Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:49 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Știri România Un deputat, suspectat că ar fi lăsat o turmă de ovine să pască pe terenul altei persoane - Este cercetat penal pentru distrugere

ro

03 Jul, 2024 15:57 408 Marime text
Sursa foto: Pixabay
 
La data de 2 iulie 2024, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus prin ordonanță efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un deputat din Parlamentul României sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, iar în cursul zilei de astăzi suspectului i-au fost aduse la cunoștință faptele cercetate, încadrarea juridică, data acestora, precum și drepturile și obligațiile procesuale. Totodată, astăzi a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru infracțiunea menționată, a menționat într-un comunicat Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție.

Din probatoriul administrat până în prezent a reieșit următoarea situație de fapt:

Anchetatorii spun că la data de 13 aprilie 2024, în jurul orelor 19.00 – 20.00, timp de aproximativ 30 de minute, în timp ce se afla pe raza satului Gura Văii, com. Girov, jud. Neamț, desfășurând activități de pază a unei turme de ovine, cu intenție și fără drept, inculpatul a distrus cultura de lucernă și trifoi, pe o suprafață de 640 metri, prin acțiunea de introducere a turmei de ovine pe care o deține, pe această suprafață de teren, aflată în proprietatea unei persoane vătămate și în folosința altei persoanei vătămate, provocându-le acestora un prejudiciu în cuantum de 5.000 lei reprezentând lipsa nutrețului specific primei recoltări de primăvară (aproximativ 30 de baloți  de lucernă, în greutate de aproximativ 400 kg, fiecare, la un preț al balotului de aproximativ 200 lei).

Menționăm că inculpatul, în calitate de deputat în parlamentul României, beneficiază de imunitate parlamentară pentru opinii politice, aspect reglementat de dispozițiile art. 20 – 22 din Legea nr. 96/2006 și art. 72 din Constituție. Imunitatea parlamentară este limitată la opinii politice, respectiv pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului cu privire la care deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică.

Deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, conform art. 23 din Legea nr. 96/2006, dar nu pot fi percheziționați, reținuți ori arestați preventiv sau la domiciliu fără încuviințarea Camerei din care fac parte și fără a se proceda la ascultarea lor.

Conform presei centrale, deputatul asupra căruia planează suspiciunea de distrugere ar fi Ciprian Ciubuc.

Potrivit unor surse citate de presa centrală, parlamentatul vizat de anchetă este Ciprian Ciubuc, deputat ales pe listele AUR.

Prin intermediul unui mail expediat pe data de 18 iulie 2024, deputatul Ciubuc a afirmat că nu cunoaște conținutul dosarului în care este anchetat, însă și-a exprimat convingerea că acest dosar ar fi fost creat pe criterii politice.
 
În legătură cu dosarul penal instrumentat de Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție, vă pot spune că am luat la cunoștință existența acestui dosar. Prin avocat am cerut și am primit conținutul dosarului în format electronic, urmând ca să-l studiez împreună cu avocatul meu și dup-aia urmează să am audiere propriu-zisă, pe care o voi stabili cu procurorul de caz. Necunoscând conținutul, nu pot intra în esența acestui dosar și vă rog să mă înțelegeți.
 
În legătură cu ce vorbește presa astăzi, într-adevăr, Ciprian Ciubuc, familia Ciubuc, și Valeria Ciubuc, soția mea, deținem o miniexploatație de crescători de animale. În 2022 am cumpărat o turmă de oi – 175 de oi, iar în ultimii doi ani de zile, această turmă de oi este înscrisă pe numele soției mele, este în axploatația soției mele, este declarată și în declarația de avere.
”, a afirmat parlamentarul.
 


Precizăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:
Oficial de la PÎCCJUn deputat, urmărit penal pentru ultraj. Altercația ar fi avut loc chiar în Parlamentul României! Despre cine ar fi vorba


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii