Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:04 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tomis Marina Management, care are în concesiune Portul Tomis Constanța, la judecată cu primăria și fiscul. Prima hotărâre

ro

06 Jun, 2023 00:00 1950 Marime text
Portul Tomis - iunie 2023. Foto cu rol ilustrativ
  • Tomis Marina Management din Constanța s-a judecat la Tribunal cu Primăria Constanta, Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța și UAT Municipiul Constanța.
  • La mijloc se află o sumă de aproape 400.000 de lei pretinsă de SPIT de la societatea privată ca datorii la bugetul local.
  • Tribunalul a respins cererea societății private, dar decizia poate fi atacată la Curtea de Apel.
Compania Tomis Marina Management, care are în concesiune Portul Tomis Constanța și pentru care se judecă încă, a chemat în judecată Primăria Municipiului Constanța, Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, dar și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța.
 
La mijloc se află o sumă de aproape 400.000 de lei pretinsă de SPIT de la societatea privată ca datorii la bugetul local.
 
Dosarul are numărul unic 2266/118/2023 și s-a judecat în primă instanță la Tribunalul Constanța, având ca obiect suspendare executare act administrativ, Tomis Marina Management solicitând suspendarea deciziei de impunere emisă de SPIT.
 
Judecătorii de la Tribunal au decis, însă, respingerea acestei cereri, hotărârea instanței putând fi atacată în recurs, în termen de cinci zile de la comunicare.
 
„Obligații fiscale în sumă totală de 397.840 de lei“
 
În Hotărârea 569/2023 a Tribunalului se arată că prin cererea de chemare în judecată, reclamanata Tomis Marina Management a solicitat suspendarea Deciziei de impunere privind creanţele datorate bugetului local din 20 decembrie 2018.
 
Este vorba despre decizia emisă în urma inspecţiei fiscale „prin care s-au calculat în sarcina reclamantei obligaţii fiscale în sumă totala de 397.840 lei din care suma de 300.780 lei debit si suma de 97.080 accesorii calculate pana la data de 20.12.2018“.
 
De asemenea, societatea care are în concesiune Portul Tomis a cerut și suspendarea Raportului de inspecţie fiscală nr. T102722/20.12.2018, până la soluţionarea definitivă a acţiunii în contencios administrativ deschisă în anul 2019.

 
Conform hotărârii citate, „în motivarea cererii reclamanta a arătat că prin Raportul de inspecţie fiscală nr. T102722/20.12.2018 (denumit în continare RIF) şi prin Decizia de impunere privind creanţele datorate bugetului local în urma inspecţiei fiscale nr. T102722/20.12.2018 emisă în baza RIF, s-au calculat în sarcina acesteia obligaţii fiscale în sumă totală de 397.840 lei din care suma de 300.780 lei debit şi suma de 97.080 accesorii calculate până la data de 20.12.2018“.
 
De asemenea, avocații societății au arătat că „din suma de 20.000 lei achitată în data de 02.04.2018 drept impozit curent pe clădiri şi din suma de 17.784 lei achitată pentru impozitul curent pe clădiri în data de 18.07.2018, s-a făcut imputatia plaţii fără a se arăta în concret asupra căror sume şi în ce ordine este efectuată imputatia plăţii“.
 
„Reclamanta nu a depus niciun înscris din care să rezulte situația financiară actuală“
 
La finalul deliberărilor, însă, judecătorii nu au dat curs solicitărilor firmei private.
 

În motivarea hotărârii, judecătorii de la Tribunal au arătat că „în speţă, reclamanta nu a depus niciun înscris din care să rezulte situaţia financiară actuală a societăţii, astfel încât să poată fi apreciat la momentul soluţionării prezentei cereri de suspendare care este anvergura prejudiciului care ar afecta societatea reclamantă în cazul în care s-ar pune în executare actul administrativ fiscal cu privire la care s-a formulat prezenta cerere de suspendare“.
 
„În lipsa oricăror dovezi, simpla împrejurare că acest debit este într-un cuantum considerabil nu are aptitudinea de a da naştere unei prezumţii absolute în sensul iminenţei falimentului afirmat de societatea reclamantă“, au spus judecătorii.
 
„Întrucât pentru a dispune suspendarea executării unui act administrativ este necesar a fi îndeplinite cele două condiţii în mod concomitent, instanţa va respinge prezenta cerere de suspendare, ca neîntemeiată“, a conchis Tribunalul Constanța.
 
Așa cum arătam anterior, societatea are la dispoziție cinci zile de la comunicarea deciziei motivate pentru a declara recurs, urmând ca, în acest caz, dosarul să ajungă la Curtea de Apel Constanța.
 
În paralel, la Curtea de Apel Constanța se desfășoară procesul în care Tomis Marina Management se judecă legat de contractul de concesionare a Portului Tomis cu reprezentanții Companiei Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.
 
Acest dosar are următorul termen fixat pentru data de 14 iunie 2023.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Cazul „Portul Tomis“ s-a întors la Curtea de Apel Constanța!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii