Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:22 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri justiție Constanța Fostul magistrat Adina Florea câștigă la Constanța procesul cu Inspecția Judiciară (MINUTA)

ro

07 Sep, 2023 17:00 2524 Marime text
  • Fostul procuror Adina Florea a câștigat în primă instanță procesul contra Inspecției Judiciare, dosarul vizând Litigii de muncă.
  • Tribunalul a admis în parte acțiunea fostului inspector judiciar.
  • Decizia Tribunalului poate fi atacată la Curtea de Apel Constanța.
Fostul procuror general al Dobrogei și, totodată, fost inspector judiciar, Adina Florea a câștigat la Constanța procesul contra Inspecției Judiciare, pe litigii de muncă.
 
Tribunalul Constanța a admis în parte solicitarea magistratului ieșit la pensie în decembrie 2022 și a obligat Inspecția Judiciară să emită fostului inspector judiciar o adeverință, respingând restul pretențiilor.
 
Hotărârea Tribunalului este supusă apelului, caz în care procesul va continua la Curtea de Apel Constanța.
 
Decizia a fost pronunțată în dosarul 879/102/2023, deschis inițial de mai mulți magistrați la Tribunalul Mureș, iar apoi disjuns de instanța mureșană către mai multe instanțe din țară, în funcție de domiciliul fiecărui reclamant.
 
La Constanța, dosarul 879/103/2023 a fost înregistrat pe rolul Secției I Civile a Tribunalului, materia Litigii de muncă și obiect „acțiune în constatare“.
 
Cazul s-a aflat în atenția completului LM14 al Secției I Civile a Tribunalului Constanța, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Felicia Marcu.
 
Iată minuta hotărârii pronunțate în dosarul 879/102/2023:
 
„Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Florea Adina în contradictoriu cu pîrîta Inspecţia Judiciară. Obligă pîrîta să emită reclamantei o adeverinţă care să cuprindă indemnizaţia de încadrare brută lunară calculată în raport de valoarea de referinţă sectorială în cuantum de 605,225 lei. Respinge restul pretenţiilor ca nefondate“

 
Așa cum arătam anterior, decizia Tribunalului poate fi atacată în apel în termen de zece zile de la comunicarea hotărârii motivate.
 
Dacă părțile vor declara apel, procesul va continua la Curtea de Apel Constanța.
 
Fost procuror general al Parchetului Curții de Apel Constanțaz
 
Magistratul Adina Florea a fost procuror șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, dar și procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
 

De asemenea, aceasta a deținut și funcția de procuror șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, câștigând și concursul pentru conducerea SIIJ, fără însă ca Plenul CSM să valideze rezultatele concursului.
 
Magistrații Adina Florea și Silviu Ciocoiu (de asemenea, reclamant într-un proces similar intentat Inspecției Judiciare, aflat încă pe rolul Tribunalului Constanța) au plecat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cunoscută și ca Secția Specială a magistraților.
 
Ulterior, cei doi au susținut examenul organizat de Inspecția Judiciară și l-au promovat, devenind astfel inspectori în cadrul Direcției Inspecției pentru Procurori a IJ.
 
La finele anului trecut, aceștia au înaintat Consiliului Superior al Magistraturii solicitările privind eliberarea din funcția de magistrat, ca urmare a pensionării.
 
În cazul celor doi, Secția pentru Procurori a CSM a constatat că aceștia îndeplinesc condițiile cerute de lege, având inclusiv o vechime de peste 25 de ani în funcția de magistrat, așa încât a înaintat Președintelui României propunerea privind eliberarea din funcție a magistraților, prin pensionare.
 
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru eliberarea din funcție, ca urmare a pensionării, începând cu data de 21 decembrie 2022.
 
Acum, rămâne de văzut dacă decizia Tribunalului Constanța prin care a fost admisă în parte acțiunea deschisă de fostul magistrat Adina Florea va fi atacată la instanța superioară.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Plecări masive din sistem
Foști magistrați din Constanța, în căutarea dreptății, în instanță!

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii