Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța a anulat decizia de punere în libertate a unui fost consilier juridic din Primăria Constanța

ro

09 Nov, 2021 00:00 3093 Marime text
 
 
  • Bogdan Ghițulescu a fost condamnat în dosarul Retrocedărilor din Constanța, prin decizia penală nr. 32 din 07.02.2019, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la patru ani de închisoare.
 
Bogdan Ghițulescu, fost consilier juridic în cadrul Primăriei Constanța, rămâne în detenție! Decizia este definitivă și a fost luată luni, 08 noiembrie 2021, de completul C2 al Secției penale, alcătuit din magistrații Mihaela Vlăşceanu și Bourceanu Leonard Iustin, care au anulat hotărârea Judecătoriei Medgidia ce dispusese liberarea condiţionată a lui Ghițulescu.    
 
Bogdan Ghițulescu a fost condamnat în dosarul Retrocedărilor din Constanța, prin decizia penală nr. 32 din 07.02.2019, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la patru ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
 
În motivarea deciziei, Judecătoria Medgidia arată, printre altele, că „pedeapsa privativă de libertate aplicată condamnatului și-a atins scopul înainte de expirarea ei, față de natura și gravitatea faptei comise – cuantumul pedepsei pe care o execută, astfel că timpul efectiv executat se apreciază că este suficient reeducării sale și prevenirii comiterii de alte infracțiuni, de îndată ce acesta s-ar afla în libertate“.
 
„Liberarea condiționată ca instituție de drept penal, constituie nu numai un mijloc de individualizare administrativă a pedepsei, dar și un mijloc de reeducare a condamnaților, care au astfel posibilitatea de a dovedi că nu este necesar să execute în totalitate pedeapsa, ceea ce se poate reține în prezent în privința condamnatului care a avut un comportament întrutotul adecvat normelor carcerale, a dat dovezi temeinice de îndreptare, nu posedă antecedente penale“, conform motivării.
 
„Față de cele relatate, instanța are convingerea că în prezent persoana condamnată s-a îndreptat și se poate integra cu ușurință în societate prin lăsarea sa în libertate, iar din conduita condamnatului pot fi sintetizate repere care să formeze ideea însușirii de către acesta a unui complex de valori sociale necesare subzistenței în societate. Instanța apreciază, față de cele arătate anterior, că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului și că acesta, prin participarea activă la programele educaționale și de asistență psihosocială și-a putut forma o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială, scopul preventiv și educativ al pedepsei fiind atins, iar funcțiile de exemplaritate și eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite“, se mai arată în motivarea deciziei.
 
În final, Judecătoria Medgidia a mai reținut că „persoana condamnată a dat dovezi temeinice de îndreptare“ și că „i se poate oferi șansa de a fi redat societății, iar pedeapsa pe care a executat-o până acum trebuie să fie un foarte serios semnal de alarmă, care să-l țină pe acesta departe de sfera ilicitului penal, ca atare se poate considera că a dobândit suficiente valori morale si sociale necesare pentru a deveni o persoană utilă societății“.
 
Decizia Judecătoriei Medgidia a fost anulată, ieri, de Tribunalul Constanța.

 
Sursa motivare: rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și
 
„A nu se folosi la vânzare!“
Cum a „blocat“ Fiscul din Constanța un teren vizat de Dosarul Retrocedărilor (document)

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii