Ședința de judecată în dosarul 2 Mai, încheiată la scurt timp după începere. Declarațiile părinților și ale avocaților, la Judecătoria Mangalia (VIDEO)
Ședința de judecată în dosarul 2 Mai, încheiată la scurt timp după începere. Declarațiile părinților
20 Sep, 2024 11:40
ZIUA de Constanta
730
Marime text
Ședința de judecată pe fond a dosarului 2 Mai s-a încheiat după nici jumătate de oră de la începere, dat fiind faptul că rapoartele de expertiză ale victimelor nu au fost încă finalizate.
Apărătorul unora dintre victimele tragediei din 2 Mai, avocatul Adrian Cuculis spune că era de așteptat ca astăzi, 20 septembrie 2024, ședința să se încheie într-un timp scurt.
„Era previzibil, nu-i așa, că astăzi se amână. (...) Este cea mai scurtă ședință pentru că nu aveai ce să faci, să zic, în afară de a stabili ce s-a întâmplat la expertiză, de ce nu sunt gata rapoartele și n-au fost gata rapoartele pentru că s-au solicitat anumite specializări suplimentare, de care, bineînțeles, medicii de la INML nu aveau cum să dispună în cadrul INML, au fost trimiși către ortopedie copiii, către chirurgie plastică, chirurgie reparatorie și atunci, aceste documente au mai durat puțin, până să ajungă la INML și INML să facă expertiza în baza acestor rapoarte emise de către alte instituții, cum ar fi Spitalul de Urgență Floreasca, și pe unde au mai fost ei trimiși, pentru că și Cristina, și Coniac, celălalt băiat care a fost accidentat, au avut nevoie de niște verificări suplimentare din partea altor medici, pentru a se stabili dacă există o infirmitate permanentă sau nu”, a spus avocatul Cuculis.
Întrebat de ce a apărut întârzierea în efectuarea expertizelor din acest dosar, acesta a răspuns:
„A fost o amânare, să zicem, nejustificată. Eroare clar a fost! Instanța nu are nicio vină, noi nu avem nicio vină, a fost o chestiune care ține de adresele care au fost făcute inclusiv de către INML pentru a fi depuse anumite dosare medicale, pe unde au trecut copiii și au fost investigați. Dosare medicale pe care nu puteau să le aducă ei mai rapid, ci am considerat că INML, prin autoritatea publică pe care o deține, ar putea să facă mai repede rost de dosare... Ne-am înșelat. (...) Vorbim de trei săptămâni, trei săptămâni și jumătate”.
Părinții lui Sebi, care au fost prezenți la ședința de judecată au declarat că se așteptau la o amânare, în acest termen.
„Știam că se va amâna. Am venit, pur și simplu, că trebuia să venim, voiam să dau ochii cu domnul Trandafir, nu-i posibil! Am certificatul de necropsie la mine, scrie, pur și simplu, 0% alcool în sânge, deci nu e normal să șteargă cu copii noștri pe jos doar pentru bani. La Roberta, da, dar au fost cantități foarte mici de alcool”, a spus tatăl lui Sebi.
„Au fost la o petrecere, copiii, totuși... Adică, oricine merge la o petrecere bea un pahar și, până la urmă, mergeau corect, nu conduceau o mașină, adică, nimic în neregulă. (...) Nu este normal să măture cu ei pe jos după ce i-au omorât, ar trebui să lase copiii în pace, să-și găsească alte arme, ca să apere acel drogat, pentru că m-am săturat să vorbesc frumos despre un drogat. Da? (...) Copiii noștri chiar au fost nevinovați. (...) Îi rog frumos pe avocații drogatului să lase copiii noștri în pace!”
Unul dintre avocații lui Vlad Pascu, Adrian Bendeac, a susținut că Vlad Pascu nu s-a deplasat până la Judecătoria Mangalia, dat fiind faptul că luase la cunoștință că rapoartele de expertiză nu erau finalizate.
„A fost formulată o cerere din partea noastră știind că nu au sosit rapoartele de expertiză și că va fi doar o amânare a cauzei, astfel încât logistic ar fi fost chiar dificil și pentru el, și pentru cei de la penitenciar să facă acest efort, ca să-l aducă aici, astfel încât am apreciat că nu prejudiciază interesele nimănui. Nici ale lui, nici ale persoanelor vătămate și ale justiției, în general”, a spus avocatul.
În contextul declarațiilor colegului său, avocatul Alin Trandafirescu, care au adus indignare familiilor îndoliate, acesta a afirmat că nu dorește să facă dezbateri pe această temă.
„Personal, apărările le fac în fața instanței de judecată, în fața judecătorului și nu în fața camerelor de filmat. În ceea ce privește susținerile colegului meu, în fața dumneavoastră, apreciez că ele au fost întemeiate sau au fost determinate de anumite mijloace de probă aflate la dosarul de urmărire penală, respectiv rapoartele medico-legale de necropsie și acolo sunt niște concluzii pe care nu le comentez la acest moment, și bineînțeles că a făcut unele precizări la acele mijloace de probă”, a afirmat avocatul Adrian Bendeac.
Tatăl Robertei Dragomir a afirmat că se aștepta ca la această ședință să fie dispusă amânarea.
„Știam ce se întâmplă”.
Întrebat de jurnaliști cât crede că va mai dura procesu, acesta a declarat:
„Nu știu, dar eu vreau să se termine cât mai repede. Deja cedez nervos! (...) La ce mă aștept? Nu mă mai aștept la nimic. Din moment ce acești avocați ai familiei Pascu... Până și în momentul de față își bat joc de memoria copiilor noștri. Timpul le rezolvă pe toate”.
Reamintim că în Dosarul 2 Mai Matei Vlad Pascu este suspectat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
În dosarul pe fond, Judecătoria Mangalia a fixat un nou termen în dosarul de fond în care Vlad Pascu este cercetat pentru ucidere din culpă – 18 octombrie 2024.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Citește și:
Judecătoria Mangalia a dat amânare în Dosarul 2 Mai! Noul termen, programat pe 18 octombrie
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii