Tribunalul Constanţa s-a pronunţat! Este vizată procedura de expropriere pentru construirea Sălii Polivalente
Tribunalul Constanţa s-a pronunţat! Este vizată procedura de expropriere pentru construirea Sălii Polivalente
02 Mar, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4011
Marime text
Judecătorii Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanţa au respins cererea formulată de Asociaţia Club Sportiv Metalul Constanţa de anulare a Hotărârii Consiliului Local nr. 258/25.06.2019. Hotărârea în cauză priveşte aprobarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul obiectivului de investiţii de utilitate publică şi de interes local „Sală sport polivalentă – 5.000 locuri”, municipiul Constanţa, judeţul Constanţa, realizat prin Compania Naţională de Investiţii SA.
Date de la instanţă
Potrivit datelor puse la dispoziţie de portalul instanţelor de judecată, pe data de 8 octombrie 2019, pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 5998/118/2019, cu următoarele părţi: Asociaţia Club Sportiv Metalul Constanţa - reclamant şi pârâţi Municipiul Constanţa şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa.
Prin decizia 75/2020 din data de 28 ianuarie 2020, Tribunalul Constanţa a respins cererea formulată de Asociaţia Club Sportiv Metalul Constanţa de anulare a Hotărârii Consiliului Local nr. 258/25.06.2019.
Curtea de Apel Constanţa
Hotărârea Tribunalului a fost contestată de Asociaţia Club Sportiv Metalul Constanţa, la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care nu a stabilit primul termen. În motivare, judecătoarea Anca Ramona Pârlăţeanu, magistrat învestit cu soluţionarea cauzei, arată, printre altele, că „reclamanta (n.r. Asociaţia Club Sportiv Metalul Constanţa) nu a indicat şi nici nu a argumentat care este vătămarea concretă ce i s-a adus prin emiterea unei astfel de hotărâri de Consiliu Local. Or, una dintre condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru anularea unui act administrativ în contenciosul administrativ este ca reclamantul să aibă un interes legitim şi să dovedească existenţa unei vătămări cauzate de emiterea respectivului act, aspect care nu a fost dovedit în cauză“, conform motivării.
Municipiul Constanţa, proprietarul terenului
Mai mult decât atât, instanţa a reţinut că Municipiul Constanţa este proprietarul terenului pe care sunt situate construcţiile reclamantei, iar exproprierea nu vizează decât aceste construcţii, nu şi terenul.
„Astfel, proprietarul terenului, în virtutea atributelor conferite de dreptul de proprietate, a hotărât ca pe acest teren să edifice o sală de sport, iar din această perspectivă analiza incidenţei art. 10 din Legea nr. 33/1994 în sensul invocat de reclamantă ar viza aspectul dacă obiectivul s-ar putea realiza şi pe alte căi decât prin exproprierea construcţiilor acesteia, ceea ce reprezintă o chestiune ce nu are legătură cu legalitatea actului administrativ, ci, eventual, ţine de oportunitatea organului emitent de a adopta o procedură ca cea a exproprierii printr-o hotărâre, situaţie ce nu (...) analiză a instanţei de contencios administrativ, sesizată cu verificarea legalităţii actului administrativ adoptat“, conform motivării.
Mai exact, aceste aspecte ţin, conform celor reţinute de Tribunalul Constanţa, de oportunitatea emiterii actului administrativ.
Declanşarea procedurilor de expropriere
„Rolul instanţelor de contencios administrativ este acela de a asigura respectarea legalităţii actelor administrative. Prin urmare, oportunitatea acestora poate fi cercetată doar prin prisma legalităţii în sensul în care instanţele pot sancţiona emiterea unui act administrativ cu depăşirea dreptului de apreciere discreţionară a administraţiei. Astfel, nu se poate nega dreptul administraţiei de a lua decizii privind punerea în aplicare în concret a legii în interes (...). O interpretare contrară ar fi de natură să substituie instanţele judecătoreşti administraţiei, cu consecinţa încălcării principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat. Prin urmare, administraţia poate să decidă să urmeze una din mai multe variante posibile într-o anumită problemă de interes. În speţă, pârâtul, în calitate de organ al administraţiei publice locale, a decis că este necesară efectuarea lucrării menţionate prin aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul obiectivului de investiţii de utilitate publică şi de interes locală „Sală de sport polivalentă – 5.000 locuri”, în hotărârea atacată. Aşadar, această hotărâre nu este una nelegală, nefiind vorba de un exces de putere“, se mai arată în documentele oficiale.
Urmează instanţa superioară
Faţă de cele anterior reţinute cu privire la situaţia de fapt şi dispoziţiile legale aplicabile, instanţa a apreciat cererea Asociaţiei Club Sportiv Metalul Constanţa ca neîntemeiată, urmând ca pe cale de consecinţă să dispună respingerea acesteia. Aşa cum precizam şi mai sus, decizia Tribunalului Constanţa nu este una definitivă, ea fiind contestată la Curtea de Apel Constanţa.
Amintim că, la finele anului 2018, Compania Naţională de Investiţii, instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a semnat contractul privind proiectarea şi execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii “Sală Sport Polivalentă – 5.000 locuri, municipiul Constanţa, judeţul Constanţa”, din bulevardul Aurel Vlaicu nr. 254, zona Badea Cârţan.
Lucrările vor fi efectuate de Asocierea SC Euromateria SRL, SC Aduro Impex SRL, Conpat SCARL - Delta Con SRL, Research Consorzio Stabile SC ARL. Valoarea contractului de finanţare este de 67.913.330,34 lei (cu TVA, cote şi taxe incluse), iar durata lucrărilor de proiectare şi execuţie va fi de 27 de luni (din care trei luni pentru proiectare). Sala de sport propusă ocupă la sol circa 9.820 mp, fiind desfăşurată pe trei niveluri cu un total de 18.500 mp, având o capacitate de 5.000 de locuri.
Aşa cum arătam şi într-o ediţie anterioară, potrivit procedurii de expropriere, Asociaţia Club Sportiv Metalul urma să primească pentru 227 mp + 474 mp - 65.000 euro. Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a explicat că asociaţia nu a primit niciun ban de pe urma exproprierii până nu va face dovada proprietăţii pentru acele terenuri. Totodată, edilul-şef a mai anunţat că după finalizarea procesului va încerca să cuantifice prejudiciul cauzat municipalităţii prin întârzierea acestui proiect şi printr-o nouă acţiune se va îndrepta împotriva Asociaţiei Club Sportiv Metalul.
Sursă motivare: rolii.ro
http://www.rolii.ro/
Citeşte şi
Anunţ de la Primăria Constanţa cu privire la imobilele expropriate
Sala Polivalentă bate pasul pe loc de şase luni. Decebal Făgădău, plângere penală împotriva Asociaţiei Club Sportiv Metalul
Constănţeanul supărat
Reprezentanţii Club Sportiv „Metalul“ acuză - „Construcţia Sălii Polivalente va conduce la desfiinţarea asociaţiei sportive!“ (documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii