Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:23 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teren și trei apartamente, în Constanța, naționalizate de comuniști! Proprietarul a decedat așteptând soluționarea dosarului la CNCI. Decizia Tribunalului (MINUTA)

ro

19 Jul, 2024 17:00 243 Marime text
Constanța - Palatul Administrativ. Foto cu rol ilustrativ
  • Reclamanta a arătat că beneficiara era mama sa, dar aceasta a decedat în cursul anului 2023, de-a lungul timpului, mama sa solicitând de la CNCI informații cu privire la stadiul dosarului de despăgubire.
Judecătorii de la Tribunalul Constanța au obligat Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor să soluționeze un dosar vizând mai multe bunuri din Constanța răpite de comuniști, bunuri pentru care exista dispoziție de primar de despăgubire încă din 2014!
 
Mai mult decât atât, în timp ce aștepta soluționarea dosarului la CNCI, proprietara de drept a bunurilor a decedat în 2023, procesul fiind deschis la Tribunal de către fiica acesteia.
 
Conform Hotărârii 1957/2024 a Tribunalului, la mijloc este vorba despre despăgubiri ce trebuie acordate pentru un teren și trei apartamente din Constanța, ce fuseseră naționalizate în timpul regimului comunist.
 
Procesul însă nu s-a terminat aici, pentru că reprezentanții Comisiei Naționale de Compensare a Imobilelor au atacat hotărârea Tribunalului în apel, la Curtea de Apel.
 
Așa se face că proprietarii de drept ai bunurilor răpite de comuniști în urmă cu zeci de ani mai au de așteptat până la primirea despăgubirilor ce li se cuvin.
 
Iată minuta Hotărârii 1957/2024 a Tribunalului Constanța, pronunțată în dosarul 6254/118/2024, având ca obiect Legea 10/2001 și pârât Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor:
 
„Admite acţiunea.
Obligă pârâta CNCI să soluţioneze dosarul de despăgubire nr. 57539/CC aferent Dispoziţiei nr. 586/07.03.2014 emise Primarul Mun. Constanţa.
Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
Cererea de apel se depune la Tribunalul Constanţa“.
 
Recent, dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel Constanța, unde urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată, pentru stabilirea primei înfățișări în apel.
 
Potrivit Hotărârii 1957/2024, prin cererea de chemare în judecată, moștenitoarea proprietarei de drept a solicitat instanței obligarea CNCI la soluționarea dosarului.
 
S-a arătat că prin Dispoziția nr. 586/07.02.2014 s-a luat act de hotărârea civilă a instanțelor de judecată, datând din 2012 și s-a propus acordarea de despăgubiri pentru imobilul situat în Constanța, fiind reprezentat de teren și trei apartamente.
 
Astfel s-a format la CNCI dosarul pentru acordarea despăgubirilor.
 
Reclamanta a arătat că beneficiara era mama sa, dar aceasta a decedat în cursul anului 2023, de-a lungul timpului, mama sa solicitând de la CNCI informații cu privire la stadiul dosarului de despăgubire.
 
În 2017, CNCI solicitase completarea dosarului, dar, după ce actele solicitate au fost depuse de către proprietarii de drept ai bunurilor naționalizate, dosarul nu a fost soluționat.
 
În motivare deciziei prin care acțiunea a fost admisă, judecătorii de la Tribunalul Constanța au arătat, printre altele, că „Tribunalul constată că pârâta CNCI nu şi-a respectat obligația  prev. de art. 34 alin. 5 lit. b din Legea nr. 165/2013, de a se pronunţa, printr-o dispoziție motivată, asupra cererii de acordare a masurilor reparatorii“.
 
„În consecință, pârâta (nr., CNCI) are obligația să soluționeze dosarul de despăgubiri prin decizie dată în procedura prevăzută de art. 21 din Legea 165/2013, în virtutea atribuțiilor legale conferite de art. 17 din Legea 165/2013, Tribunalul nefiind învestit a soluţiona fondul dreptului“, au precizat judecătorii.
 
A mai arătat Tribunalul că „niciunul dintre argumentele pârâtei nu are relevanţă, toate neajunsurile dosarului de depăgubiri trebuind a fi rezolvate de către aceasta, iar orice nelămuriri sau înscrisuri necesare nu au fost cerute reclamantei, ci dosarul a rămas în nelucrare. Astfel, pârâta nu îşi poate invoca propria culpă în nesoluţionarea dosarului“.
 
Acum, însă, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel Constanța, după judecarea apelului CNCI.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Cetățeni evrei, în căutarea dreptății, la Tribunalul Constanța! Imobil cu șapte apartamente și teren, în inima orașului, „răpite“ de comuniști
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii