Tribunalul Constanța, decizie importantă pentru cei care au credite în franci elvețieni
Tribunalul Constanța, decizie importantă pentru cei care au credite în franci elvețieni
05 Feb, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2776
Marime text
- Tribunalul Constanța a dispus adaptarea contractului încheiat între părţi în sensul stabilirii cursului CHF-leu la valoarea rezultată prin obţinerea mediei dintre valoarea CHF-leu din momentul scadenţei fiecărei rate şi valoarea CHF-leu de la momentul încheierii contractului de credit cf cursului oficial al BNR începând cu data introducerii acţiunii.
Judecătorii din cadrul Tribunalului Constanța au soluționat recent un dosar înregistrat inițial pe rolul Judecătoriei Constanța, în 2015, cauză importantă pentru cei care au contractat diverse credite în franci elvețieni și care doresc să inițieze diverse acțiuni în instanță după acest model.
Zilelele trecute, Tribunalul Constanța a constatat „caracterul abuziv al clauzelor prevăzute la art. (...) din Contractul de credit nr. (...) 2008 posibilitatea de a modifica dobânda variabilă, dobânda penalizatoare, comisionul de acordare şi comisionul de administrare“.
În continuare, Tribunalul a obligat unitatea bancară la restituirea către reclamanţi a sumelor percepute cu titlu de dobândă variabilă peste valoarea dobânzii anuale fixe de 3,99%, a sumelor percepute cu titlu de dobânzi penalizatoare, a sumelor percepute cu titlu de comision de acordare şi administrare până la momentul cesiunii de creanţă din (...) 2016, precum şi la plata dobânzii legale aferente acestor sume, calculată începând cu data încasării şi până la restituirea acestora.
Totodată, instanța a obligat banca să restituie către reclamanţi a sumelor percepute cu titlu de dobândă variabilă peste valoarea dobânzii anuale fixe de 3,99%, a sumelor percepute cu titlu de dobânzi penalizatoare, şi la plata dobânzii legale aferente acestor sume, calculată începând cu data încasării şi până la restituirea acestora pentru sumele percepute cu acest titlu după intervenirea cesiunii de creanţă din (...) 2016.
„În aplicarea teoriei impreviziunii cf art. 969-970 Cciv dispune adaptarea contractului încheiat între părţi în sensul stabilirii cursului CHF-leu la valoarea rezultată prin obţinerea mediei dintre valoarea CHF-leu din momentul scadenţei fiecărei rate şi valoarea CHF-leu de la momentul încheierii contractului de credit cf cursului oficial al BNR începând cu data introducerii acţiunii respectiv (...) 2015 şi până la încetarea contractului“, potrivit minutei judecătorești.
În continuare, Tribunalul Constanța a dispus restituirea către reclamanţi de către pârâte (în funcţie de momentul intervenirii cesiunii de creanţă din (...) 2016) a sumelor achitate în plus peste modul de calcul arătat mai sus începând cu data introducerii acţiunii (...) 2015 şi până la momentul plăţii (banca va restitui sumele percepute până la momentul cesiunii de creanţă, banca va restitui sumele percepute ulterior cesiunii de creanţă).
Decizia Tribunalului Constanța, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Citește și
Sentință finală în cazul constănțenilor care s-au trezit peste noapte datori la o companie de credite
Interviu cu Laura Cristina Andrei, avocat în Baroul Tulcea
Vești bune pentru cei care au credite în franci elvețieni!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii