Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:25 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se cere plata unor drepturi pentru micuții cu nevoi speciale Consiliul Județean Constanța și Centrul Școlar „Delfinul” chemate în judecată de reprezentanții legali ai minorilor!

ro

22 Aug, 2024 17:00 736 Marime text
  • Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Delfinul” Constanța care oferă servicii de asistență educațională și terapeutic-recuperatorie pentru copiii cu deficiență mintală de diverse grade din județul Constanta, se confruntă cu o serie de procese din partea părinților unora dintre minorii cu nevoi speciale care frecventează cursurile acestui centru
  • Simina Radoslav, directorul Centrului a explicat pentru ZIUA de Constanța că aceste procese au legătură cu majorările unor drepturi prevăzute în Legea Educației și în Legea 198/2023, Legea învățământului preuniversitar
  • Ar fi vorba despre aproximativ 50 de minori pentru care trebuie plătite sume de bani cuprinse între 5.000 - 6.000 lei
  • Reprezentanții legali ai minorilor pentru care s-a solicitat recuperarea sumelor de bani au câștigat pe fond procesul, însă decizia a fost atacată cu recurs
 


 
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Delfinul” Constanța care oferă servicii de asistență educațională și terapeutic-recuperatorie pentru copiii cu deficiență mintală de diverse grade din județul Constanta, servicii care vizează formarea unor deprinderi și competențe de bază ca premise ale integrării socio-profesionale în funcție de potențialul individual se confruntă cu o serie de procese din partea părinților unora dintre minorii cu nevoi speciale care frecventează cursurile acestui centru.

Simina Radoslav, directorul Centrului a explicat pentru ZIUA de Constanța că aceste procese au legătură cu majorările unor drepturi prevăzute în Legea Educației și în Legea 198/2023, Legea învățământului preuniversitar.

În speță, până în luna martie anul acesta, de aceste majorări la drepturile de alocaţie zilnică de hrană şi de alocaţie pentru rechizite şcolare, cazarmament, îmbrăcăminte şi încălţăminte puteau beneficia, potrivit unor opinii formulate de ordonatorul principal de credite al Centrului, respectiv Consiliul Județean Constanța - doar copiii lipsiți de ocrotire parentală (n.r. cei aflați în centre de plasament), nu și cei din căminele de origine (n.r. în familii).

„Din martie 2024, aceste alocații se plătesc majorate tuturor beneficiarilor, însă procesele vizează recuperarea unor sume de bani din perioada martie 2021-februarie 2024”, a mai spus Radoslav.

Astfel, pe rolul instantențelor constănțene se află mai multe dosare deschise de reprezentanții legali ai unor minori care primesc servicii de asistență educațională și terapeutic-recuperatorie în Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Delfinul.

Ar fi vorba despre aproximativ 50 de minori pentru care trebuie plătite sume de bani cuprinse între 5.000 - 6.000 lei, potrivit Siminei Radoslav.


În dosarul 296/118/2024 aflat pe rolul secției de contencios administrativ și fiscal al Tribunalului Constanța, având ca obiect pretenții și unde pârâți sunt Consiliul Județean Constanța și Centrul Școlar Delfinul, la termenul din 5 iulie a.c., magistrații au decis să admită în parte cererea reprezentanții legali ai mai multor minori și au obligat pârâtele la plata majorată cu 50% a drepturilor de alocaţie zilnică de hrană şi de alocaţie pentru rechizite şcolare, cazarmament, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru perioada martie 2021 – februarie 2024 către reclamante, precum și dobânzii legale penalizatoare aferentă sumelor reprezentând plata majorata cu 50% a drepturilor de alocaţie zilnică de hrană şi de alocaţie pentru rechizite şcolare, cazarmament, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru perioada martie 2021 – februarie 2024, dobândă ce se va calcula de la data scadenţei fiecărei plaţi şi până la stingerea efectiva a creanţelor.

Totodată, magistrații au obligat Consiliul Județean Constanța și Centrul Școlar Delfinul la plata sumelor cu actualizarea acestora cu indicele de inflaţie, precum și la plata către fiecare reclamantă, a sumei de 150 de lei reprezentând cheltuieli de judecat onorariu apărător ales.

Deoarece parte din solicitări le-au fost respinse (n.r. alocații de nevoi personale), reprezentanții legali ai minorilor au înregistrat recursul cu obligația de a face pe 19 august a.c.

De asemenea, și Consiliul Județean Constanța a depus recurs în dosarul 296/118/2024.


Deocamdată, magistrații nu au stabilit un termen de judecată.
 
 
PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

Ședință CJ Constanța Două terenuri de pe strada Semanătorului, alipite pentru o investiție necesară Centrului Școlar „Delfinul“ (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii