Știri România Senatorul Eugen Pîrvulescu și fostul director OSIM Marian Cătălin Burcescu, cercetați sub control judiciar într-un dosar de trafic de influență
Știri România: Senatorul Eugen Pîrvulescu și fostul director OSIM Marian Cătălin Burcescu, cercetați sub
13 Oct, 2024 11:25
ZIUA de Constanta
850
Marime text
DNA a anunțat vineri, 11 octombrie 2024, printr-un comunicat, că Senatorul Eugen Pârvulescu și fostul director al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci Marian-Cătălin Burcescu au fost deferiți justiției alături de alte două persoane, într-un dosar de trafic de influență.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 11 octombrie 2024, față de inculpații:
PÎRVULESCU EUGEN, la data faptei și în prezent senator în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de cumpărare de influență;
BURCESCU MARIAN-CĂTĂLIN, la data faptei director general la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (O.S.I.M.), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență;
M.R.M., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență;
F.G. pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2022, inculpatul M.R.M, la instigarea inculpatului Pîrvulescu Eugen și beneficiind de ajutorul inculpaților F.G. și Burcescu Marian-Cătălin, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 60.000 de euro din care martorul ar fi remis inculpatului M.R.M. suma de 150.000 lei (echivalentul a 30.000 euro), acesta din urmă lăsând să se creadă că are influență asupra unei alte persoane care deținea o funcție importantă în cadrul instituției desemnate de securitate, afirmând că o va determina să urgenteze efectuarea verificărilor de securitate necesare în cadrul procedurii de eliberare a avizului de securitate O.R.N.I.S.S. în beneficiul martorului respectiv.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să se prezinte ori de câte ori sunt chemați la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Celor patru inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Inculpatul PÎRVULESCU EUGEN a mai fost trimis în judecată în alt dosar, a transmis DNA.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
UPDATE ÎPS Teodosie a părăsit Palatul de Justiție! Curtea de Apel Constanța a rămas în pronunțare (VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii