Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:36 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Mulți înainte!“ Fostul mare rugbyst Mihai Bucos, legendă a Farului Constanța, a ajuns la 70 de ani. Amintiri din vremurile de aur

ro

05 May, 2020 00:00 6818 Marime text

Fostul mare rugbyst Mihai Bucos, legendă a echipei Farul Constanța, dar și a formației naționale a României, a schimbat prefixul, împlinind 70 de ani. Stabilit în Franța, Bucos a venit în vizită la Constanța de mai multe ori în ultimii ani, bucurându-se mult de revederea atât cu foști colegi, cât și cu foști elevi.

Un alt fost rugbyst al Farului, Sergiu Galan, a postat pe Facebook o imagine cu Mihai Bucos în vremurile de aur ale Farului și ale rugby-ului constănțean, cu mesajul: „Iată cum arătau tribunele stadionului de rugby Farul Constanța în anii 70 - 80! Protagonistul fotografiei este Mihai Bucos, marele jucător al Farului și al Naționalei! Mihai a împlinit frumoasa vârstă de 63 de ani! Da, da, ați auzit bine! Pentru că i-am scăzut cei 7 ani de… acasă! La mulți ani…«cucule»!“. 

„Mulți ani fericiți! Mare sportiv!“


Alți prieteni și apropiați de-ai lui Bucos i-au adresat și ei urări cu ocazia împlinirii a 70 de ani. „La mulți ani și multă sănătate!“, „Mulți înainte!“, „Să trăiești, cucule, la mulți ani!“, „Mulți ani trăiască!“, „La mulți ani, Mihai, cu sănătate și bucurie!“, „Mulți ani fericiți! Mare sportiv!“ sau „La mulți ani sănătoși, voinici, voioși, fericiți, plini de energie și bucurii alături de cei dragi! Doamne ajută!“, au fost câteva dintre mesaje.   

Revedere cu foşti elevi de la Şcoala Sportivă 2


În iulie 2018, trei dintre legendele Farului, campioni naţionali şi foşti internaţionali şi antrenori, Mihai Bucos, Peter Ianusevici şi Petrică Motrescu, s-au întâlnit cu foşti elevi de la Şcoala Sportivă 2 (actualul Liceu cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“), dar şi cu alţi prieteni şi foşti colegi de la teribila echipă a Farului, de şase ori campioană a României, în anii 1975, 1976, 1978, 1986, 1995 si 1997. Revederea s-a făcut la iniţiativa foştilor jucători de la ŞS2, iar la stadionul „Mihai Naca“ au fost rememorate multe amintiri din anii de aur petrecuţi împreună. O parte dintre foştii jucători au ieşit şi pe gazon, pentru un scurt joc cu balonul oval, iar la final toţi cei prezenţi s-au strâns pe teren pentru poza de grup.

Glorii cu durere în suflet


De asemenea, în iunie 2017, la Constanța a avut loc o altă întâlnire emoţionantă, între mai multe legende ale fostei echipe de rugby Farul, care s-au bucurat de revederea lor şi au depănat amintiri din vremurile de aur. Întâlnirea a avut loc la stadionul „Mihai Naca“, unde au fost prezenţi Mihai Bucos (venit din Franţa), Florian Constantin, Gheorghe Varga, Mihai Holban, Cornel Vasile, Romeo Bezuşcu, Sergiu Galan, Marian Nache, Vasile Bezărău, Gabriel Arvinte, Nicolae Drondoe şi Florin Iliev. Foştii jucători au păşit şi pe gazonul arenei pe care au cunoscut atâtea satisfacţii, acum având însă durerea în suflet că Farul Constanţa, de şase ori campioană a României, nu mai este. La poza de grup a venit şi Mario Andrei Bota, nepotul lui Cornel Vasile. Schimbul de mâine.

Titluri sărbătorite


Nu în ultimul rând, în august 2015, foşti jucători de legendă ai Farului Constanţa, prieteni şi apropiaţi ai lor s-au revăzut, la stadionul “Mihai Naca”, cu ocazia împlinirii a 40, 30, respectiv 20 de ani de la câştigarea titlurilor de campioană naţională, din sezoanele 1974/1975, 1985/1986 şi 1994/1995. Nu au lipsit foşti jucători precum Vasile Giuglea, Costică Borşaru, Mihai Bucos, Petre Motrescu, Gheorghe Varga, Florian Constantin, Marian Nache, Cornel Vasile, Mihai Holban, Gheorghe Florea, Adrian Tinca, Sorin Trancă, Nicolae Fulina, Vasile Bezărău, Cătălin Sasu, Marcel Toader, Mihai Foca, Emil Florea, Florin Cojocaru sau Dorin Talabă, în total fiind prezente în jur de 60 de persoane. După ce Elena Frîncu, membru în Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, a strigat catalogul, a avut loc şi o scurtă partidă de rugby, la care au participat o parte dintre cei prezenţi.

De trei ori campion al României cu Farul


Născut în comuna Șandra, din județul Timiș, Mihai Bucos a cunoscut consacrarea ca rugbyst, însă, înainte de sportul cu balonul oval, el a practicat fotbalul (până în 19698), la Rulmentul și Gloria Bârlad. În țară, a jucat rugby la Rulmentul Bârlad (1968-1971), Dinamo București (ianuarie - iulie 1971), Știința Petroșani (1971-1972; august 1982 - decembrie 1983: antrenor-jucător ) și Farul Constanța (1972-1981). Cu echipa de pe litoral, unde i-a avut antrenori pe Titi Ionescu (1972-1974) și Mihai Naca (1974-1981), Bucos a cucerit trei titluri naționali, în anii 1975, 1976 și 1978. Ca jucător-antrenor, a activat și în Franța Villefranche sur Saone (1983-1984), Pontarlier (1984-1986) și Tournus (186-1989), punând capăt activității de rugbyst la 39 de ani.    

E și maestru emerit al sportului


Maestru emerit al sportului și campion european FIRA în 1977, Mihai Bucos a avut o activitate important și ca tehnician, activând în acest sector atât în Franța, cât și în România. În prezent, nu mai ocupă vreo funcție în rugby. În 2017, Bucos declara pentru ZIUA de Constanța: „De doi ani am ieşit la pensie, dar până atunci am activat în rugby. Timp de 12 ani, am fost consilier tehnic federal, singurul străin salariat al Federaţiei Franceze de Rugby, în regiunea Alsacia - Lorena. M-am ocupat de formarea tinerilor jucători, a antrenorilor şi a instructorilor sportivi şi de promovarea rugby-ului. Acestea au fost cele trei mari axe pe care le-am avut. Iar cu această ocazie am descoperit talente, pe Morgan Parra (la 14 ani), care a câştigat campionatul cu Clermont şi e internaţional francez. Eu l-am descoperit (la Epinal, tot la 14 ani) şi pe Maxime Mermoz, care a fost internaţional, a jucat mulţi ani la Toulon şi a ieşit campion naţional şi european (n.r. căpitanul lui Clermont, Damien Chouly, a fost descoperit de un alt fost jucător al Farului, Ştefan Constantin)“.

Cel mai bun meci al său la Farul


Mihai Bucos ne-a mai spus că cea mai frumoasă amintire pe care o are ca jucător al Farului este meciul pe care „marinarii“ l-au disputat, în 1975, contra echipei neo-zeelandeze Waitemata şi pe care l-au câştigat cu 18-15. „Eram campioni naţionali şi am jucat pe stadionul de fotbal, în nocturnă, în faţa a peste 15.000 de spectatori. Waitemata era campioana Noii Zeelande la cluburi. Venea după un turneu mondial pe care îl întreprinsese, prin SUA şi Europa. În România, a jucat întâi cu noi, Farul, iar apoi cu echipa noastră naţională. Pentru mine acest meci a fost unul complet, fiindcă am marcat toate punctele echipei! Eseu, transformare, drop-gol şi trei penalităţi. Pe atunci, se acordau patru puncte la eseu. Partida cu Waitemata rămâne cea mai bună a mea la Farul“, a punctat Bucos. La echipa naţională, printre alte meciuri memorabile la care acesta a luat parte, la loc de cinste este aşezată istorica victorie contra Franţei, din noiembrie 1976, de la Bucureşti.

Imaginea a fost preluată de pe contul de Facebook al lui Sergiu Galan.

Citește și:


Legende ale rugby-ului Mihai Bucos, Peter Ianusevici şi Petrică Motrescu, revedere emoţionantă la Constanţa cu foştii elevi (galerie foto + video)

Fostul mare rugbyst Mihai Bucos, la Constanţa. Întâlnire emoţionantă „Farul trebuie să existe. Marile echipe nu mor niciodată“ (galerie foto)

Gloriile Farului, întâlnire emoţionantă la stadionul “Mihai Naca”

 
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii