Tundria Patru Invest, controlată de companii italiene, a obținut anularea unei importante hotărâri a CLC, vizând investițiile imobilare. Explicațiile judecătorilor
Tundria Patru Invest, controlată de companii italiene, a obținut anularea unei importante hotărâri a CLC, vizând
26 May, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1335
Marime text
- Tundria Patru Invest SRL Constanța, societate controlată de companiile italiene Internation Investments Prato, Simba Firenze, Turt Florența, Schloss Berkenburg Florența (Signa), Land & Sea Prato, Galline Bianche Florența, Levante Florența și Form Florența, a obținut revenirea în zonă la un regim de înălțime de P+10E.
- Judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal au motivat decizia prin care au aprobat cererea afaceriștilor, decizie care, practic, ar da undă verde investițiilor imobiliare de peste două etaje.
- Acum, autoritatea publică locală are la dispoziție 15 zile de la comunicarea hotărârii să declare recurs.
Firma solicitase anularea a două hotărâri ale CLC ce vizau PUZ-ul pentru un teren de aproape 90 de hectare în zona Constanța – Cumpăna și a obținut prin hotărârea Tribunalului revenirea la regimul de înălțime de circa zece etaje, ce fusese stabilit inițial, față de cele două etaje maxim stabilite prin HCL atacate.
Acum, judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal au motivat decizia prin care au aprobat cererea afaceriștilor, decizie care, practic, ar da undă verde investițiilor imobiliare de peste două etaje.
Pe de altă parte, este de precizat că decizia de acum a Tribunalului Constanța poate fi atacată în recurs, la Curtea de Apel Constanța.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în dosar s-a cerut anularea HCL Constanța nr 281/31.08.2021, Hotărâre de consiliu privind revocarea în tot a HCL nr. 489/2009 privind aprobarea documentației reactualizare Plan Urbanistic Zonal - Constanța – Cumpăna, teren în suprafață de 89,14 ha, proprietate persoane fizice și juridice și revocarea parțială a HCL nr. 316/2013 privind reactualizare Plan Urbanistic Zonal – Constanța – Cumpăna, teren în suprafață de 89,14 ha, proprietate persoane fizice și juridice.
Prin HCL 281/2021, Consiliul Local Constanța a stabilit regimul de înălțime în zonă de P+2E, față de P+10E cât era anterior.
Prin Hotărârea 649/2023, pronunțată în dosarul 9493/118/2021*, judecătorii au admis cererea investitorilor italieni și au anulat HCL nr. 281/31.08.2021.
„Autoritatea publică nu mai avea posibilitatea să dispună revocarea celor două hotărâri“
În motivarea acestei decizii, judecătorii au arătat, printre altele, că „în acord cu reclamanta, apreciază Tribunalul că, în speţa de faţă, retragerea celor două acte administrative din realitatea juridică la peste 10 ani de la adoptarea H.C.L. nr. 489/2009 este de natură a intra în conflict cu principiul securităţii juridice“.
„Întemeiat apare ca fiind şi motivul de nelegalitate constând în încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, pârâtul nesusţinând şi nedovedind că a respectat dispoziţiile art. 7 din acest act normativ privitor la participarea la procesul de elaborare a actelor normative dar şi a art. 60 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul şi a prevederilor Ordinului nr. 2701/30.12.2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare şi consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, nerezultând din actele şi lucrările dosarului că publicul a fost consultat înainte de adoptarea H.C.L. nr. 281/31.08.2021“, se mai arată în hotărârea instanței.
Nu în ultimul rând, judecătorii au mai arătat că „nelegalitatea actului administrativ atacat provine, conform celor expuse, nu din faptul că astfel se revine la reglementări urbanistice anterioare, ci din faptul că autoritatea publică pârâtă nu mai avea posibilitatea să dispună revocarea celor două hotărâri care îşi produseseră deja efectele juridice“.
În aceste condiții, instanța a anulat hotărârea Consiliului Local Constanța, Hotărâre de consiliu privind revocarea în tot a HCL nr. 489/2009 privind aprobarea documentației reactualizare Plan Urbanistic Zonal - Constanța – Cumpăna, teren în suprafață de 89,14 ha, proprietate persoane fizice și juridice și revocarea parțială a HCL nr. 316/2013 privind reactualizare Plan Urbanistic Zonal – Constanța – Cumpăna, teren în suprafață de 89,14 ha, proprietate persoane fizice și juridice.
Acum, autoritatea publică locală are la dispoziție 15 zile de la comunicarea hotărârii să declare recurs.
Despre Tundria Patru Invest SRL
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data 10 mai 2023, Tundria Patru Invest SRL a fost înființată în anul 2005 și are sediul social în Constanța, pe strada Ștefan cel Mare, nr. 66, obiectul de activitate fiind reprezentat de cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii.
Asociați în firmă sunt mai multe companii italiene: Internation Investments Prato, Simba Firenze, Turt Florența, Schloss Berkenburg Florența (Signa), Land & Sea Prato, Galline Bianche Florența, Levante Florența și Form Florența.
Administratorul Tundria Patru Invest este cetățeanul italian Stefano Bargani.
În 2021, Tundria Patru Invest a declarat 0 angajați, 0 cifra de afaceri și pierderi peste 160.000 de lei.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
PUZ-ul afaceristului George Secărea pentru terenurile din strada Belvedere, anulat! Judecătorii explică de ce au decis anularea (MOTIVARE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii