Tribunalul Constanța, amânare de pronunțare în dosarul comisarului șef de poliție Petrică Bacaim! (DOCUMENT)
Tribunalul Constanța, amânare de pronunțare în dosarul comisarului șef de poliție Petrică Bacaim! (DOCUMENT)
20 Sep, 2023 10:31
ZIUA de Constanta
1629
Marime text
- În 2020, comisar șef de poliție Petrică Bacaim a fost recompensat de ministrul Afacerilor Interne cu „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne“.
- În 2021, comisarul șef Bacaim a primit distincţia „Poliţistul de frontieră al anului 2021“.
- Comisarul șef a coordonat activităţile specifice într-unul dintre cele mai mari dosare penale privind traficul ilegal de deșeuri, în care au fost descoperite 85 de containere încărcate cu aproximativ 1.860 tone deșeuri ce urmau să intre în țară.
- De asemenea, potrivit datelor oficiale, ofițerul a coordonat echipele operative în cazuri de contrabandă cu țigări, iar dintre acestea îl menţionăm pe cel în care au fost confiscate peste 240.000 pachete țigări, cu timbru de Moldova, în valoare de aproximativ 3.860.000 lei, pe zona de produse contrafăcute dar și a altor infracțiuni din sfera criminalității organizate transfrontaliere.
- Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Tribunalul Constanța, final de cercetare judecătorească (în faza camerei preliminare) în dosarul în care Andrei Bodean, procurorul șef al DNA Constanța, l-a trimis în judecată pe Petrică Bacaim, ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (I.G.P.F.) – Garda de Coastă.
Conform datelor oficiale, tribunalul se va pronunța în cauză la data de 3 octombrie 2023.
Atunci, instanța ar putea dispune începerea procesului, însă ar putea, totodată, să dispună trimiterea dosarului la unitatea de parchet emitentă pentru refacerea / completării cercetărilor.
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Petrică Bacaim este suspectat de comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Pe scurt, conform DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
„La data de 22 februarie 2023, inculpatul Bacaim Petrică, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Poliției de Frontieră – Garda de Coastă Constanța, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi transmis unor jurnaliști de la o publicație locală informații nedestinate publicității, referitoare la:
- prinderea în flagrant a unui presupus contrabandist de țigarete, autoturismul folosit de acesta, cantitatea și marca țigaretelor,
- efectuarea unei percheziții domiciliare, adresa la care se efectua acea activitate,
unitatea de parchet care efectua urmărirea penală și identitatea procurorului de caz.
În același context, inculpatul Bacaim Petrică ar fi permis unui fotoreporter accesul în câmpul infracțional pentru a efectua fotografii și înregistrări video și pentru a transmite informații legate de activitățile desfășurate de organele de poliție“.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Rechizitoriul cauzei poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
În 2020, comisar șef de poliție Petrică Bacaim a fost recompensat de ministrul Afacerilor Interne cu „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne“.
În 2021, comisarul șef Bacaim a primit distincţia „Poliţistul de frontieră al anului 2021“.
Comisarul șef a coordonat activităţile specifice într-unul dintre cele mai mari dosare penale privind traficul ilegal de deșeuri, în care au fost descoperite 85 de containere încărcate cu aproximativ 1.860 tone deșeuri ce urmau să intre în țară.
De asemenea, potrivit datelor oficiale, ofițerul a coordonat echipele operative în cazuri de contrabandă cu țigări, iar dintre acestea îl menţionăm pe cel în care au fost confiscate peste 240.000 pachete țigări, cu timbru de Moldova, în valoare de aproximativ 3.860.000 lei, pe zona de produse contrafăcute dar și a altor infracțiuni din sfera criminalității organizate transfrontaliere
Foto cu rol listrativ.
Facem precizarea, încă o dată, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Decizie definitivă în instanţă în dosarul în care Nordis Management a fost „obligată“ la „finalizarea, recepţionarea şi intabularea“ unui apartament.
Interceptări DNA din dosarul care a cutremurat Direcția pentru Cultură Constanța „Optișpe, nouășpe, douăzeci. Dacă se poate să îi numărați“. „Nu, lăsați, e Ok“. (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Marinescu 20 Sep, 2023 16:38 O execuție la comanda. Tara geme de corupți și pe comisarul asta îl judeca ca a dat la presa prinderea unui contrabandist? Nu asta vedem zilnic la tv cum dna diiicot politie prind drogați bețivi etc?