Știri România Notari, reținuți de DNA sub suspiciunea de eliberare ilegală a unor certificate de moștenitor! Venituri ilicite de sute de mii de euro
Știri România: Notari, reținuți de DNA sub suspiciunea de eliberare ilegală a unor certificate de moștenitor!
07 Nov, 2024 10:23
ZIUA de Constanta
696
Marime text
DNA informează printr-un comunicat că procurorii secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:
1. SECELEANU LIDIA SIMONA, notar public, pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și fals intelectual în formă continuată,
2. DUMITRU MARIANA și TRIFOI DORU CRIN, notari publici, pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual.
Totodată, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 06, respectiv 07 noiembrie 2024, față de 4 (patru) inculpați, persoane fizice fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (în forma instigării sau complicității), fals intelectual în formă continuată (în forma instigării sau complicității), uz de fals în formă continuată (în forma autoratului sau instigării), mărturie mincinoasă în formă continuată (în forma autoratului sau instigării), fals în declarații în formă continuată (în forma autoratului sau instigării) și spălarea banilor.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă cu privire la următoarea stare de fapt:
Prezenta cauză vizează eliberarea nelegală, de către cabinetele notariale, în perioada 2021-2022, a unor certificate de moștenitor, precum și a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului București și a județului Ilfov, imobile nerevendicate ori care au aparținut unor persoane fără moștenitori. După obținerea documentelor respective, imobilele erau vândute la prețul pieței.
În concret, în contextul menționat mai sus, notarii publici Seceleanu Lidia Simona, Dumitru Mariana și Trifoi Doru Crin, la instigarea și cu complicitatea celorlalți 4 inculpați, dar și a altor persoane, ar fi eliberat în mod nelegal 9 certificate de moștenitor în care ar fi fost atestat în fals faptul că beneficiarii acestora ar fi fost singurii moștenitori ai unor apartamente situate în municipiul București.
Apartamentele respective obținute în această modalitate ar fi fost tranzacționate pe piața imobiliară, inculpații obținând astfel în mod nelegal peste 560.000 de euro.
La data de 07 noiembrie 2024, cei patru inculpați persoane fizice urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Suspecților și inculpaților li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 din Codul de Procedură Penală.
În dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
„Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/201”, au precizat magistrații.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Plângerea lui ÎPS Teodosie care îl vizează pe Petrică Leașcu, trimisă spre soluționare Tribunalului Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii