Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Și în doliu, și cu banii luați Bărbat jefuit în cimitir de un tânăr cu mască medicală, în toiul nopții! Suspectul – „Dă, mă, banii, dă-te dracu!”

ro

26 Sep, 2024 17:00 530 Marime text
Cimitir - sursa foto: ZIUA de Constanța

Un caz de tâlhărie a tulburat liniștea satului Viile din comuna Ion Corvin, județul Constanța, în luna ianuarie a acestui an, când un bărbat a fost tâlhărit în cimitir, la miez de noapte, când s-a dus să jelească la mormântul bunicilor.
 
Cel care l-ar fi imobilizat și i-ar fi sustras portofelul, spune victima, este chiar un consătean care purta mască medicală și glugă pe cap și care l-ar fi amenințat că are un cuțit, pentru a nu opune rezistență.
 
După spusele inculpatului, după ce victima s-a oprit lângă acesta, prefăcându-se că vorbește la telefon, suspectul, i-ar fi smuls și telefonul.
 
În urma acestei întâmplări, Deacu Vasile Dănuț a fost deferit justiției și a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare de către magistrații Judecătoriei Medgidia, pe data de 11.06.2024, într-un dosar de tâlhărie.
 
După ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a depus apel față de soluția instanței, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, unde judecătorii vor lua o decizie în această speță, pe data de 31.10.2024.

Până la luarea unei decizii finale, astăzi, 26.09.2024, Curtea de Apel Constanța va decide dacă îl va menține sub control judiciar.
 
 
Filmul tâlhăriei din cimitir, în actul de sesizare
 
În fapt, în actul de sesizare s-a reținut că, în noaptea zilei de 24.01.2024, în jurul orelor 02:00, în cimitir, inculpatul a exercitat acte de violență fizică asupra persoanei vătămate, imobilizându-l, pentru a-i sustrage un telefon mobil marca Allview de culoare albastră, portofelul din care a luat suma de 100 de lei, după care l-a aruncat pe jos la insistențele persoanei vătămate, l-a amenințat că are un cuțit și să nu se opună la deposedarea de bunurile sale.
 
Ce spune persoana vătămată
 
În fapt, la data de 24.01.2024, persoana vătămată a declarat că în noaptea de 23/24.01.2024, în jurul orelor 02:00, a mers pe jos de la locuință, pentru a aprinde o lumânare bunicilor. A plecat pe strada principal (…).
 
A intrat în cimitir și chiar la intrare în cimitir în stânga e mormântul nașului și vis a vis de mormântul bunicilor. Pe poarta cimitirului a intrat o persoană cu o mască de covid bleu pe față, iar acesta a spus să îi dau banii că altfel îl taie. L-a prins prin spate de gât și repede i-a scos din buzunarul drept al pantalonului un telefon marca Allview, de culoare albastru și apoi din buzunarul stâng i-a scos portofelul. A încercat să îl țină de mâini însă nu a reușit. După ce a luat portofelul și telefonul acesta a ieșit pe poarta cimitirului și a fugit pe drumul din partea dreaptă pe lângă cimitir. Acesta nu l-a lovit în nici un fel decât l-a ținut de gât și l-a amenințat că îl omoară, că are cuțit la el.

Persoana respectivă a aruncat masca ce o avea pe față în cimitir și atunci l-a cunoscut ca fiind băiatul unui consătean pe care știu că îl cheamă. A fugit după el pe strada din dreapta cimitirului și i-a spus să îi dea portofelul pentru că are actele în el. Acesta a luat banii din portofel și portofelul l-a aruncat jos pe sol și a urcat mai sus pe stradă.
 
Ce spune inculpatul despre cele întâmplate
 
Potrivit actului de sesizare, la data de 27.01.2024, tânărul a dat declarație în calitate de suspect, prin care a precizat faptul că a luat la cunoștință de calitatea de suspect.
 
Cu privire la aspectele pentru care este cercetat declară faptul că la data de 23/24.01.2024, în jurul orelor 01:00 se afla pe marginea străzii în dreptul locuinței unei vecine, fiind în stare de ebrietate.
 
„La un moment dat a trecut numitul bărbatul cunoscut în comunitatea noastră, ocazie cu care acesta a întrebat de ce nu îl salut, tot odată observând că acesta se afla în stare de ebrietate”, a spus inculpatul.
 
(...) Anchetatorii au reținut în actul de sesizare că în acel moment inculpatului i-a venit ideea să se ia după acesta, considerând că bărbatul este posibil să aibă asupra sa bani sau alte valori pe care dorea să le sustragă. În continuare a urcat pe străduța unde se afla trecând cu intenția de a-i ieși în cale acestuia și a-l deposeda de bunurile pe care acesta le avea asupra sa. În scurt timp victima a apărut în raza vizuală, drept pentru care a pornit în urmărirea acestuia pentru a vedea unde se duce și a găsi un moment prielnic pentru a-l ataca și a-l deposeda de bunurile sale.

În timp ce îl urmărea pe acesta, numitul victima a intrat în cimitirul localității Viile, observând cum acesta aprindea luminări și plângea la unul dintre morminte. Imediat observând că acesta nu este atent, s-a apropiat de acesta prin partea din spate cu mențiunea că aveam pe cap gluga hanoracului pentru a nu fi recunoscut de acesta, moment în care numitul acesta s-a întors ocazie cu care i-a spus : ,,Dă mă banii dă-te dracu !”.
 
Tânărul s-a repezit către inculpat ocazie cu care l-a imobilizat pe acesta prinzându-l cu una dintre mâini de degetele ambelor mâini ale sale, l-a tras cu putere imobilizându-l, după care cu cealaltă mână i-a luat forțat un portofel pe care acesta îl avea în buzunarul superior stâng al pantalonului său.
 
Imediat după producerea faptei a luat-o la fugă spre ieșirea din cimitir, ocazie cu care „bărbatul a strigat după mine să îi înapoiez portofelul sustras, drept pentru care am sustras din portofel suma de 80 de lei formată din mai multe bancnote de 1 leu și o singură bancnotă de 50 de lei, aruncând portofelul pe jos în direcția acestuia”, a spus inculpatul.
 
În continuare, tânărul le-a spus anchetatorilor că bărbatul a venit către el având telefonul în mână și prefăcându-se că vorbește la acesta, iar în momentul în care s-a apropiat de acesta. I-a smuls forțat telefonul din mână, moment în care gluga pe care o avea în cap a căzut pe spate iar numitul bărbatul l-a recunoscut spunându-i pe nume, cu precizarea că nu a avut mască Covid aplicată pe față.
 
Cu ocazia identificării sale de către organele de poliție, inculpatul ar fi predat către aceștia telefonul mobil marca Allview sustras de la bărbat, iar cartela inserată în acesta ar fi aruncat-o înainte de a vinde telefonul.
 
 
Motivarea judecătorilor în condamnarea inculpatului la pedeapsa minimă
 
Instanța reține că inculpatul a demonstrat o periculozitate socială sporită, acționând cu determinare, i-a sustras persoanei vătămate un telefon mobil marca Allview de culoare albastră şi portofelul din care a luat suma de 100 de lei, manifestând dispreţ faţă de valorile sociale importante ocrotite de legea penală. În acest context instanţa apreciază că este imperativ ca, pentru fapte de o asemenea gravitate, răspunderea penală a inculpatului să fie corespunzătoare încălcărilor flagrante ale ordinii sociale.
 
Cu privire la circumstanțele personale ale inculpatului instanța reține că acesta are vârsta de 18 de ani, 4 clase și fără ocupație. De asemenea, instanța constată că acesta se află la primul conflict cu legea penală.
 
„Așa fiind, toate aceste elemente conduc instanța la concluzia că se impune stabilirea unei pedepse orientate spre minim, de natură a concretiza scopul disuasiv, preventiv și educativ al pedepsei, raportat atât la fapta comisă de inculpat și la gravitatea urmării acesteia, dar și la atitudinea acestuia ulterioară comiterii faptei, astfel în baza art. 233 – 234, alin. 1, lit. d) din Codul penal, raportat la art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, va condamna pe inculpatul la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată (săvârșită la data de 24.01.2024)”, se arată în motivare.
 
În secțiunea Documente poate fi cititită în integralitate Hotărârea 944/2024.
 
Surse de documentare: Portalul instanțelor de judecată și ReJust.ro
 
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Doi bărbați acuzați că au bătut cu pumnii și șuturile un consătean turmentat, nemulțumiți de pedepsele primite. Cazul, în atenția Curții de Apel Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii