10 ani de război „Băsescu îşi apără milionarii din port” vs. „Să dai Portul Constanţa lui Măzărică, clovnul naţional, este un element de dispreţ”
10 ani de război: „Băsescu îşi apără milionarii din port” vs. „Să dai Portul Constanţa lui Măzărică,
04 Jan, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3231
Marime text
„Dacă nu iese Ponta, vom trăi în aceeaşi ţară şi cu acelaşi mod de a pune problema, cu aceeaşi teamă în suflet. Eu am declarat-o public şi spun şi acum: dacă nu iese şi nu se schimbă modul de a vedea lucrurile, sănătate! Nu mai stau“, declara Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, pe 12 septembrie 2014, în pre-campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.
Nu a fost însă prima declaraţie de acest gen. Edilul-şef al Constanţei a afirmat cam acelaşi lucru şi înainte de scrutinul prezidenţial din decembrie 2009. Mazăre spunea atunci că dacă Traian Băsescu va câştiga un nou mandat la Cotroceni, el îşi va face bagajele şi va pleca în Brazilia. Dar doar atunci când va dori el, nu altcineva.
Interesant este însă că, privind retrospectiv, declaraţiile fostului preşedinte la adresa primarului Constanţei au fost atât mult mai reduse numeric, cât şi făcute mai ales în momente cheie. La polul opus, comentariile, ironiile şi invectivele lui Mazăre la adresa lui Băsescu, dar şi a procurorilor DNA - căci aceştia au fost criticaţi „la pachet” - au reprezentat o constantă a discursului său politic, un soi de modus vivendi. Astfel, au făcut istorie exprimări de genul „slugoii lui Băsescu” şi „căţelele de la DNA”, folosite de regulă în contexte în care Mazăre acuza „hăituaiala” şi „vânătoarea” la adresa sa.
E greu de demonstrat, aşadar, cine a cui obsesie a fost. Asta, desigur, în eventualitatea în care se poate vorbi despre cazuri patologice în politică.
Interviul integral poate fi citit AICI.
În acest context, în mai 2014 primarul Constanţei preciza: „Eu v-am spus de la început că Băsescu îşi apără milionarii din port. El spunea că s-ar putea ca Mazăre, şi nu e Mazăre, e Consiliul Local şi Primăria, că Mazăre nu e veşnic, îi era teamă că o să se asocieze cu Fondul Proprietatea şi va deveni majoritar acolo împotriva statului. De fapt, cred că temerea lui este că Mazăre o să se asocieze cu americanii de la Fondul Proprietatea, că nişte americani administrează Fondul Proprietatea şi că vor obţine mai mult profit pentru Primărie şi pentru privat, nu cum este acum când milionarii care-l susţin pe Băsescu plătesc zero bani la stat”.
De precizat că CCR a fost sesizată, în această problemă, de Avocatul Poporului. Acesta din urmă explică faptul că „Legea nr. 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al municipiului Constanţa, contravine dispoziţiilor art. 136 alin. (1) şi alin. (2) şi art. 121 alin. (2) din Constituţie“. Instituţia menţionează că, potrivit prevederilor constituţionale, „o autoritate publică locală, cum este, în speţă, Consiliul Local al municipiului Constanţa, nu poate fi titular al unui drept recurgând din raporturile cu alte persoane juridice, titulare ale unor astfel de drepturi putând fi doar unităţile administrativ-teritoriale“. Totodată, susţine Avocatul Poporului, „Consiliul Local al municipiului Constanţa - autoritate deliberativă - nu are patrimoniu propriu, nefiind, astfel, în măsură a fi titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. „Singurele în măsură a fi titulare ale dreptului de proprietate asupra pachetului de 20% dintre acţiunile deţinute în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA nu pot fi decât statul sau unitatea administrativ-teritorială, în speţă, municipiul Constanţa“, adaugă Avocatul Poporului. Nu mai puţin important este că Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a fost propus şi susţinut pentru această funcţie de PSD.
Nu a fost însă prima declaraţie de acest gen. Edilul-şef al Constanţei a afirmat cam acelaşi lucru şi înainte de scrutinul prezidenţial din decembrie 2009. Mazăre spunea atunci că dacă Traian Băsescu va câştiga un nou mandat la Cotroceni, el îşi va face bagajele şi va pleca în Brazilia. Dar doar atunci când va dori el, nu altcineva.
Obsesia cui?
De-a lungul celor două mandate ale lui Băsescu la Cotroceni, relaţia primarului Constanţei cu fostul preşedinte a fost una deosebit de tensionată. În nenumărate rânduri, liderul PSD Constanţa a lăsat de înţeles că problemele sale cu Justiţia ar fi cauzate de Traian Băsescu. Amintim aici două dintre cele mai recente declaraţii din această sferă. „Sunt interceptat de când Băsescu e preşedinte”, spunea Mazăre în luna aprilie a anului trecut, în contextul scandalului din dosarul campusului social Henri Coandă, în care şeful administraţiei locale este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită şi fals în declaraţii. În octombrie 2014, primarul face o declaraţie şi mai dură: „Nu ştiu dacă sunt obsesia lui Băsescu sau a lui Kovesi (n.r. procurorul şef al DNA)”Interesant este însă că, privind retrospectiv, declaraţiile fostului preşedinte la adresa primarului Constanţei au fost atât mult mai reduse numeric, cât şi făcute mai ales în momente cheie. La polul opus, comentariile, ironiile şi invectivele lui Mazăre la adresa lui Băsescu, dar şi a procurorilor DNA - căci aceştia au fost criticaţi „la pachet” - au reprezentat o constantă a discursului său politic, un soi de modus vivendi. Astfel, au făcut istorie exprimări de genul „slugoii lui Băsescu” şi „căţelele de la DNA”, folosite de regulă în contexte în care Mazăre acuza „hăituaiala” şi „vânătoarea” la adresa sa.
E greu de demonstrat, aşadar, cine a cui obsesie a fost. Asta, desigur, în eventualitatea în care se poate vorbi despre cazuri patologice în politică.
„Nici Mazăre nu îşi doreşte o Justiţie independentă”
De menţionat este că discursul anti-băsist al primarului municipiului Constanţa a fost deosebit de vehement în preajma alegerilor. Au fost însă şi situaţii când, fie pe o temă anume, fie întrebat în mod expres de jurnalişti, fostul preşedinte a făcut referire la Radu Mazăre. Într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa în iulie 2012, în perioada celei de-a doua suspendări din funcţie, Băsescu a fost întrebat dacă Radu Mazăre a fost unul dintre artizanii celei de-a doua suspendări. „Nu ştiu dacă Radu Mazăre a fost printre iniţiatori. Dar cu siguranţă nici el nu îşi doreşte o Justiţie independentă. Cred că şi pentru el această lovitură de stat a picat bine. Pentru că şi el speră ca procurorii şi judecătorii să fie controlaţi de USL. Am spus că această generaţi din PSD e mai rea decât cea a lui Iliescu pentru că măcar cei dinaintea lor aveau respect pentru reguli şi instituţii. Iliescu ar fi făcut suspendarea cum scrie la carte. Nu şi-ar fi bătut joc de instituţiile statului”, a fost răspunsul fostului preşedinte la întrebarea ZIUA de Constanţa.Interviul integral poate fi citit AICI.
„Băsescu îşi apără milionarii din port”
Alături de Justiţie, o altă temă care a dat naştere unor replici dure între fostul preşedinte Traian Băsescu şi primarul Radu Mazăre a fost Portul Constanţa. A fost vorba, mai exact, despre posibilul transfer al unui nou pachet din acţiunile Portului Constanţa, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor, la administraţia Mazăre, transfer pe care fostul preşedinte nu l-a agreat, dar pe care Mazăre a insistat obsesiv în ultimii ani.În acest context, în mai 2014 primarul Constanţei preciza: „Eu v-am spus de la început că Băsescu îşi apără milionarii din port. El spunea că s-ar putea ca Mazăre, şi nu e Mazăre, e Consiliul Local şi Primăria, că Mazăre nu e veşnic, îi era teamă că o să se asocieze cu Fondul Proprietatea şi va deveni majoritar acolo împotriva statului. De fapt, cred că temerea lui este că Mazăre o să se asocieze cu americanii de la Fondul Proprietatea, că nişte americani administrează Fondul Proprietatea şi că vor obţine mai mult profit pentru Primărie şi pentru privat, nu cum este acum când milionarii care-l susţin pe Băsescu plătesc zero bani la stat”.
„Un element de dispreţ pentru interesul naţional”
Tot în luna mai a anului trecut, fostul preşedinte a făcut câteva comentarii la adresa lui Mazăre, pornind de la dorinţa acestuia de a prelua un nou pachet de acţiuni din Portul Constanţa. „Trebuie să avem grijă de menţinerea coeziunii naţiunii şi de neacceptarea influenţei grupurilor de ciocoi asupra deciziei politice ca, spre exemplu, să-i dai Portul Constanţa lui Mazăre. Ăsta-i un element de dispreţ pentru interesul naţional. Nu am niciun dubiu. Un port care face investiţii de 500 de milioane în ultimul an să-l ia Măzărică, clovnul naţional, să facă ce vrea acolo. Nu se poate, e ca şi când ai da Otopeniul la oraşul Otopeni pentru exploatare”, explica Traian Băsescu.Game over
Administraţia Mazăre a pierdut, anul acesta, Portul Constanţa. Nu doar că a eşuat în tentativa de a prelua un nou pachet de acţiuni, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor, dar a pierdut şi pachetul de 20% din acţiuni pe care îl deţinea din 2008. În acest sens, amintim că pe data de 16 octombrie judecătorii Curţii Constituţionale au admis o excepţie de neconstituţionalitate a Legii 216/2008, prin care un pachet de 20% din acţiunile deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a fost transferat, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal Constanţa.De precizat că CCR a fost sesizată, în această problemă, de Avocatul Poporului. Acesta din urmă explică faptul că „Legea nr. 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al municipiului Constanţa, contravine dispoziţiilor art. 136 alin. (1) şi alin. (2) şi art. 121 alin. (2) din Constituţie“. Instituţia menţionează că, potrivit prevederilor constituţionale, „o autoritate publică locală, cum este, în speţă, Consiliul Local al municipiului Constanţa, nu poate fi titular al unui drept recurgând din raporturile cu alte persoane juridice, titulare ale unor astfel de drepturi putând fi doar unităţile administrativ-teritoriale“. Totodată, susţine Avocatul Poporului, „Consiliul Local al municipiului Constanţa - autoritate deliberativă - nu are patrimoniu propriu, nefiind, astfel, în măsură a fi titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. „Singurele în măsură a fi titulare ale dreptului de proprietate asupra pachetului de 20% dintre acţiunile deţinute în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA nu pot fi decât statul sau unitatea administrativ-teritorială, în speţă, municipiul Constanţa“, adaugă Avocatul Poporului. Nu mai puţin important este că Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a fost propus şi susţinut pentru această funcţie de PSD.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii