Un afacerist din Constanța, inculpat în Dosarul Retrocedărilor, cere anularea completurilor de trei judecători de la Înalta Curte
Un afacerist din Constanța, inculpat în Dosarul Retrocedărilor, cere anularea completurilor de trei judecători
18 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2229
Marime text
- Înalta Curte a stabilit primul termen pentru data de 15 martie 2022.
- Dosarul a fost soluționat la Constanța, în 2019, prin respingerea acțiunii.
- În Dosarul retrocedărilor din Constanța, Radu Mazăre a luat cea mai mare pedeapsă.
Omul de afaceri Georgică Giurgiucanu, condamnat definitiv la cinci ani şi şase luni de detenţie în Dosarul retrocedărilor din Constanța, cere anularea completurilor de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Solicitarea afaceristului se află pe masa judecătorilor de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal Înaltei Curte de Casație și Justiție a României. Primul termen a fost stabilit pentru data de 15 martie 2022.
Trebuie precizat că prezentul dosar s-a aflat inițial pe rolul Curții de Apel Constanța, instanță care, la data de 18 octombrie 2019, a respins acțiunea ca nefondată. Tot atunci, prin decizia 201/2019, din data de 18 octombrie 2019, judecătorii din Constanța au admis cererea omului de afaceri Georgică Giurgiucanu şi au dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 31 alin. 1 lit. c din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară în raport de dispoziţiile art. 1 par.5, art. 16, art. 21, alin. 3, art. 73 alin. 3 lit. i şi art. 126 alin. 4 din Constituţia României.
Georgică Giurgiucanu a fost judecat şi condamnat în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa de un complet de trei judecători.
Ioana Bogdan, Ioana Alina Ilie şi Ionuţ Mihai Matei, cel din urmă fiind fostul șef al Structurii de Securitate din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, au decis condamnarea definitivă a omului de afaceri Georgică Giurgiucanu la cinci ani şi şase luni de închisoare. În continuare, Înalta Curte a decis să trimită cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti cu privire la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată, prevăzută de art. 291 C.pen. (1969), cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen. (1969), reţinută în sarcina lui Giurgiucanu.
Amintim că, într-un alt dosar (8510/2/2018), Georgică Giurgiucanu a solicitat Curţii de Apel Bucureşti suspendarea hotărârii Colegiului de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României referitoare la constituirea completurilor de trei judecători. Pe data de 20 decembrie 2018, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de suspendare ca neîntemeiată, decizia instanţei nefiind una definitivă.
Prin decizia din februarie 2019, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dictat aproape 120 de ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa
Pedepsele finale
Radu Ştefan Mazăre: nouă ani de închisoareNicuşor Daniel Constantinescu: cinci ani de închisoare.
Constantin Racu: şase ani şi zece luni de închisoare.
Daniela Ramona Dospinescu: şapte ani şi şase luni de închisoare.
Ion Marica: cinci ani de închisoare.
Cristian Talpău: patru ani de închisoare.
Nora Alina Chircă: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
Dan Miron: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
Bogdan Ghiţulescu: patru ani de închisoare.
Răsvan Mircea Tudorache: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
Paraschiva Barbu: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
Niculae Nejloveanu: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
Mihai Sergiu Ceacîreanu: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de şapte ani.
Bogdan Gabriel Sandu: patru ani de închisoare.
Daniel Ene: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de şapte ani.
Rejudecare pentru uz de fals, în formă continuată
Georgică Giurgiucanu: cinci ani şi şase luni de închisoare. Foarte important, Înalta Curte a trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti cu privire la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată, prevăzută de art. 291 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen. (1969), reţinută în sarcina inculpatului Giurgiucanu Georgică.
Emil Dragoş Săvulescu: cinci ani şi şase luni de închisoare.
Aurel Jean Andrei: doi ani se dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Cristina Budei: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Viorel Pană: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Mihai Camboianu: cinci ani de închisoare.
Valentin Gheorghe Ionescu: cinci ani de închisoare.
Cristian Borcea: cinci ani de închisoare.
Ruxandra Luminiţa Darie: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Marius Puşcaşi: trei ani de închisoare.
Puşcaşi Carmen: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
Înalta Curte a încetat procesul penal faţă de inculpatul Andrei Sozanski pentru infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată, prevăzută de art. 289 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen. (1969) şi art. 5 C.pen., ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale (pct. F - Rechizitoriu).
Graţiela Rusu: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Sanda Gabriela Radu: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Claudia Cealera: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Luminiţa Călătoru: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Silvia Stanciu: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Dima Alin Horaţiu: şase ani de închisoare.
Citeşte şi:
Constanța retrocedată! Se cere sesizarea CCR în dosarul celor 25 de hectare din zona Brătianu
Cum s-a încheiat procesul pentru terenul de sub Garda de Coastă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- DODO 18 Jun, 2020 16:26 cred ca sistemul judiciar romanesc este prea sofisticat si duce la taraganari de decizii pina cind multe se prescriu Daca trei judecatori s-au convins ca este o infractiune ce rost are sa plime dosarul prin alte locuri De ce sint interpretari diferite ale legii ?!? legea e lege si are un singur inteles