Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:59 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de constănțeni acuzați de dare și luare de mită! Iată de ce a încetat Tribunalul Constanța procesul în dosarul„Fabrica de diplome false“

ro

09 Jun, 2024 17:00 862 Marime text
 
 
 
  • În cauză, spun procurorii, ar fi fost eliberate certificate de pregătire profesională în diverse specializări pentru care centrul de pregătire profesională era autorizat să organizeze cursuri, dar și pentru specializări pentru care nu mai era autorizat sa nu fusese vreodată autorizat (tehnician electromecanic, tehnician instalator pentru construcții, tehnician în construcții și lucrări publice, ospătar, chelner, tehnician pentru mecanică pentru întreținere și reparații, lucrător la gaze, electrician etc.), care atestau, în mod nereal, că persoanele înscrise pe certificatele eliberate au participat la cursuri de pregătire teoretică și practică pe o perioadă de 620 ore, că au susținut examen de absolvire și, totodată, erau antedatate cu unul sau mai mulți ani vechime.
  • Potrivit datelor oficiale, Tribunalul Constanța a dispus încetarea procesului penal față de toți inculpații, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
  • În motivarea deciziei, tribunalul arată că, „raportat la data săvârşirii faptelor ce fac obiectul prezentei cauze (2011 – ianuarie 2016) ultimul termen de prescripție a răspunderii penale, de 8 ani, s-a împlinit la data de 01.03.2024“.
 
 
Tribunalul Constanța și-a motivat decizia prin intermediul căreia a dispus, săptămâna trecută, încetarea procesului penal față de toți inculpații (aproximativ 40) trimiși în judecată, în 2017, sub aspectul săvârşirii unui număr total de 120 infracţiuni, în cauza denumită generic „Fabrica de diplome false“.
 
Potrivit datelor oficiale, Tribunalul Constanța a dispus încetarea procesului penal față de toți inculpații (acuzați de luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la dare de mită, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals intelectual și complicitate la fals intelectual): patru ca urmare a decesului acestora și restul (peste 30) ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Conform procurorilor din Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța „inculpații B.V. și fiica acestuia, B.C., administrau o societate comercială, care era autorizată, în condițiile legii, să organizeze cursuri de pregătire profesională în meseria de tehnician electromecanic“.
 
Conform procurorilor, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, cei doi inculpați ar fi eliberat certificate de pregătire profesională în diverse specializări pentru care Centrul de Pregătire Profesională era autorizat să organizeze cursuri, dar și pentru specializări pentru care nu mai era autorizat sa nu fusese vreodată autorizat (tehnician electromecanic, tehnician instalator pentru construcții, tehnician în construcții și lucrări publice, ospătar, chelner, tehnician pentru mecanică pentru întreținere și reparații, lucrător la gaze, electrician etc.), care atestau, în mod nereal, că persoanele înscrise pe certificatele eliberate au participat la cursuri de pregătire teoretică și practică pe o perioadă de 620 ore, că au susținut examen de absolvire și, totodată, erau antedatate cu unul sau mai mulți ani vechime.
 
În schimbul certificatelor eliberate, cei doi inculpați ar fi solicitat și ar fi primit diverse sume de bani, între 650 și 1500 lei per certificat, după arată anchetatorii.
 
Ceilalți 34 de inculpați trimiși în judecată sunt persoane care ar fi cumpărat astfel de certificate sau intermediari care au facilitat obținerea lor.
 
Unii dintre destinatarii certificatelor le-au și utilizat, depunându-le la locurile de muncă sau chiar la alte instituții ale statului, în vederea producerii de efecte juridice, cu scopul obținerii de foloase patrimoniale necuvenite, mai arată procurorii.
 
Unele dintre certificate au ajuns și la persoane care le-au utilizat în afara țării, după se arată și la dosarul cauzei.
 
Așa cum arătam și mai sus, Tribunalul Constanța a dispus încetarea procesului penal față de toți inculpații din doasr, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Termenul de prescripție s-a împlinit la data de 01.03.2024
 
În motivarea deciziei, tribunalul arată că, „raportat la data săvârşirii faptelor ce fac obiectul prezentei cauze (2011 – ianuarie 2016) ultimul termen de prescripție a răspunderii penale, de 8 ani, prevăzut de art. 154 alin. 1 lit. c C.pen., s-a împlinit la data de 01.03.2024, cu luarea în considerare a perioadei în care curgerea prescripţiei răspunderii penale a fost suspendată pe perioada stării de urgenţă declarate prin Decretul nr. 195/2020 şi, respectiv, prelungite prin Decretul nr. 240/2020“.
 
„Nu au fost identificate elemente care să justifice concluzia că interesele financiare ale Uniunii Europene ar fi fost afectate“
 
Mai mult, tot în motivarea deciziei, Tribunalul Constanța reține că „în prezenta cauză nu au fost identificate elemente care să justifice concluzia că interesele financiare ale Uniunii Europeană ar fi fost afectate, nici direct, prin raportare la eventuale fonduri europene şi nici în mod indirect“.
 
„Astfel, având în vedere aspectele expuse, se reţine că în cauză sunt aplicabile dispoziţiile art. 155 alin. 1 C.pen. referitoare la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale prin raportare la deciziile Curţii Constituţionale nr. 297/2018 şi nr. 358/2022, precum şi la Decizia nr.(...)/2022 a Î.C.C.J. - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală“, conform motivării.
 
Pe cale de consecinţă, instanța a constatat că în cauză s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale a tuturor inculpaţilor și, raportat la prev. art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., a dispus încetarea procesului penal față de aceştia.
 
Decizia Tribunalului Constanța nu este una definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Sursa text: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Zeci de constănțeni, trimiși în judecată pentru luare și dare de mită „Fabrica de diplome false“ - Tribunalul Constanța încetează procesul față de toți inculpații 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii