Verdict la București pentru piscina exterioară de pe plaja Caelia, din Mamaia! La mijloc sunt peste 8 milioane de euro (MINUTA+MOTIVARE)
Verdict la București pentru piscina exterioară de pe plaja Caelia, din Mamaia! La mijloc sunt peste 8 milioane
25 Jul, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2579
Marime text
- BC Cogen Management SRL formulase o cerere de emitere a unei ordonanțe președințiale, de către Tribunalul București, ce i-ar fi permis continuarea lucrărilor la piscina exterioară din zona Caelia.
- Tribunalul București a respins acțiunea ca inadmisibilă.
- BC Cogen Management SRL poate declara recurs împotriva hotărârii de la Tribunalul București.
- În paralel, judecătorii de la Tribunalul Constanța sunt așteptați să pronunțe mâine, 26 iulie 2024, verdictul în legătură cu cererea de suspendare a autorizației de construire a piscinei, cerere formulată de Asociația Verde Urban.
Judecătorii din Capitală au respins ca inadmisibilă cererea formulată de BC Cogen Management SRL pentru emiterea unei ordonanțe președințiale ce i-ar fi permis continuarea lucrărilor la piscină.
Compania privată este deținută pe jumătate de Constantin Bucur, acționarul majoritar al FC Gloria Buzău SA.
Tribunalul București a judecat și a respins, la data de 23 iulie 2024, ca inadmisibilă, acțiunea deschisă de BC Cogen Management SRL pentru continuarea lucrărilor.
Decizia Tribunalului București poate fi atacată la Curtea de Apel București în termen de cinci zile de la pronunțarea hotărârii.
Mai exact, societatea privată s-a adresat instanțelor de judecată din Capitală solicitând, prin intermediul procedurii urgente a emiterii unei ordonanțe președințiale, suspendarea executării măsurii opririi lucrărilor, respectiv a măsurii de desființare a lucrărilor provizorii până la soluționarea proceselor vizând anularea măsurilor.
Judecătorii de la Tribunal, însă, au ajuns la concluzia că o astfel de cerere este inadmisibilă și au respins-o ca atare.
Hotărârea a fost pronunțată în dosarul 20531/299/2024, cauză în care reclamanta BC Cogen Management SRL a chemat în judecată Inspectoratul Județean în Construcții Constanța și Direcția Generală Poliția Locală – Serviciul Urmărire Măsuri în Domeniul Construcțiilor.
Iată minuta Hotărârii 5197/2024 a Tribunalului București:
„Respinge ca neîntemeiată excepţia necompetenţei materiale, invocată de reclamant.
Respinge ca neîntemeiată excepţia autorităţii de lucru judecat, invocată din oficiu.
Admite excepţia inadmisibilităţii, invocată din oficiu, pentru incompatibilitatea prezentei proceduri cu obiectul dedus judecăţii.
Respinge ca inadmisibilă cererea formulată pe cale de ordonanţă preşedinţială.
Cu recurs în 5 zile de la pronunţare, cererea de exercitare a căii de atac se va depune la Tribunalul Bucureşti.
Pronunţată azi, 23.07.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei“
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în acest proces, reprezentanții BC Cogen Management SRL au solicitat „suspendarea executării măsurii opririi lucrărilor dispuse prin Procesul de control nr. DO##########.06.2024 emis de Inspectoratul Județean în Construcții Constanța până la soluționarea dosarului de fond având ca obiect plângerea formulata in temeiul OUG nr. 2/2001 înregistrată sub nr. #####/299/2024 la Judecătoria Sectorului 1 București“.
Totodată, s-a cerut și „suspendarea executării măsurii desființării lucrărilor provizorii amplasate pe Plaja Mamaia IV, subsector 15 în suprafaţa închiriata de 31,400 mp, situata în Mamaia, zona ##### #####-##### Fantasy, cuprinse în Somaţia de desființare nr. 113586/10.06.2024 emisă de Direcția Generală Poliția Locală Serviciul Urmărire Măsuri în Domeniul Construcţiilor până la soluționarea dosarului de fond având ca obiect plângerea formulata in temeiul OUG nr.2/2001 înregistrată sub nr. #####/299/2024 la Judecătoria Sectorului 1 București“.
În motivarea cererii, reprezentanții societății au arătat, printre altele, că „construcţiile provizorii autorizate realizate se află în termenul de existență pentru care au fost autorizate şi se supun dispoziţiilor dreptului comun în privinţa intrării în legalitate sau reautorizare“.
De asemenea, avocații firmei au mai arătat că „asupra măsurii desființării planează incertitudinea amplasamentului construcţiilor“ și au adăugat că „investiția este una majoră, de peste 8.000.000 euro, măsura desfiinţării cauzându-i prejudicii majore“.
Pe de altă parte, în motivarea deciziei de respingere, Tribunalul București a arătat, printre altele, că „pe cale de ordonanţa preşedinţială instanţa dispune, în cazuri urgente, măsuri provizorii care se bazează pe aparenţa de drept. Cu alte cuvinte, măsurile luate de către instanţă trebuie să fie vremelnice şi să nu rezolve pe fond litigiul dintre părţi“.
„Procedura ordonanței președințiale este una specială, aceasta nefiind admisibilă decât în cazurile în care legea nu prevede o altă cale procedurală pentru valorificarea pretențiilor reclamantului“, conform Tribunalului București.
Au mai spus judecătorii din București că „în ceea ce privește suspendarea Procesului de control nr. DO##########.06.2024 emis de Inspectoratul Județean în Construcții Constanța şi Somaţiei de desființare nr. 113586/10.06.2024 emisă de Direcția Generală Poliția Locală Serviciul Urmărire Măsuri în Domeniul Construcţiilor, obiectul prezentei cauze, astfel cum a fost precizat, prin art. 14 şi art. 15 din C.proc.civ., legiuitorul a reglementat distinct posibilitatea obținerii acestui remediu, astfel încât procedura ordonanței președințiale nu este admisibilă, fiind necesar ca reclamantul să formuleze o cerere de suspendare a actului administrativ, acţiune ce va avea acest obiect, nu ordonanţă preşedinţială, în conformitate cu dispozițiile legale precitate“.
„De altfel, conform susţinerilor reclamantului de la termenul de judecată, acesta a introdus o astfel de acţiunea conform procedurii reglementate de art. 14 şi 15 din Legea nr. 554/2004“, au mai spus judecătorii.
Tribunalul București a mai arătat că „instanţa reţine că, deşi pusă în discuţie această excepţie, reclamantul nu a solicitat transformarea cererii şi în prezenta cauză, în conformitate cu prevederile art. 1001 C.p.c., manieră în care a procedat în cauza înregistrată sub numărul #####/3/2024“.
„Pentru aceste considerente, instanța va admite excepția inadmsibilității și va respinge prezenta cerere ca atare“, a conchis Tribunalul București.
Acum, însă, rămâne de văzut dacă reprezentanții BC Cogen Management SRL vor declara recurs în cauză, situație în care dosarul va fi trimis spre soluționare Curții de Apel București.
Verdictul de la Constanța
În paralel, judecătorii de la Tribunalul Constanța sunt așteptați să pronunțe mâine, 26 iulie 2024, verdictul în procesul în care s-a solicitat suspendarea autorizației de construire.
Este vorba despre dosarul cu indicativul 3830/118/2024, cauză în care Asociația Verde Urban a cerut, în contradictoriu cu Primarul Municipiului Constanța și BC Cogen Management SRL, suspendarea executării Autorizației de construire Nr. 241/19.03.2024.
Verdictul era așteptat la Tribunalul Constanța în data de 19 iulie 2024, dar, la termenul stabilit, instanța a prelungit deliberările cu o săptămână.
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța în acest proces, ea va putea fi ulterior atacată în recurs la Curtea de Apel Constanța.
Despre investiția din Mamaia
Așa cum arătam în edițiile anterioare, construcția autorizată de către Primăria Constanța prin AC 241 din data de 19 martie 2024, pentru subsector 15, de pe plaja turistică Mamaia IV vizează o piscină exterioară și puncte adiacente, în zona Caelia din Mamaia.
Despre BC Cogen Management SRL
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 25 iulie 2024, BC Cogen Management SRL a fost înființată în 2020, are sediul social în București, pe strada Grigore Mora și se ocupă de activități de consultanță pentru afaceri și management.
Firma are două puncte de lucru în Mamaia.
Asociați sunt Constantin Bucur și Constantin Alin Bucur, primul fiind și administratorul societății.
Numele lui Constantin Bucur se leagă și de Vest-Energo SA, FC Gloria Buzău SA (95,51%), Marinarul Prodimpex SRL, Golf Oil Company SRL, Biotech Industries SRL, Glax One SRL, Esco Energo Services SRL și Med Work Professional SRL.
La rândul său, numele lui Constantin Alin Bucur se leagă și de A&I Surface Protect SRL și Angels Beach 11 SRL.
În 2023, BC Cogen Management SRL a declarat 0 angajați, profit peste două milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 3,56 de milioane de lei.
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Procesul deschis de firma care amenajează piscina de pe plaja Caelia se mută la București. Primăria Constanța, pârâtă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii