UAT Județul Constanța versus Fundația Clopot. Miza - peste 180.000 de lei. De ce s-a întrerupt judecata
UAT Județul Constanța versus Fundația Clopot. Miza - peste 180.000 de lei. De ce s-a întrerupt judecata
04 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4042
Marime text
Înregistrat la Secția civilă a Judecătoriei Constanța încă din luna decembrie 2019, cu un prim termen fixat pentru luna aprilie 2020, procesul în care U.A.T. Județul Constanța încearcă să recupereze circa 180.000 de lei de la Fundația „Clopot“ mai are de așteptat până la o primă soluție în instanță.
Programat să se desfășoară săptămâna viitoare, procesul nu a mai apucat să ajungă la o primă înfățișare în cauză. Magistrații Judecătoriei au suspendat dosarul, în temeiul Decretului 195/2020, prin care s-a stabilit starea de urgență în România, pe fondul epidemiei de Coronavirus din țară. Potrivit legislației în vigoare, cercetarea judecătorească se va relua în termen de zece zile de la ridicarea stării de urgență.
Amintim că, potrivit președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, procesul are la bază constatările făcute de Camera de Conturi Constanța. Contactat telefonic la momentul demarării acțiunii în instanță, Marius Țuțianu a declarat pentru ZIUA de Constanța că „prin cererile de chemare în judecată s-a solicitat obligarea entităţii la restituirea sumelor şi a dobânzilor aferente cu privire la decontările efectuate pentru contractele încheiate în baza legii 350/2005“.
„Recuperarea sumelor pe cale judecătorească“
Președintele Consiliului Județean Constanța a adăugat, cu aceeași ocazie, că „acţiunea de audit financiar a Camerei de Conturi Constanţa a constatat cheltuieli neeligibile, iar astfel, Judeţul a procedat la recuperarea sumelor pe cale judecătorească“.Concret, de la Fundaţia „Clopot“, Judeţul Constanţa are de primit înapoi suma totală de 184.778,81 de lei. „În cazul cu Fundaţia «Clopot», prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat obligarea fundaţiei Umanitare «Clopot» la plata către UATJ Constanţa a sumei de 152.596,81 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile aferente contractului de finanţare nerambursabilă pentru activitate culturală nr. 20915/31.07.2017“, a precizat preşedintele CJC.
Totodată, acesta a mai precizat că s-a solicitat şi obligarea Fundaţiei „Clopot“ la plata sumei de 32.182,67 lei, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere, accesorii calculate până la data de 31.10.2019, precum şi plata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere până la data restituirii efective şi integrale a debitului principal.
La rândul lor contactaţi telefonic cu aceeaşi ocazie, reprezentanţii entităţii au declarat că și ei acţionaseră în instanţă autorităţile, întrucât nu primiseră toţi banii în urma proiectelor desfăşurate.
În acest context, rămâne de văzut care va fi decizia instanței după ce se va ridica starea de urgență din România și procesul se va relua.
Citește și:
Judeţul Constanţa a dat în judecată Fundaţia Clopot şi Asociaţia Eurocult. Ce spun reprezentanţii entităţilor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii