Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:01 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un an de la tragedia din 2 Mai Doi tineri au pierit, alți trei au fost răniți, nicio decizie pe fond. Procesul continuă la Judecătoria Mangalia (GALERIE FOTO)

ro

19 Aug, 2024 10:48 978 Marime text


Filmul tragediei din 2 Mai
 
A trecut un an de la accidentul care a îngrozit întreg litoralul Românesc. Pe 19 august 2024, în jurul orei 05:20 cadrele medicale au fost solicitate prin serviciul 112, în județul Constanta pe DN39/E87 (Mangalia-Vama Veche) la ieșirea din localitatea 2 Mai, pentru un accident rutier in care au fost implicate un autoturism si un grup de pietoni de 8 persoane.

Mașina implicată în accidentul din 2 Mai
 
În urma tragicului eveniment, doi tineri, un bărbat și o femeie, ambii cu vârsta cuprinsă între 18-20 de ani, pietoni, au decedat, fiind diagnosticați cu politraumatism și leziuni incompatibile cu viața. Au mai fost răniți alți trei tineri, de 19 ani, respectiv 20 de ani și o tânără, de 20 de ani.
 
IPJ Constanța a transmis la acea vreme că ulterior producerii accidentului, conducătorul auto ar fi părăsit locul accidentului, fiind depistat de polițiști, la scurt timp, în stațiunea Vama Veche.

Bărbatul a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină și metamfetamină.
 
De asemenea, conducătorul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
 

În cauză, a fost întocmit un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
 
În urma evenimentului rutier, anchetatorii au stabilit că tânărul care s-a aflat la volanul unui Mercedes decapotabil de colecție este Vlad Pascu, un tânăr din București, venit pe litoral să se distreze.
 
Chiar cu puțin timp înainte de tragedie, șoferul în cumplitul accident rutier dintre localitățile 2 Mai și Vama Veche a fost surprins de camerele de supraveghere într-un magazin de unde și-ar fi cumpărat țigări.
 
Dispute în Ministerul Afacerilor Interne
 
La momentul tragediei din 2 Mai, în urma căreia două persoane și-au pierdut viața, iar alte trei au fost rănite, chestorul Adrian Glugă se afla la conducerea IPJ Constanța.

 
După accidentul din 19 august 2023, în presă au apărut informații conform cărora Vlad Pascu ar fi fost oprit de un echipaj de Poliție, înainte de evenimentul rutier, și deși avea stupefiante în mașină și se afla sub influența acestora, ar fi fost lăsat să plece mai departe.
 
Ulterior, șeful IPJ Constanța a venit cu declarații.
 
În ceea ce privește evenimentul din data de 19 august, din dispoziția conducerii MAI și IGPR, am analizat personal evenimentul, iar după această analiză și după administrarea probatoriului în cauză, vă pot comunica următoarele aspecte:
 
La data de 17 august, șoferul a ajuns, împreună cu tatăl său, în județul Constanța.
În seara de 18 august, a fost oprit în trafic de polițiștii rutieri, în cadrul unei acțiuni preventive, moment în care i s-a atras atenția cu privire la respectarea normelor rutiere.
 
La data de 19 august 2023, în jurul orei 00:40, prin 112, un bărbat a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Constanța despre faptul că, pe D.N. 39, din direcția Vama Veche către 2 Mai, un autoturism circulă cu posibile încălcări ale legislației rutiere.
 
Având în vedere semnalarea, autoturismul a fost dat în atenție efectivelor din teren și s-au efectuat activități pentru găsirea acestuia.
În jurul orei 02:40, autoturismul respectiv a fost depistat de patrula mixtă, formată dintr-un polițist și un jandarm din cadrul G.M.J. Constanța, circulând pe D.N. 39, în localitatea Vama Veche.
 
A fost legitimat șoferul, precum și cei 2 pasageri, iar, în urma verificărilor efectuate, în interiorul autoturismului, într-un pachet de țigări, a fost descoperită o țigară artizanală, tip joint și o folie marcată cu denumirea „bromazepam”, ce conținea 4 pastile, care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, pentru continuarea cercetărilor.
 
Șoferul a fost condus cu autospeciala de poliție la sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, unde a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea 0, fiind prezent în sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, până în jurul orei 04:30.
 
Din datele transmise de polițiștii care au efectuat verificările, șoferul, la acel moment, nu prezenta semne specifice consumului de droguri.
 
Tot din verificări a reieșit că, după ce a părăsit sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, șoferul s-a deplasat la o locație, din Vama Veche, unde ar fi consumat substanțe interzise.
 
Ulterior, la ora 05.25, a avut loc evenimentul rutier, în urma căruia 2 persoane au decedat și 3 au fost rănite.
 
Cu privire la faptul că șoferul, în noaptea de 18 spre 19 august nu a fost testat cu aparatul drugtest, am dispus cercetarea prealabilă a unui ofițer și 2 agenți, pentru stabilirea existenței/inexistenței unor abateri.
 
De asemenea, în cadrul cercetărilor efectuate, au fost depistate alte 9 persoane la locația din Vama Veche, unde șoferul ar fi consumat substanțe interzise, care fac obiectul verificărilor.
 
Totodată, fac precizarea că drogurile ridicate din autoturismul acestuia sunt diferite față de cele indicate pe aparatul drugtest“ - a precizat chestorul Constantin Glugă.
 
În acest context, patru polițiști au fost eliberați din funcție. La scurtă vreme, pe 28 august 2023, chestorul de poliție Constantin Adrian Glugă a demisionat din funcția de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
 
Lung șir de deliberări la Judecătoria Mangalia – procesul continuă

Judecătoria Mangalia
 
Pe 20 august 2023, Vlad Matei Pascu a fost predat procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, în timp ce familiile îndoliate își ridicau copiii decedați de la morga din Mangalia.
 
Procurorii au reținut, la acea vreme că la data de 20.08.2023, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, au formulat propunere privind luarea măsurii arestului preventiv, faţă de inculpatul Pascu Matei Vlad, în vârstă de 19 ani, din municipiul Bucureşti, persoană aflată în stare de deţinere, pentru comiterea infracţiunilor ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului prevăzute de art. 192 alin. (1), (2) şi (3), art. 196 alin. (1) şi (4) şi art. 338 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.
 
În sarcina inculpatului, se reţine că, în dimineaţa zilei de 19.08.2023, a condus, pe drumurile publice, un autovehiculul, pe drumul public, sub influenţa substanţelor psihoactive, iar, la intrare în localitatea 2 Mai, a acroşat un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului. În urma impactului, a rezultat decesul numiţilor O.A.S. (21 ani) şi D.R.M. (20 ani), precum şi vătămarea corporală a numiţilor B.D.D. (18 ani), C.V.A. (20 ani) şi I.C.L (20 ani). De asemenea, se reţine că, după producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul accidentului, fiind ulterior depistat pe raza localităţii Vama Veche.
 Primele teste efectuate în cauză au relevat faptul că inculpatul se afla sub influenţa substanţelor psihoactive.
 În cauză, s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului P.M.V., pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 20.08.2023”, au transmis printr-un comunicat anchetatorii.
 
De anul trecut, și până în prezent, Vlad Pascu se află în arest preventiv.
 
Unul dintre avocații victimelor accidentului din 2 Mai, Adrian Cuculis, a cerut schimbarea încadrării juridice din omor din culpă în omor calificat, însă instanța nu a dat curs cererii.
 
În martie 2024, Vlad Pascu a recunoscut în fața instanței faptele imputate de procurori, beneficiind astfel de reducerea pedepsei.
 
După audierea familiilor tinerilor decedați în accident, a urmat un scandal mediatic, după ce părinții victimelor și martorii audiați au declarat în fața jurnaliștilor că judecătoarea cazului 2 Mai, Ioana Ancuța Popoviciu, le-ar fi pus întrebări nepotrivite.
 
Între timp, pe 21 mai 2024, judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu a fost recuzată, în locul acesteia venind Berevoescu Carmen-Claudia, preşedintele Judecătoriei Mangalia.
 
Din nou, familiile îndoliate au fost audiate de noul judecător, iar în prezent, procesul continuă.
 
Familiile victimelor își plâng copiii decedați
 
În tragedia din 2 Mai, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu și-au pierdut viața. Părinții celor doi studenți s-au prezentat la fiecare proces și au fost audiați la Judecătoria Constanța. Declarațiile sunt năucitoare.

Familia Robertei Dragomir, la locul accidentului unde a fost montată o placă memorială
 
Accidentul ne-a distrus! Sebi era totul pentru noi! Din ziua accidentului, noi nu mai suntem ceea ce am fost. Suntem niște oameni terminați. Toată familia este afectată. Eram foarte apropiați de copii. Despre accident am aflat în timp ce eram la muncă, eram în pauza de masă. M-a sunat o doamnă de la pompe funebre și mi-a spus că băiatul meu a murit într-un accident rutier. Am închis, am crezut ca este o glumă. Mi-am sunat soția. Am sunat-o pe doamna. Era surprinsă ca nu am aflat de la poliție de la accident. Mi-a spus că trupul băiatului meu a fost rupt în două. Mi s-a cerut 500 de lei pentru că l-au ridicat de pe șosea și l-au dus la morgă. După accident, am plecat la Mangalia, să ne ridicam copilul. Am ajuns la morgă unde ni s-a spus că sicriul va fi sigilat. Trupul a fost pus pe bucăți în sicriu. Ca pe un puzzle. Capul era singura parte întreagă. Toată ziua suntem la cimitir, la Sebi. Viața noastră s-a schimbat total. Tot ce vedem ne aduce aminte de băiatul nostru. Sebi era pasionat de fotografie și de filmare. Voia să devină regizor. Avea la el o cameră video. La momentul impactului s-a activat și s-a filmat totul sonor. Se aude totul, țipetele copiilor, ambulanțele, martorii. Nici până în ziua de azi drumul respectiv, pe unde a avut loc accidentul, nu este reabilitat", a declarat Valentin Olariu, tatăl lui Sebi.

Valentin Olariu, tatăl lui Sebi
 
Părinții Robertei Dragomir, alături de familia Olariu au venit la fiecare termen cu speranța că justiția le va face dreptate.
 
De altfel, au avut loc mai multe proteste și în Capitală, dar și în Constanța, unde participanții cereau dreptate pentru victimele accidentului din 2 Mai.


 
Cele trei victime rănite, rămase cu sechele
 
Potrivit avocatului unora dintre victime, Adrian Cuculis, a declarat că tinerii răniți în accident nu-și vor mai putea reveni fizic în urma evenimentului rutier.

Eu cred că lucrurile au fost dovedite pe deplin cu privire la prin ce au trecut și prin ce trec, în momentul de față, și vor trece pe viitor aceste două familii, dar și celelalte trei victime care au fost accidentate și niciuna nu-și va mai reveni toată viața 100% procent - să spunem, cu privire la picior, mână, activitatea fizică pe care o puteau face până în momentul acela”, a afirmat avocatul.

Avocatul Adrian Cuculis 
Victimele rănite au fost trimise la București pentru efectuarea unei expertize medicale la INML Mina Minovici. Din această cauză, ultimul termen de judecată, în această speță, a fost amânat, deoarece, potrivit surselor oficiale, rezultatele vor fi gata mâine, 20 august 2024.
 
Vlad Pascu a cerut arest la domiciliu
 
Pe 14 august 2024, la Judecătoria Constanța, Vlad Pascu a luat cuvântul în fața instanței, la cel de-al doilea termen, în care se judecă cererea de înlocuire a măsurii preventive. Acesta a cerut arestul la domiciliu, motivând că-și dorește să fie alături de familia sa.

Vlad Pascu, inculpat în dosarul 2 Mai
 
Nu pot să fac nimic nici în speța cu educația în penitenciar, până când o persoană nu e condamnată. E chiar mai greu decat în regim închis! Am încercat să aduc profesori, s-a respins acest lucru. Pentru mine e un timp care se scurge fără sens. Aș putea face lucruri benefice pentru mine dacă aș fi lăsat la domiciliu. Sunt conștient. Tot ce îmi doresc este să-mi văd din nou familia, să ii iau în brațe, am avut vizite doar la geam. Să mai fiu lângă familie o lună, două, de zile până îmi ispășesc pedeapsa. Mi-o asum.  În speța de sustragere sau... că m-aș puca din nou de droguri... având în vedere presiunea mediatică... că de la  13 ani mă droghez, sunt lucruri exagerate. Am avut o adicție. E mult exagerată în presă! Nu are legătură cu situația mea reală”, a declarat Vlad Pascu, inculpat în dosarul 2 Mai.

Instanța a respins cererea lui Vlad Pascu. Astfel, tânărul a fost condus la penitenciarul Poarta Albă.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:
Declarațiile părinților îndurerați, după judecarea dosarului 2 Mai „Eu dacă aș face ce a făcut Vlad Pascu, cam ce aș păți?” (VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii