Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:33 03 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța CSM a sesizat Inspecția Judiciară în dosarul strămutării dosarului în care Dan Diaconescu este cercetat pentru act sexual cu un minor. Între timp, inculpatul află dacă rămâne sub control judiciar

ro

02 Apr, 2025 19:00 599 Marime text
Dan Diaconescu - sursa foto: ZIUA de Constanța

Rejudecarea la Judecătoria Tulcea dosarului în care Dan Diaconescu este suspectat de actul sexual cu un minor ajunge în atenția Inspecției Judiciare, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat undă verde marți, 01.04.2025, pentru sesizarea Direcției de Inspecție pentru judecători, cu privire la admiterea cererii de strămutare de către Curtea de Apel Cosntanța.
 

 
Între timp, la Judecătoria Tulcea, joi, 03.04.2025, Dan Diaconescu va afla dacă va rămâne sub control judiciar, sau nu, la primul termen de verificare a măsurilor preventive. Oricare va fi decizia magistraților, va putea fi contestată.
 
 
Amintim că la data de 21.03.2025, Curtea de Apel Constanța a hotărât strămutarea cauzei la Tulcea, fapt care atrage după sine anularea pedepsei de 8 ani și 4 luni de închisoare în regim de detenție, judecătoarea Valentina Boboc, motivând că Judecătoria Constanța nu ar mai putut rămâne imparțială, ca urmare a scurgerilor de informații în presă, cazul fiind mediatizat în exces.
 
În acest context, subliniem că modalitatea în care au fost  transmise opiniei publice acuzaţiile penale aduse inculpatului D.C.D., prin  prezentarea unor pasaje lungi din interceptările convorbirilor aflate în dosarul cauzei, intensitatea mesajului oferit prin mass media,  potrivit cu care inculpatul este autorul faptelor, ce îi sunt imputate, înainte de a fi judecat de o instanţă independentă şi imparţială şi durata de timp pe parcursului căreia  au fost scurse informaţii  nepublice, din dosarul cauzei, începând cu faza urmăririi penale, dar mai ales în procedura în cameră preliminară, de către Judecătoria Constanţa, aceasta fiind tocmai instanţa care îl judeca în procedura în camera preliminară pe inculpat conduc la reliefarea suspiciunii rezonabile că Judecătoria Constanţa nu îl mai poate judeca cu imparţialitate pe inculpat, de vreme ce prin acţiunea de a continua scurgerile de informaţii nepublice din dosarul cauzei, a înţeles să încalce cel puţin la nivelul aparenţelor, dreptul inculpatului la un proces echitabil.
 
În opinia Curţii, în speţă,  Judecătoria Constanţa, datorită împrejurărilor mai sus amintite nu mai poate fi percepută în ochii justiţiabililor şi ai publicului ca un „tribunal independent şi imparţial” aşa cum sintagma se desprinde din jurisprudenţa C.E.D.O, încălcându-se, sub aspectul suspiciunii rezonabile, garanţiile inculpatului la un proces echitabil.
 

Existenţa unui tribunal independent şi imparţial prevăzut de lege reprezintă una dintre principalele garanţii care leagă dreptul la un proces echitabil de accesul la justiţie. Prin tribunal se înţelege acel organ jurisdicţional care poate pronunţa hotărâri obligatorii, pe baza unor norme de drept şi în cadrul unor proceduri organizate. Tribunalul trebuie să fie stabilit de lege fiind contrare procesului echitabil tribunalele extraordinare. Principalele garanţii ale tribunalului sunt independenţa faţă de orice  alte autorităţi, precum şi faţă de părţi şi imparţialitatea, adică absenţa oricărei prejudecăţi sau interes al judecătorului în cauza pe care o soluţionează.
 
Cum aparenţa de imparţialitate a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Constanţa, la nivel de suspiciune rezonabilă, a fost încălcată, prima instanţă apărând ca interesată să îl prezinte pe inculpat opiniei publice, în modalitatea anterior descrisă, în cursul procedurii în cameră preliminară ( care se desfăşoară în camera de consiliu, deci fără participare publicului) ca fiind deja vinovat, înainte de a fi judecat definitiv, urmează a se admite cererea de strămutare formulată, pentru acest motiv, iar cauza penală să fie strămutată la Judecătoria Tulcea, instanţă aflată în circumscripţia Curţii de apel Constanţa.
 
Drept urmare, celelalte argumente prezentate în susţinerea cererii de  strămutare nu vor mai fi examinate, nefiind utilă cauzei, dar şi excesivă  o  atare analiză suplimentară”, se arată în motivare.
 
Potrivit informațiilor consultate de ZIUA de Constanța, în perioada 06.04.2023 – 25.04.2023 ar fi fost publicate informații cu caracter nepublic prin canale media precum: Kanald D, A1.ro, observatornews.ro, Realitatea, România TV, ProTV, Digi TV, Profit.ro, G4Media.ro, Libertatea.ro, Știripesurse.ro, Gândul.ro, Agentiadestirinews.ro, DCNews.ro, Hotnews.ro, ziare.com și Capital.ro.
 
Reamintim că la data de 12.02.2025, completul de judecată prezidat de magistratul Maria Niță, din cadrul Judecătoriei Constanța, a dictat o pedeapsă de 8 ani și 4 luni de închisoare în dosarul menționat.

 
În ciuda faptului că Dan Diaconescu se aștepta la o achitare, așa cum a afirmat în repetate rânduri, după ultimele termene de judecată de la Judecătoria Constanța, a primit, în schimb, o pedeapsă cu închisoare.
 
Contactat telefonic de redacția ZIUA de Constanța, acesta a afirmat că a aflat de la jurnaliști faptul că a primit o pedeapsă privativă de libertate, iar minuta a fost publicată pe portalul instanțelor de judecată abia după ce au apărut informații în presă privind condamnarea.
 
Avem două premiere în justiția din România. Avem prima sentință care este lansată cu o zi, chiar două pe surse și apoi este făcută oficial publică. Iar cea de-a doua premieră o reprezintă o frază cheie halucinantă a doamnei judecător Maria Niță de la voi de la Constanța. Ea spune că principiile de drept + jurisprudența CEDO + hotărârile ÎCCJ nu pot influența prezenta decizie”. Adică ea face ... ceva pe legislație. La fel și cu un articol din Codul Penal pe care nu-l respectă, unde spune clar că actul sexual se dovedește în trei forme mari și late, iar aici nu e cazul. ÎCCJ consfințește faptul că o prostituată ar trebui să aibă cel puțin doi clienți pentru a putea fi definită astfel, însă în cazul acesta se pune doar o persoană (n.r. în persoana lui Dan Diaconescu în calitate de client). Sincer, mă aștept la excluderea ei din magistratură. Nu am nimic personal cu dumneaei, însă vorbim de cum interpretează legea”, a afirmat Dan Diaconescu.
 
De altfel, în anul 2023, Dan Diaconescu a solicitat prin apărătorul său recuzarea judecătorului care a avut în vedere dosarul său, însă la data de 21 noiembrie 2024, instanța a respins cererea ca neîntemeiată.
 
Ce avere a strâns magistratul Boboc Valentina
 
Judecătoarea Boboc Valentina , conform Consiliului Superior al Magistraturii, ar fi completat ultima declarație de avere în iunie 2023.
 
Soțul său, Boboc Cătălin Aurelian, lucrează la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța și este șef la Secția 1 .
  
Magistratul Boboc Valentina a declarat două apartamente, dar și un autoturism marca Peugeot 2008 fabricat în anul 2013.
 
Judecătoarea Boboc Valentina a menționat și două locuințe în Constanța, un apartament de 57 mp aflat în unica proprietate, cumpărat în anul 2009, precum și un apartament de 80 mp, achiziționat împreună cu soțul său, în anul 2021. 
 
Judecătoarea a declarat datorii de peste 200.000 euro la BCR, BRD și persoana fizică Martin Alexandru.
 
La BRD Groupe Societe judecătoarea are un credit în sumă de 57.000 euro contractat în 2009 și scadent în 2039. Banca Comercială Română a împrumutat pe  Boboc Valentina , în anul 2021 când au cumpărat imobilul de 80mp, cu suma de 100.000 lei credit nevoi personale scadent în 2026, 583.585 lei credit imobiliar scadent în 2037 și suma de 15.000 lei.
 
Judecătoarea a împrumutat  20.000 euro în 2021, anul în care familia Boboc a achiziționat apartamentul de 80 mp în Constanța, de la Martin Alexandru, credit scadent în anul 2031.
 
Veniturile familiei Boboc
 
Boboc Valentina a declarat suma de 285.086 lei care reprezintă salarii dar și decizii civile  tot pentru salarii updatate cu dobânzi și la inflație.
 
În secțiunea Documente poate fi parcursă declarația de avere.
 
Surse de documentare – Portalul instanțelor de judecată, Rejust.ro, csm.ro și componențele nominale ale completurilor de judecată din cadrul Judecătoriei Constanța, respectiv a Curții de Apel Constanța, pentru anul 2025.
 
Documentele privind componența nominală a completurilor de judecată au fost puse la dispoziție de instanțe, ca urmare a solicitărilor formulate de cotidianul ZIUA de Constanța în baza Legii nr. 544/2021.
 
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Parcursul dosarului penal al lui Dan Diaconescu, în instanțele din Constanța! Cine sunt judecătorii care au decis condamnarea și desființarea sentinței

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii