin săvârşirea infractiunii, astfel că va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, urmând a stabili un termen de supraveghere minim de 2 ani.
 
De la 4 la 6 luni
 
Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care a desfiinţat hotărârea atacată în parte şi, rejudecând, a dispus majorarea pedepsei cu închisoarea aplicată inculpatului, pentru săvârșirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri, de la 4 luni închisoare la 6 luni închisoare.
 
În motivarea deciziei, Curtea de Apel Constanța reține că inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa a fost trimis în judecată, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri prev. de art. 375 cod penal.
 
Sub aspectul descrierii situaţiei de fapt, s-a reţinut în sarcina inculpatului că, în timp ce se afla în zona sensului giratoriu din Agigea, ar fi săvârşit acte de exhibiţionism în public, masturbându-se în timp ce urmărea o minoră.

 
Inculpatul a recunoscut
 
Judecata în primă instanță s-a desfășurat în procedura simplificată ca urmare a recunoașterii învinuirii de către inculpat, (...) pe baza materialului probator administrat în cauză în faza de urmărire penală, necontestat de inculpat.
 
Prima instanţă a stabilit în mod corect, pe baza materialul probator administrat în cauză, că fapta comisă de inculpat constituie infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri şi a fost comisă de inculpat cu forma de vinovăţie prevăzută de norma de incriminare, pronunţând o soluţie de condamnare la pedeapsa închisorii de 4 luni, cu suspendarea executării sub supraveghere pe un termen de doi ani.
 
Referitor la individualizarea pedepsei, Curtea a procedat la o reevaluare a criteriilor prevăzute de art.74 alin. 1 cod penal, printre care gravitatea faptei dată de natura valorilor sociale protejate prin norma de incriminare ce ţin de ordinea şi siguranţa publică, dar şi de modalitatea concretă de comitere, în mod spontan, fără o motivaţie determinată, pe fondul consumului de alcool, la orele dimineţii (8:05), într-o zonă intens circulată pietonal la acea oră, luând în considerare şi vârsta persoanei vătămate (13 ani), pe care a urmărit-o pe o distanţă de aproximativ 10-15 metri în timp ce realiza acte de exhibiţionism, creându-i acesteia o stare de temere.
 
Rezonanţă socială negativă
 
Deși aparent gradul generic de pericol social al faptei nu este unul ridicat, nu se poate aprecia că în concret fapta este vădit lipsită de importanţă, acest tip de comportamente tulburând în mod grav ordinea şi siguranţa publică, având o rezonanţă socială negativă, fiind necesare măsuri ferme pentru combaterea acestui fenomen infracţional.
 
Inculpatul, condamnat pentru fapte similare
 
De asemenea, circumstanţele personale ale inculpatului indică că acesta nu se află la primul conflict cu legea penală, conform fișei de cazier judiciar aflate la dosarul cauzei, acesta a mai fost condamnat pentru fapte similare, dar şi pentru infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice, pentru care a intervenit reabilitarea.
 
Mai mult, acesta a fost condamnat pentru fapte de aceeaşi natură şi pe teritoriul Germaniei, respectiv pentru Exhibiţionism și interzicerea de a lucra cu minorii sau de a desfăşura o activitate la care participă minori.
 
Totodată, Curtea nu a putut omite concluziile Raportului de expertiză medico-legală psihiatrică, care indică faptul că inculpatul este diagnosticat actualmente cu tulburări mentale şi de comportament datorate consumului de alcool,  parafilie-exhibiţionism.
 
În acest context, arată magistrații, chiar dacă inculpatul se pare că încearcă să se integreze social, având un loc de muncă, a respectat toate obligaţiile procesuale ce i-au fost impuse şi a recunoscut fără rezerve faptele reţinute în sarcina sa, totuşi se pare că acesta manifestă o perseverenţă infracţională deosebită pentru fapte de o natură delicată, împrejurare datorată şi stării psihice a inculpatului, care are o predispoziţie spre acest tip de comportament antisocial, constatăm că pedeapsa aplicată prin sentinţa instanţei de fond este prea blândă prin raportare la gravitatea faptei şi periculozitatea infractorului, drept urmare pedeapsa de 4 luni închisoare va fi majorată la 6 luni închisoare (limitele de pedeapsă prevăzute de lege, în urma reducerii cu 1/3, fiind cuprinse între două luni și un an și 4 luni închisoare).
 
Inculpatul pare că face eforturi să se integreze social
 
Sub aspectul formei de executare a pedepsei, Curtea arată că în mod just prima instanţă a constatat îndeplinite condiţiile impuse de art. 91 cod penal privind suspendarea sub supraveghere a pedepsei, iar din evaluarea circumstanţelor concrete ale cauzei, astfel cum au fost redate anterior, reiese că scopul sancţiunii penale aplicate poate fi îndeplinit şi prin această formă de executare, sancţiunea aplicată fiind aptă să contribuie la îndreptarea conduitei sociale a inculpatului, care după cum am precizat se pare că face eforturi să se integreze social, urmând a fi menţinut termenul de supraveghere minim de 2 ani, conform art. 92 alin. (1) cod penal.
 
Condamnare mărită și definitivă
 
Pentru toate aceste considerente, deoarece criticile formulate de către procuror sunt întemeiate cu privire la reindividualizarea pedepsei, Curtea de Apel a constatat apelul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa ca fiind fondat, astfel că a fost admis, urmând a se reforma hotărârea atacată, prin majorarea cuantumului pedepsei principale aplicate inculpatului, pentru infracţiunea ultraj contra bunelor moravuri prev. de art. 375 cod penal, de la 4 luni închisoare la 6 luni închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere pe un termen de 2 ani; la determinarea cuantumului pedepsei, se au în vedere, limitele reduse potrivit dispoziţiilor art.396 alin.(10) cod procedură penală faţă de recunoaşterea faptei şi recurgerea la procedura simplificată.
 
Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă!
 
Sursa: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Caz incredibil instrumentat de procurorii din Constanța!
Polițist trimis în judecată pentru că ar fi dezvăluit unui amic unde sunt amplasate radarele

 
Interceptări
Motivarea judecătorilor în dosarul polițistului din Constanța care a refuzat 4000 de euro mită!

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii