Știri Portul Constanța Fondul Proprietatea SA pierde litigiile cu Administrația Porturilor Maritime SA! Profitul, terenurile din Portul Constanța și capitalul social, motive de proces
Știri Portul Constanța: Fondul Proprietatea SA pierde litigiile cu Administrația Porturilor Maritime SA! Profitul,
12 Oct, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1558
Marime text
- Fondul Proprietatea SA, acționarul minoritar al Portului Constanța, a chemat în judecată Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, în mai multe procese, în legătură cu diferite hotărâri luate în cadrul AGA sau AGEA.
- Printre motivele de proces s-au numărat repartizarea profitului din Portul Constanța din 2022, transferarea dreptului de administrare asupra unor terenuri din port către alte entități, dar și majorarea capitalului social al companiei portuare.
- Judecătorii Tribunalului Constanța au decis respingerea acțiunilor deschise de Fondul Proprietatea SA pentru anularea hotărârilor AGA sau AGEA, o parte dintre deciziile primei instanțe fiind reconfirmate de Curtea de Apel.
Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel Constanța, Secția a II-a Civilă, de insolvență și litigii cu profesioniști și societăți, în dosarul 4939/118/2022, cauză care s-a aflat în atenția completului C2A format, potrivit surselor noastre, din magistrații Cristina Belecciu și Octavia Isabela Lupașcu.
Hotărârea Curții de Apel este definitivă.
Acesta nu este singurul proces deschis de Fondul Proprietatea Administrației Porturilor Maritime pe care Fondul Proprietatea SA îl pierde definitiv.
Nu mai departe de finele lunii septembrie 2023, Curtea de Apel Constanța a respins definitiv acțiunea Fondului pentru anularea Hotărârii AGA CN APM SA Constanța nr. 1 din 9 februarie 2022.
Decizia definitivă vizând acest litigiu a fost pronunțată în dosarul 2424/118/2022, de către completul C2A al Secției a II-a Civile a Curții, format, de asemenea, din magistrații Cristina Belecciu și Octavia Isabela Lupașcu.
Hotărârea AGA atacată în acest proces de către Fondul Proprietatea SA viza majorarea capitalului social al CN APM Constanța SA de la 132.906.430 de lei la 323.311.340 de lei.
În primă instanță, Tribunalul a respins acțiunea deschisă de Fondul Proprietatea SA ca neîntemeiată, decizia fiind luată de completul CFond7 al Secției a II-a Civile a Tribunalului, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Cristina Constantinescu.
Așa cum am precizat anterior, decizia Tribunalului a fost confirmată de Curtea de Apel, care a respins ca nefondat apelul declarat de Fondul Proprietatea SA.
În continuare, în dosarul 7365/118/2022, Fondul Proprietatea SA a cerut anularea Hotărârii AGA AGEA 8/04.10.2022 privind propunerea de transfer a trei terenuri din administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și concesiunea CN APM SA Constanța.
Cazul a fost pierdut pe fond, la Tribunalul Constanța, decizia fiind pronunțată în primă instanță de completul CFond2 al Secției a II-a Civile a instanței, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Angelica Neașcu.
Acum, dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel, unde urmează să fie analizat la data de 8 decembrie 2023, fiind în atenția completului C2 A format din magistrații Cristina Belecciu și Octavia Isabela Lupașcu.
Nu în ultimul rând, pe rolul Curții de Apel a ajuns recent și cazul 1741/118/2023, în care Fondul Proprietate SA a cerut anularea Hotărârii AGA nr. 10 din 14 decembrie 2022 prin care s-a aprobat renunțarea la concesiune pentru un teren de 837 mp în parcela 77, teren aferent cheului danei 120 mp.
În primă instanță, Tribunalul Constanța, în completul CFond13, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Iuliana Tudoran, a decis respingerea acțiunii Fondului Proprietatea SA, ca neîntemeiată.
Cazul a ajuns recent pe rolul Curții de Apel, așa cum precizam anterior, unde urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată pentru stabilirea datei primei înfățișări în apel.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Istanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Știri Portul Constanța
Fondul Proprietatea SA merge la Curtea de Apel pentru profitul din port! La mijloc sunt peste 20 de milioane de euro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii