Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:48 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tomis Marina Management a câștigat procesul pentru Portul Tomis Constanța! Judecătorii explică victoria (MOTIVARE+DOCUMENT)

ro

14 Apr, 2024 17:00 2973 Marime text
Portul Turistic Tomis Constanța
  • În motivarea deciziei, judecătorii au mai spus că „străine de obiectul cauzei rămân și susținerile privind obligativitatea încheierii unui contract de închiriere a terenului portuar, în considerarea art. II alin. 5 și 10 din OUG 86/2007, acestea fiind valorificate de către părți în cadrul unui litigiu distinct“.
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au motivat decizia prin care Tomis Marina Management SRL a câștigat procesul privind concesionarea Portului Turistic Tomis Constanța!
 
Este vorba despre Hotărârea 1/2023 pronunțată de Curtea de Apel în dosarul 281/36/2021*, cauză în care Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a cerut anularea hotărârii Curții de Arbitraj Maritim și Comercial ce stabilise valabilitatea contractului de concesiune încheiat cu Tomis Marina Management SRL până în 2024.
 
Părți în proces erau CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, în calitate de reclamant, Tomis Marina Management SRL, în calitate de pârât, iar Municipiul Constanța prin Primar și Primarul Municipiului Constanța solicitaseră să intervină în interesul companiei portuare.
 
De asemenea, societățile care își desfășoară activitatea în Portul Tomis solicitaseră să intervină în proces, în interesul companiei private Tomis Marina Management SRL.
 
Potrivit datelor noastre, la Curtea de Apel, dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Cristina Belecciu, din cadrul Secției a II-a Civile, de insolvență și litigii cu profesioniști și societăți.
 
Ce au spus judecătorii
 
În motivarea deciziei favorabile Tomis Marina Management SRL, judecătorii au arătat, printre altele, că „apărările CNAPM nu au vizat durata de 20 de ani a contractului de închiriere, pe care nu a înțeles să o conteste, ci mecanismul contractual prin care s-a dispus modificarea valabilității înscrise în contract, Administrația susținând că alinierea contractului la caietul de sarcini în privința duratei de 20 de ani a contractului trebuie efectuată numai în temeiul clauzei de la art. 3 alin. 2 din contract“.
 
„Or, acesta prevede posibilitatea prelungirii contractului prin acordul expres al părților exprimat în scris, la solicitarea chiriașului făcută cu 1 an înainte de expirare, în condițiile legii și are deci ca premisă valabilitatea contractului, care conform considerentelor anterioare trebuie pusă în acord cu prevederile caietului de sarcini“, au explicat judecătorii.

 
Au mai spus magistrații din Constanța că „prevederile art.31 coroborat cu art. 35 şi II pct.10 din OG 22/1999 nu sunt aplicabile cauzei, de vreme ce, astfel cum a fost statuat și în decizia de casare, acestea au fost invocate în forma intrată în vigoare abia în anul 2017“.
 
„Forma în vigoare la data încheierii contractului de închiriere – 17.12.2004 – a OG 22/1999 nu prevedea dispoziții legate de închirierea infrastructurii portuare, după cum nici Legea ######## ori HG 216/1998, incidente la data încheierii contractului de concesiune al CNAPM, nu reglementau situația duratei contractelor de închiriere încheiate de concesionari“, se arată în motivarea Curții de Apel.
 
Totodată, judecătorii au mai spus că „străine de obiectul cauzei rămân și susținerile privind obligativitatea încheierii unui contract de închiriere a terenului portuar, în considerarea art. II alin. 5 și 10 din OUG 86/2007, acestea fiind valorificate de către părți în cadrul unui litigiu distinct“.
 
„În raport de aceste argumente, constatând că motivele invocate de titularul acțiunii în anulare nu converg înspre concluzia că prin hotărârea pronunţată tribunalului arbitral ar fi nesocotit normele imperative ale legii sau ar fi înfrânt ordinea publică, Curtea va respinge ca nefondată acţiunea“, se mai precizează în decizia instanței.
 

Proces pentru prelungirea contractului până în decembrie 2040
 
Este de precizat faptul că pe rolul Tribunalului Constanța se află dosarul cu indicativul 4628/118/2020*, proces în care Tomis Marina Management SRL solicită prelungirea contractului de concesionare.
 
Obiectul dosarului este reprezentat de o cerere privind „obligația de a face“, iar în proces Tomis Marina Management SRL este reprezentată de avocatul Adrian Gheorghiță, din cadrul Baroului Constanța.
 
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA este pârâtul, iar în cauză au solicitat să intervină și Municipiul Constanța prin Primar, precum și Primarul Municipiului Constanța.
 
Totodată, și în acest proces, societățile care desfășoară activități comerciale în Portul Tomis au făcut cerere pentru a interveni în proces, în interes alăturat reclamantei Tomis Marina Management.
 
Conform Hotărârii 1477/2020 a Tribunalului, prin care dosarul a fost declinat către Secția a II-a Civilă a instanței, compania a cerut prelungirea contractului până la amortizarea integrală a investițiilor realizat, termenul inițial fiind calculat de către Tomis Marina Management SRL până în decembrie 2043.
 
Totuși, prin precizări ulterioare, compania a solicitat prelungirea contractului până la data de 31 decembrie 2040, „acesta fiind termenul final de amortizare integrală a investițiilor realizate“.
 
Următorul termen în dosarul 4628/118/2020* este stabilit pentru data de 14 mai 2024 și decizia pe care o va pronunța Tribunalul în cauză va putea fi ulterior atacată la Curtea de Apel.
 
Despre Tomis Marina Management SRL
 
Potrivit Termene.ro, platformă consultată la data de 14 aprilie 2024, Tomis Marina Management SRL are sediul social pe strada Lebedei, din Constanța, se ocupă de activități de servicii anexe transportului pe apă și este controlată de asociații Aterina Global SRL și de Euromarina SRL, fiecare deținând câte 50%.
 
Ca administrator apare Sürmen Seref.        
 
Tot potrivit Termene.ro, Aterina Global SRL mai apare în Aqualand SRL, Blue Beach SRL, I&C Development SRL și M.M. Reciclyng SRL.
 
Asta în timp ce Sürmen Seref figurează în Alfabe Construction SRL, Euromarina SRL și Nokta Energy SRL.
 
În 2022, Tomis Marina Management SRL a declarat zece angajați, profit peste 1,5 milioane de lei și cifra de afaceri peste 5,12 milioane de lei.
 
Despre Aterina Global SRL
 
Conform termene.ro, platformă consultată pe 14 aprilie 2024, Aterina Global SRL a fost înființată în 2019, se ocupă de dezvoltare (promovare) imobiliară și are sediul social în Constanța, pe strada Lebedei, nr. 1.
 
Compania are ca asociați GKL Engineering LTD, cu 99%, din Cipru, și pe Dogaru Nicoleta, cu 1%, din Constanța, care este și administrator.
 
Pentru anul 2022, Aterina Global SRL a declarat trei angajați, profit peste 1,37 de milioane de lei și cifra de afaceri aproape 27.000 de lei.
 
Despre Euromarina SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 14 aprilie 2024, Euromarina SRL a fost înființată în 2007, are sediul social în Constanța, pe strada Lebedei și se ocupă de construcția de ambarcațiuni sportive și de agrement.
 
Asociați figurează Sürmen Suat (Alfabe Construction SRL), Mehmet Kerim Kalgay (Alfabe Construction SRL), Sürmen Seref (Alfabe Construction SRL, Notka Energy SRL, administrator la Tomis Marina Management SRL), Keçecioglu Hasan Malik (Alfabe Construction SRL, I & C Development SRL) și Mustafa Nihat Demirel (Alfabe Construction SRL, administrator la Alpha Meda Builder SRL).     
 
Euromarina SRL este administrată de Keçecioglu Hasan Malik, Mustafa Nihat Demirel, Sürmen Seref și de Sürmen Suat.
 
Pentru anul 2022, firma a declarat pierderi peste 7.800 de lei.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Al cui rămâne Portul Tomis Constanța? Tomis Marina Management, contract până în decembrie 2024. Compania cere prelungirea până în 2040
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii