Spital privat, dat în judecată Curtea Supremă decide soarta unui proces sensibil. Pacientul din Constanța a murit înainte de înregistrarea dosarului
Spital privat, dat în judecată: Curtea Supremă decide soarta unui proces sensibil. Pacientul din Constanța
21 Feb, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2595
Marime text
Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
- Pe scurt, Curtea de Apel Constanța a decis ca procesul să continue, la cererea familiei reclamantului decedat.
- Hotărârea a fost luată de completul C1 A al Secției a II-a civile, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, format din magistrații Ecaterina Grigore și Roxana Nicoleta Bacu.
- Curtea de Apel Constanța a stabilit că „prin urmare, cum în cauză s-a probat ratificarea contractului de asistență juridică încheiat cu avocatul semnatar al cererii de chemare în judecată, se constată că a fost dovedită calitatea acestuia de reprezentant al reclamantului“.
- Decizia Curții de Apel Constanța a fost contestată de reprezentanții spitalului privat la Curtea Supremă.
Caz inedit, de la Constanța, pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție!
Reprezentanții unui spital privat din Capitală s-au plâns magistraților Curții Supreme de decizia pronunțată de Curtea de Apel Constanța de a continua procesul intentat spitalului de un fost pacient, care a murit până la înregistrarea reclamației sale pe rolul instanțelor de judecată!
Pe scurt, Curtea de Apel Constanța a decis ca procesul să continue, la cererea familiei reclamantului decedat.
Hotărârea a fost luată de completul C1 A al Secției a II-a civile, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, format din magistrații Ecaterina Grigore și Roxana Nicoleta Bacu.
Reprezentanții spitalului s-au declarat nemulțumiți de această decizie, astfel că au atacat-o la Curtea Supremă, unde au solicitat menținerea primei hotărâri ce fusese pronunțată în proces, fiind vorba despre cea luat-o de Tribunalul Constanța, prin care cererea reclamantului decedat între timp era respinsă.
Amintim, în dosarul 704/118/2019, spitalul privat a fost chemat în judecată de un constănțean care a reclamat faptul că, în urma unei intervenții chirurgicale suferite în unitatea spitalicească, a contractat o infecție nosocomială din cauza căreia starea sa de sănătate s-a înrăutățit.
De altfel, omul a decedat între timp, până la înregistrarea la instanță a cererii sale de chemare în judecată a spitalului.
Cu toate că rudele bărbatului au dorit să continue procesul deschis de acesta, Tribunalul Constanța a anulat cererea de chemare în judecată, „pentru lipsa calității de reprezentant“.
Acum, Curtea de Apel a decis continuarea procesului, iar reprezentanții unității medicale s-au adresat Curții Supreme pentru anularea acestei decizii.
Din motivarea hotărârii Curții de Apel Constanța
În Hotărârea nr. 385/2021a Curții de Apel Constanța, instanța a arătat următoarele: „Contractul de asistență juridică încheiat de soția reprezentatului (nr., a pacientului decedat între timp) a fost ratificat de moștenitorii acestuia, prin declarația autentificată sub nr. 2281/31.05.2019“.
„Această declarație este relevantă în cauză întrucât reprezintă chiar manifestarea de voință cerută de lege pentru a opera ratificarea unui mandat în ipoteza survenirii decesului titularului dreptului. Or, exact aceasta este ipoteza reglementată de dispozițiile art. 1313 C.civ. pre-citate, care vizează un contract încheiat de o altă persoană decât mandantul, al cărei deces survine anterior ratificării“, au spus judecătorii.
Astfel, Curtea de Apel Constanța a stabilit că „prin urmare, cum în cauză s-a probat ratificarea contractului de asistență juridică încheiat cu avocatul semnatar al cererii de chemare în judecată, se constată că a fost dovedită calitatea acestuia de reprezentant al reclamantului“.
„În concluzie, Curtea apreciază că soluția dată excepției lipsei dovezii calității de reprezentant a semnatarului cererii de chemare în judecată este întemeiată pe aplicarea greșită a dispozițiilor legale referitoare la ratificarea mandatului“, au spus judecătorii din Constanța.
Astfel, „pentru argumentele expuse, Curtea va admite apelul promovat, va anula sentința apelată și va trimite cauza aceleiași instanțe, pentru continuarea judecății“, se mai arată în decizia contestată de reprezentanții spitalului la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Amintim, în acest proces, reclamantul solicitase obligarea spitalului privat din București la plata sumelor de 10.000 de lei cu titlu de daune materiale și 500.000 de lei, daune morale.
„În considerentele cererii reclamantul a învederat, în esență, că a suferit o intervenție chirurgicală la Spitalul (...), iar în timpul internării a contractat o infecție nosocomială datorită căreia starea sa de sănătate s-a deteriorat, iar din data de 11.09.2018 a fost transferat la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, la ATI, fiind în comă la data formulării cererii introductive“, se arată în prima hotărâre, a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex.
Conform sursei citate, în replică, reprezentanții spitalului privat au invocat „excepția lipsei dovezii calității de reprezentant a apărătorului – avocat (...), cererea fiind introdusă după moartea lui L. M. D.“.
Acum, depinde de Înalta Curte de Casație și Justiție dacă procesul va merge mai departe chiar și după decesul reclamantului, la cererea familiei, cum a decis Curtea de Apel Constanța, sau dacă se va termina aici, cum hotărâse Tribunalul Constanța.
Sursa motivare: www.rolii.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Se cer daune impresionante!
Un pacient a dat în judecată Spitalul Județean Constanța, pentru că a fost operat de un medic rezident
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii