Zgârie-nori cu 500 de locuri de parcare, în Constanța! Tribunalul a luat decizia care vizează viitoarea construcție (MINUTA)
Zgârie-nori cu 500 de locuri de parcare, în Constanța! Tribunalul a luat decizia care vizează viitoarea construcție
12 Jul, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
9596
Marime text
- Ieri, 11 iulie 2022, judecătorii au decis să admită cererea formulată în proces de mai mulți oameni de afaceri și să anuleze hotărârea de consiliu local prin care s-a aprobat încetarea valabilității PUD-ului.
- Solicitarea de anulare a HCL fusese formulată de compania I & C Development, cu sediul în Portul Tomis, firmă care are drept acționar majoritar compania Aterina Global – acționarul majoritar al Aqualand SA.
- Decizia Tribunalului poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii motivate.
Tribunalul Constanța, decizie de ultim moment în legătură cu blocul zgârie-nori ce ar putea fi ridicat în zona Poarta 2, aproape de Baroul Constanța, dar și de instanțele din oraș!
Magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal au pronunțat verdictul în procesul deschis pentru salvarea Planului Urbanistic de Detalia privind construcția viitorului imobil!
Ieri, 11 iulie 2022, judecătorii au decis să admită cererea formulată în proces de mai mulți oameni de afaceri și să anuleze hotărârea de consiliu local prin care s-a aprobat încetarea valabilității PUD-ului.
Solicitarea de anulare a HCL fusese formulată de compania I & C Development, cu sediul în Portul Tomis, firmă care are drept acționar majoritar compania Aterina Global – acționarul majoritar al Aqualand SA.
Cererea afaceriștilor fusese înregistrată la Tribunalul Constanța sub indicativul 230/118/2022.
Minuta instanței
Ieri, 11 iulie 2022, Secția de Contencios administrativ și fiscal, în completul CA9, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc Dan, președintele secției, a decis admiterea cererii.
Se arată în minuta hotărârii că instanța „admite cererea formulată de către reclamanta SC I&C Development SRL, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Constanţa“.
„În consecintă“, se precizează, instanța „dispune anularea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 248/30.07.2021 prin care s-a aprobat «încetarea valabilității Planului Urbanistic de Detaliu aprobat prin HCL nr. 382/2007 privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Construire imobil 7S+P+35E, Spații Comerciale și Apartamente, Str. Traian, zona Poarta 2, teren in suprafata de 3021,76 mp, proprietate Șerban Alexandru Octavian și Rodica Mariana»“.
Totodată, instsanța a luat act ca s-au solicitat cheltuieli de judecată pe cale separată.
Decizia Tribunalului poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii motivate.
Practic, în proces este vorba despre HCL Constanța nr. 248/2021, hotărâre privind încetarea valabilității Planului urbanistic de detaliu aprobat prin HCL nr. 382/2007.
Despre terenul în cauză
Prin HCL 382/2007 s-a aprobat Planul urbanistic de detaliu – construire imobil 7S+P+35E- spații comerciale și apartamente, strada Traian, zona Poarta 2, teren în suprafață de 3.021,76 mp, proprietate Șerban Alexandru Octavian și Rodica Mariana.
În vara anului trecut, consilierii locali au votat pentru încetarea valabilității PUD-ului pentru imobilul cu 35 de etaje și 500 de locuri de parcare, emis în 2007 pentru medicul Alexandru Octavian Șerban și soția sa.
Legat de terenul situat pe strada Traian, zona Poarta 2, în suprafață de 3.021,76 mp, se arată în HCL 382/2007 că acesta are numărul cadastral 10730, fiind înscris în Cartea Funciară nr. 30880.
De asemenea, terenul este menționat și în Dispoziția nr. 3750 din 12.11.2002 semmnată de primarul în funcție la momentul respectiv, Radu Mazăre, act prin care a fost soluționată notificarea formulată de Laura Mariana Leșe.
Suprafața în cauză figurează la poziția 9 din dispoziția privind terenurile acordate ca măsuri reparatorii, cu o valoare menționată de 241.741 USD.
Totodată, terenul figurează și în sentința definitivă pronunțată de Curtea Supremă în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, dosar penal la finele căruia medicul Alexandru Octavian Șerban a fost achitat definitiv, iar fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la închisoare, alături de mai multe persoane, pentru retrocedarea mai multor suprafețe din Constanța.
Astfel, cu privire la acest teren, Curtea Supremă a României a arătat următoarele:
„Având în vedere soluţiile pronunţate pe latură penală cu privire la inculpatul Şerban Alexandru Octavian (nr., achitare) şi, în parte, la inculpatul Ceacîreanu Mihai Sergiu, în baza art. 404 alin. (4) lit. c) C.pr.pen va ridica sechestrul instituit, prin ordonanţa nr. 29/P/2008 din 15 februarie 2008 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, asupra următoarelor imobile: - teren intravilan, în suprafaţă de 3021,76 mp, situat în Constanţa, zona Marinarilor - Traian, intabulat în C.F. nr. 30880, cu nr. cadastral 10730 (pct. 2.2 din ordonanţă)“.
Cu alte cuvinte, prin sentința pronunțată de Înalt Curte de Casație și Justiție, a fost ridicat sechestrul DNA instituit pe teren.
Aterina Global, pachet majoritar de acțiuni
În ce privește societatea I&C Development, potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 11 iulie 2022, firma a fost înființată în 2007 și are sediul pe strada Lebedei, nr. 1, Portul Tomis.
Obiectul principal de activitate este reprezentat de „dezvoltare (promovare) imobiliară“, iar pachetul majoritar de acțiuni, însumând 50% , este deținut de compania Aterina Global SRL, ceilalți acționari fiind Alfabe Construction SRL (25%) și cetățeanul turc Hasan Malik Kececioglu (25%), cel din urmă fiind, totodată, și administratorul I & C Development.
Așa cum menționam anterior, compania Aterina Global este partener al cunoscutei Andreea Georgiana Șerban, în firma Aqualand, pe care funcționează parcul Aqua Magic.
De asemenea, potrivit Confidas. ro, numele Aterina Global se mai leagă și de Tomis Marina Management (asociat, 50%), Blue Beach SRL (asociat 50%) și MM Recycling SRL (100%).
În 2019, în I&C Development au fost 0 angajați, pierderi de 226.837 de lei, iar cifra de afaceri a fost 0.
În 2020, au fot tot 0 angajați, pierderile au fost 86.780 de lei, iar cifra de afaceri a rămas 0.
În 2021, au fost 0 angajați, pierderile au fost 125.385 de lei, iar cifra de afaceri a rămas tot 0.
Acum, rămâne de văzut dacă avocații Consiliului Local Constanța vor ataca decizia Tribunalului de anulare a HCL care constata încetată valabilitatea PUD pentru imobil.
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Dosarul Retrocedărilor
Sechestru DNA în Constanța Veche! Judecătorii au refuzat să ridice măsura. Cazul, ajuns la Tribunal
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii