Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:07 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Răzvan Florea și Octavian Tileagă, în Brazilia Școala câștigătoare a Carnavalului de la Rio, lecție de samba pentru înotătorii Cupei Mondiale (galerie foto)

ro

27 May, 2020 00:00 3777 Marime text

 
• Delegația României a cucerit 14 medalii în 2004, la etapa de Cupă Mondială de la Rio de Janeiro
• Între cei care au concurat s-a aflat și constănțeanul Răzvan Florea
• La final, participanții la competiție au avut parte de o surpriză cu specific local
 
Etapa de Cupă Mondială la natație din februarie 2004, desfășurată în Brazilia, a adus la Rio de Janeiro și delegația României, din care a făcut parte și constănțeanul Răzvan Florea, însoțit de antrenorul său, Octavian Tileagă. Pe lângă bucuria medaliilor, românii au avut parte de o săptămână de vis în paradisul sud-american, din care nu a lipsit tradiționalul dans samba, simbol mondial al Braziliei și al carnavalului din această țară.   

„Generația de Aur a natației românești într-o participare în premieră pe teritoriul Americii de Sud. În concurs, românii au fost printre protagoniștii competiției, cucerind... 14 medalii (9 de Aur, 3 de Argint și 2 de Bronz). «Piesele grele» ale echipei au fost Camelia Potec și Dragos Coman (ambii cu câte 3 medalii de Aur la activ), Răzvan Florea, cu 2 medalii de Aur, Ștefan Gherghel, cu o medalie de Aur și una de Argint, Simona Păduraru, cu 2 medalii de Argint și una de Bronz și Raluca Udroiu - o medalie de Bronz. Se mai îndoiește cineva că a fost o generație de aur?“, a punctat antrenorul emerit Octavian Tileagă.


Un salt termic de... +50° C!


Ineditul situației a fost însă altul. Când a aterizat pe aeroportul din Rio, echipa României a fost întâmpinată de o temperatură atmosferică de 40 de grade Celsius, în condițiile în care delegația tricoloră venea de la New York, unde, ziua, se înregistrau între -10 și -12 grade Celsius! „Așa că, în decursul a câtorva ore de zbor, am făcut un salt termic de... +50° C. Dacă, pe scara avionului, aveam încă gecile de iarnă în brațe, nici n-am apucat să urcăm în autocarele de transfer spre terminal că deja toți eram echipați în șorturi și tricou. Cu toate aceste diferențe uriașe de temperatură și a fusului orar, adaptarea noastră s-a făcut extrem de rapid“, povestește antrenorul constănțean. Dacă, la Rio de Janeiro, tricolorii se topeau de căldură, România, în acea perioadă, se afla sub stăpânirea zăpezii și al gerului. Octavian Tileagă tocmai primise vestea că, în țară că, din pricina timpului nefavorabil, circulațua rutieră se desfășura cu dificultate, iar, în zona Oradei, orașul său natal, circulația trenurilor fusese oprită!


În căutarea celebrilor „beach-football players“ 


Delegația României a fost cazată, pentru mai bine de o săptămână, la hotelul „Intercontinental“ (în prezent „Royal Tulip“). În stânga stabilimentului, se află plaja Sao Conrado, un fel de prelungire a celebrei Copacabana, „regina“. În apropiere, este și plaja Ipanema („omagiată de Nat King Cole în piesa cu același nume“). Cît timp s-a aflat acolo, Octavian Tileagă a parcurs de multe ori o șosea sub un deal spre Copacabana, căutând celebrii „beach-football players“. „I-am descoperit, până la urmă, aici, pe plaja Sao Conrado, noaptea la ora 3.00, chiar sub nasul și balconul meu“, povestește antrenorul emerit.


Nu putea rata nici celebra statuie „Cristo Redentor“


Mare amator de drumeții și de vizitare a obiectivelor turistice, tehnicianul constănțean nu putea rata nici celebra statuie „Cristo Redentor“ (Cristos Mântuitorul). „Urcând pe colina Corcovado (710 metri deasupra orașului), în Parcul Național Tijuca, am ajuns în sfârșit la Cristo Redentor, considerată a doua statuie ca mărime din lume (39.6 metri înălțime, inclusiv cei 9,5 metri ai piedestalului şi o greutate de 635 de tone). Monumentul a fost creat cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei. Construcția a durat 9 ani (1922-1931) și a costat la vremea respectivă 250.000 de dolari (aproximativ 4 milioane de dolari, azi). Monumentul a fost inaugurat pe 12 octombrie 1931, fiind proiectat de un inginer brazilian și executat de un sculptor francez. Se spune că drumul până la monument e parcurs anual de peste 300.000 de turiști, iar eu cred că am fost al 300.001-lea în 2004. Nu puteam să ratez ocazia de a-l vedea. Pentru a nu risca să mă prindă noaptea în pădurea Tijuca, la dus am urcat muntele cu taxiul. În schimb, la întoarcere, am parcurs distanța dintre monument și plaj Copacabana (circa 20 - 25 kilometri)... pe jos. Asta, în dorința de-a trăi pe viu viața de zi și cea de noapte a localnicilor. Mi-a luat vreo șase ore, dar a meritat din plin. Am rămas cu amintiri de neuitat“, arată Octavian Tileagă.

„Fetele astea cred că nu pot fi scoase din priză. Sunt la curent continuu!“



La finalul Cupei Mondiale, surpriză de proporții pentru participanții la competiție, un cadou pentru aceștia din partea Federației Braziliene de natație:  o lecție de samba din partea Școlii câştigătoare a ultimei ediţii a Carnavalului de la Rio (și cea care, în următoarele zece zile, avea să câștige din nou carnavalul, pe 2004)! „Cireașa de pe tort a Cupei Mondiale de la Rio! Pe marginea bazinului și-a făcut apariția cadoul organizatorilor. Momentul de vârf a fost cel în care dansatoarele ne-au invitat să dansăm samba alături de ele. La final, cei care au îndrăznit au cules aplauze din partea lor“, a mai spus Octavian Tileagă, cel care a rămas impresionat de măiestria artistică a braziliencelor, comentând cu umor: „Fetele astea cred că nu pot fi scoase din priză. Sunt la curent continuu!“. Tot atunci, antrenorul constănțean a ajuns „victima“ tradiției și a complotului urzit de sportivii delegației României: aruncat, pentru o baie forțată, în bazinul de concurs!  

Sursa foto: Facebook (Octavian Tileagă)

Citește și:

Întâlnire cu „Big 5“! Antrenorul emerit Octavian Tileagă, safari de vis într-un parc național din Africa de Sud (galerie foto)

Supa de broască țestoasă și coloanele de tancuri Înotătorii de la Clubul Sportiv Școlar nr. 1 Constanța, victorii în Berlinul de Est (galerie foto)


 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii