Un necaz nu vine niciodată singur! Bătut şi apoi dat în judecată de spital pentru recuperarea cheltuielilor de spitalizare
Un necaz nu vine niciodată singur! Bătut şi apoi dat în judecată de spital pentru recuperarea cheltuielilor
20 Nov, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
1908
Marime text
Poveste aproape incredibilă pe rolul instanţelor constănţene. Un bărbat nu numai că a fost bătut şi băgat în spital, dar s-a trezit şi dat în judecată de unitatea spitalicească.
Reprezentanţii unităţii medicale le-au cerut judecătorilor să îl oblige pe bărbat să le dea banii înapoi cheltuiţi cu spitalizarea. Cazul s-a aflat iniţial pe rolul instanţelor din Tulcea, însă acum a venit rândul judecătorilor Curţii de Apel Constanţa să decidă a cui este dreptatea. Primul termen în judecarea recursului a fost fixat pe data de 26 februarie 2020.
Procesul iniţial a început în anul 2018, când Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea s-a adresat judecătoriei din oraş, la data de 7 mai 2018. Conform portalului jurisprudenţei www.rolii.ro, în cererea de chemare în judecată, reprezentanţii unităţii medicale l-au chemat în instanţă pe un tulcean ce fusese internat în august 2015 în spital, în Secţia Ortopedie.
Spitalul îi cererea fostului pacient returnarea sumei de 444,15 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de spitalizare.
„În motivarea în fapt a acţiunii, reclamanta a arătat, în esenţă, că în perioada (...) pârâtul a fost internat în secţia Ortopedie a spitalului, ca urmare a unei agresiuni şi a beneficiat de servicii medicale. Precizează că, indiferent dacă persoana tratată este asigurată sau nu, contravaloarea cheltuielilor serviciilor medicale acordate persoanelor accidentate sau agresate nu se suportă de la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate“, conform sursei citate.
Mai departe, reprezentanţii spitalului au mai spus că, deşi fostul pacient apărea în evidenţele lor ca „persoană internată în urma unei agresiuni“, pe rolul instanţelor nu exista un dosar în acest sens, aşa că SJU Tulcea nu se putea constitui parte civilă pentru a-şi recupera cheltuielile cu spitalizarea. În acest sens, se mai arată în cererea de chemare în judecată faptul că bărbatului i s-au acordat primele îngrijiri medicale de urgenţă gratuit, fiind suportate de către stat, prin unitatea de primiri urgenţe din cadrul unităţii medicale.
Constituirea ca parte civilă nu este singura soluţie
Nu în ultimul rând, au mai subliniat reprezentanţii spitalului, fostul pacient, „din neglijenţă sau imprudenţă, nu a solicitat tragerea la răspundere a agresorului, care trebuia să îi suporte şi cheltuielile de spitalizare, şi nici nu a dat curs demersurilor iniţiate pentru a se ajunge la recuperarea sumei pe cale amiabilă“.
Pe de altă parte, este de menţionat că, în procesul în care a fost dat în judecată de către spital, pentru recuperarea sumei de 444 de lei, fostul pacient nu s-a prezentat în instanţă şi nici nu a depus întâmpinare.
După analizarea actelor depuse la dosar, magistraţii Secţiei civile a Judecătoriei Tulcea au respins acţiunea intentată de Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea.
„Reclamantul (n.r. spitalul)“, au spus magistraţii, „avea posibilitatea să interogheze bolnavul la internarea în spital şi să solicite să i se comunice numele agresorului, răspunderea civilă delictuală a acestuia nedepinzând de tragerea la răspunderea penală“.
De asemenea, instanţa a stabilit în acest context că „nu poate fi primită, prin urmare, susţinerea reclamantei că prin neanunţarea autorităţilor competente pârâtul ar fi săvârşit o faptă ilicită, căci calitatea procesuală pasivă revine invariabil în astfel de litigii celui care se face vinovat de daunele aduse sănătăţii victimei“.
Nu în ultimul rând, judecătorii primei instanţe au mai stabilit că „nu are relevanţă eventuala pasivitate a pârâtului în ceea ce priveşte atragerea răspunderii penale a autorului agresiunii, câtă vreme obligaţia acestuia din urmă de a repara prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale este reglementată în mod expres de lege. Constituirea ca parte civilă în cadrul procesului penal este doar o posibilitate, nu însă şi unica“.
Această hotărâre a fost atacată în apel de reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, însă judecătorii Tribunalului Tulcea au respins apelul, ca tardiv. În aceste condiţii, Spitalul Tulcea a declarat recurs, iar cazul a ajuns pe rolul Secţiei civile a Curţii de Apel Constanţa, ai cărei magistraţi vor stabili cine are dreptate în acest litigiu pe data de 26 februarie 2020.
Citeşte şi:
Directorul medical al Spitalului Judeţean Tulcea
Medicul ginecolog Deniz Taniure Dumitrache, eliberat din arest (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii