Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:46 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța dispune efectuarea unei expertize fiscale, cu 19 obiective, într-un dosar al DNA Constanța! (DOCUMENT)

ro

27 Jun, 2024 17:00 829 Marime text
 
 
  • Amintim că în octombrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus „trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șapte inculpați (printre care trei oameni de afaceri, două societăți comerciale etc.), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală comise în forma autoratului și a complicității“.
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Tribunalul Constanța a dispus efectuarea unei expertize fiscale într-un dosar instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, este vorba despre cauza în care au fost  deferiți justiției, în iunie 2022: Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean, SC M&D Sea Farers SRL Constanța, Cristea Dan Florin, Pocea Nicoleta, Groza Pavel Ionel, Gorun Zoltan Gabriel și Val Shipping SRL.
 
Expertiza fiscală are 19 obiective, iar printre acestea se află: să se stabilească dacă în tranzacţiile derulate de către M&D Seafarers SRL privind livrarea de motorină în regim de scutire de acciza erau respectate de către fiecare dintre inculpaţi (administrator, director general şi contabil) prerogativele funcţiei, iar în cuprinsul acestui obiectiv să se individualizeze care erau obligaţiile legale pentru fiecare, precum şi îndeplinirea sau după caz neîndeplinirea acestora și dacă din analiza documentelor se poate constata că la nivelul M&D Seafarers SRL există o procedură standardizată privitoare la documentele întocmite/necesare pentru livrarea de motorină în regim de scutire de acciză.
 
Decizia completă a Tribunalului Constanța poate fi citită AICI
 
Amintim că în octombrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus „trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șapte inculpați (printre care trei oameni de afaceri, două societăți comerciale etc.), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală comise în forma autoratului și a complicității“.
 

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2008 – 2009, unul dintre inculpați, administrator al societății comerciale M&D Sea Farers SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaților fiscale și beneficiind de ajutorul altor doi inculpați, angajați ai aceleiași firme, ar fi înregistrat în contabilitate 455 facturi fiscale ce atestau activități de comercializare a peste 20.000 tone de produse petroliere (motorină și combustibil marin) ca operațiuni scutite de la plata accizelor aferente.
 


În realitate, produsele respective ar fi fost destinate comercializării pe piața internă a carburanților auto. Prin aceste demersuri ar fi fost produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 27.273.573 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat faptul că se constituie parte civilă în prezenta cauză. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, potrivit comunicatului DNA.

 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând Secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă într-un dosar al DNA Constanța! Procurorii au calculat un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii