Termoficare Constanța SRL, bună de plată peste 220.000 de euro către Electrocentrale Constanța SA! (MOTIVARE)
Termoficare Constanța SRL, bună de plată peste 220.000 de euro către Electrocentrale Constanța SA! (MOTIVARE)
24 Jul, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1023
Marime text
- Termoficare Constanța SRL a fost obligată să achite către Electrocentrale Constanța SA 1.112.637,43 de lei (peste 223.000 de euro), sumă la care se adaugă penalități de întârziere începând de la data de 18 februarie 2022 și până la data achitării sumei.
Suma reprezintă, potrivit instanței, contravaloarea unei facturi emise de Electrocentrale Constanța SA în februarie 2022, ce nu fusese achitată integral.
Decizia Tribunalului a fost deja atacată în apel de către reprezentanții Termoficare Constanța SRL, astfel că dosarul se află acum pe rolul Curții de Apel.
Dosarul are indicativul 2775/118/2022 și a fost recent înregistrat pe rolul Secției a II-a Civile a Curții, părți în cauză fiind Electrocentrale Constanța SA în insolvență, reprezentată prin CITR Filiala București SPRL, în calitate de intimat reclamant, și Termoficare Constanța SRL, în calitate de apelant pârât.
Obiectul dosarului este reprezentat de „pretenții“.
În prezent, Curtea a stabilit termen doar pentru analizarea cererii de acordare a unui ajutor public judiciar formulată de Termoficare Constanța SRL, cerere ce va fi analizată de completul de judecată la data de 25 septembrie 2024.
În ce privește litigiul propriu-zis, vizând factura de peste 1,11 milioane de lei, instanța de apel nu a stabilit încă primul termen, urmând ca dosarul să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată.
În primă instanță, Tribunalul Constanța a admis cererea de chemare în judecată formulată de către Electrocentrale Constanța SA.
Iată minuta Hotărârii 629/2024, atacată acum la Curtea de apel:
„Admite în parte cererea formulată de dna expert S.A.C. şi dispune majorarea onorariului de expert de la suma de 3.000 lei la suma de 5.000 lei.
Obligă reclamanta la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de onorariu de expert, în contul Biroului Local de Expertize de pe lângă Tribunalul Constanţa, în favoarea dnei expert S.A.C..
Obligă pârâta la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de onorariu de expert, în contul Biroului Local de Expertize de pe lângă Tribunalul Constanţa, în favoarea dnei expert S.A.C..
Admite cererea formulată de reclamanta Electrocentrale Constanţa, prin administrator special, în contradictoriu cu pârâta Termoficare Constanţa SRL.
Obligă pârâta la plata în favoarea reclamantei a sumei de 1.112.637,43 lei, reprezentând rest de plată aferent facturii nr. 5007/02.02.2022.
Obligă pârâta la plata în favoarea reclamantei a penalităţilor de întârziere aferente debitului principal (1.112.637,43 lei), calculate începând cu data de 18.02.2022 şi până la data achitării debitului, pe fiecare zi de întârziere la nivelul dobânzii penalizatoare datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor către bugetul de stat, fără să poată depăşi valoarea debitului principal.
Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Constanţa, sub sancţiunea nulităţii“
Astfel, Termoficare Constanța SRL a fost obligată să achite către Electrocentrale Constanța SA 1.112.637,43 de lei (peste 223.000 de euro), sumă la care se adaugă penalități de întârziere începând de la data de 18 februarie 2022 și până la data achitării sumei.
Potrivit datelor noastre, la Tribunal, dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Elena Lavinia Crăciun, din cadrul Secției a II-a Civile a instanței.
În Hotărârea 629/2024 a Tribunalului, atacată acum la Curtea de Apel, se arată că reclamanta Electrocentrale Constanța SA a solicitat obligarea Termoficare Constanța SRL la plata sumei de 1.112.637,43 de lei „reprezentând rest neachitat din contravaloarea energiei termice livrate în luna ianuarie 2022“.
În motivarea deciziei prin care au admis cererea de chemare în judecată, Tribunalul Constanța a arătat, printre altele, că „în cauză, părţile contractante au stabilit prin convenţie preţul apei de adaos pentru perioada noiembrie-decembrie 2021 la valoarea de 19,54 lei/t“.
„Ulterior, în urma negocierilor, în baza actului adiţionat nr. 3/2022 însuşit de ambele părţi, s-a hotărât modificarea preţului apei de adaos la suma de 16,50 lei/t, cu aplicare din data de 01.01.2022“, conform Tribunalului.
Se arată mai departe că „Tribunalul constată că facturile emise pentru lunile noiembrie-decembrie 2021 au avut în vedere preţul stabilit contractual la momentul emiterii facturilor, împrejurarea că pârâta a demarat negocieri în luna decembrie pentru modificarea structurii preţului (în sensul folosirii unei diferenţe mai mici de temperatură între temperatura apei brute şi temperatura apei dedurizate), neobligând reclamanta la utilizarea unui preţ mai mic decât cel anterior stabilit (prin acordul de voinţă al părţilor) în perioada anterioară datei indicate în actul adiţional nr. 3/2022 (ce reprezintă acordul de voinţă al părţilor)“.
Au mai spus judecătorii că „de asemenea, conform concluziilor raportului de expertiză, cantitatea de energie termică a fost corect calculată pentru luna noiembrie 2021, valoarea diferenţei de temperatură având influenţă doar asupra preţului nu şi asupra modului de calcul a cantităţii de energie termică“.
„Prin urmare, pârâta avea obligaţia achitării întregii valori a facturii emise pentru luna ianuarie 2022, neputându-se invoca compensaţia cu sume achitate anterior în limita facturilor emise pentru lunile noiembrie şi decembrie 2021“, a conchis Tribunalul legat de acest aspect.
Totodată, judecătorii au mai ajuns la concluzia că „pârâta (nr., Termoficare Constanța SRL) datorează penalităţi de întârziere, pe fiecare zi de întârziere, începând cu data de 18.02.2022 (ziua imediat următoare termenului de scadenţă) şi până la achitarea integrală a debitului, la nivelul dobânzii penalizatoare datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor către bugetul de stat“.
Acum, însă, această decizie a Tribunalului Constanța a fost atacată la Curtea de Apel, astfel cum am precizat anterior, așa încât rămâne de văzut care va fi decizia instanței de control judiciar.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Noi surse de energie termică
Primăria Constanța a depus proiectul „Creșterea capacității de cogenerare a sursei de producere a energiei termice pentru îmbunătățirea eficienței energetice în SACET Constanța”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii