Un important afacerist achitat în Dosarul Portul cere despăgubiri de la stat
Un important afacerist achitat în Dosarul Portul cere despăgubiri de la stat
12 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1962
Marime text
- Constănțeanul s-a adresat miercuri, 10 noiembrie 2021, Tribunalului Constanța, cu o cerere de reparare a prejudiciilor pe care i le-au cauzat erorile judiciare produse în cazul său.
- Dosarul deschis de afaceristul Dragoș Iulian Tudoran are indicativul 8403/118/2021 și se află în atenția Secției I Civile a Tribunalului Constanța.
Omul de afaceri Dragoș Iulian Tudoran, trimis în judecată de procurorii anticorupție în ancheta cunoscută generic drept Dosarul Portul și achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, a dat statul în judecată!
Constănțeanul s-a adresat miercuri, 10 noiembrie 2021, Tribunalului Constanța, cu o cerere de reparare a prejudiciilor pe care i le-au cauzat erorile judiciare produse în cazul său.
Aceasta este o procedură prevăzută de legislația în vigoare, prin care o persoană care a fost anchetată și, ulterior, achitată definitiv, poate solicita statului să îi achite despăgubiri.
Dosarul deschis de afaceristul Dragoș Iulian Tudoran are indicativul 8403/118/2021 și se află în atenția Secției I Civile a Tribunalului Constanța.
Părți în proces sunt Dragoș Iulian Tudoran, în calitate de reclamant și, respectiv, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de pârât.
Obiectul cauzei este reprezentat de „reparare prejudicii erori judiciare“ și până la acest moment nu a fost fixată data primei înfățișări în proces.
Poziția DNA
Potrivit Comunicatului nr. 209/VIII/3 al Direcției Naționale Anticorupție, Dragoș Iulian Tudoran, „asociat al SC Container Clearance Services SRL Constanța“, a fost trimis în judecată fiind suspectat de comiterea infracțiunilor de „inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“.
De asemenea, acesta era suspectat și de „complicitate la două infracțiuni de dare de mită, în formă continuată; complicitate la două infracțiuni de luare de mită, în formă continuată; instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial“.
Se mai arată în comunicatul DNA, printr-o actualizare datând din 19.08.2019, că prin decizia penală nr. 177 din 15.07.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea inculpaților, printre care și Dragoș Iulian Tudoran, „pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât fapta nu există, fapta nu este prevăzută de legea penală, sau nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea“.
Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție a României este definitivă.
Amintim, totodată, că acțiunea deschisă de Dragoș Iulian Tudoran nu este singura de acest gen. Mai multe dintre persoanele achitate în urma mega-anchetei DNA Dosarul Portul au dat statul în judecată, la Tribunalul Constanța, pentru repararea prejudiciilor comise de erorile judiciare în cazul lor.
În proces privește dosarul civil deschis de Dragoș Iulian Tudoran, facem precizarea că oricare va fi decizia pe care Tribunalul Constanța o va lua în acest proces, ea va putea fi atacată la instanța superioră de oricare dintre părțile nemulțumite.
Asociat, cifre și date
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 10 noiembrie 2021, numele lui Dragoș Iulian Tudoran se leagă de firmele Symbiana Administration SRL Constanța (asociat – 5%), Dolce Vita Administrare SRL Constanța (asociat - 90%) și Mermatex SRL (asociat – 5%).
În ce privește firma Container Clearance Services SRL, potrivit sursei citate, aceasta a fost înființată în 2006 și are sediul social în Portul Constanța Sud Agigea.
Firma se ocupă cu „alte activități anexe transporturilor“, iar asociați sunt Stone Group SRL (47,5%), Marius Făinărea (23,75%), Lenuța Pilcă (23,75%) și Mariana Budăi (5%). Administratorul este Marius Făinărea.
În 2018, firma a avut 19 angajați, profit de 70.832 de lei și cifra de afaceri 1.267.380 de lei.
În 2019, numărul angajaților a fost 20, s-au înregistrat pierderi de 270.115 lei, iar cifra de afaceri a fost 1.550.433 de lei.
În 2020, numărul angajaților a fost 19, profitul a fost 80.338 de lei, iar cifra de afaceri a fost 1.740.256 de lei.
Potrivit sursei citate, compania nu a încheiat contracte de achiziții publice în perioada 03.01.2013-02.07.2021.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Dosarul Portul continuă să facă „pui“! Un alt șef din Vama Agigea, la judecată cu statul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii