Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:02 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Analiza EFOR Sursa veniturilor finanțării campaniei electorale pentru alegerile parlamentare (DOCUMENTE)

ro

19 Dec, 2024 17:00 200 Marime text


sursă foto: expertforum.ro.
 
  • pentru campania la alegerile parlamentare au provenit de la candidați(contribuții) și din veniturile partidelor politice. Limita contribuțiilor a fost de 60 de salarii de bază minim brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de deputat sau senator
  • EFOR a analizat peste 130 declarații de avere depuse de candidații la alegerile parlamentare. Având în vedere numărul foarte mare de candidați, peste 8000, analiza include câteva partide politice și doar candidații care au declarat suma maximă, adică 198.000 lei sau contribuții foarte apropiate de această valoare
  • Conform celei mai recente raportări AEP, candidații au declarat contribuții de 224 de milioane de lei. La această sumă se adaugă 48 de milioane de lei din transferuri ale partidelor politice 





Finanțarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare a fost reglementată de Legea 334/2006, HG 10/2016, precum și de ghidul publicat de AEP pentru scrutinul din 1 decembrie.

Fondurile pentru campania la alegerile parlamentare au provenit de la candidați(contribuții) și din veniturile partidelor politice. Limita contribuțiilor a fost de 60 de salarii de bază minim brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de deputat sau senator.

Candidații au putut contribui cu fonduri din:

• venituri proprii ale acestora;

• donații primite de la persoane fizice (cel mult 600.000 lei);
• împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituții de credit (doar în bani, prin contract notarial și prin virament bancar).
• Nu pot contribui la campanie persoane juridice.
• Contribuțiile pot fi doar în bani.

Partidele politice și-au putut finanța campania din cotizații ale membrilor de partid; donații, legate şi alte liberalități; venituri provenite din activități proprii; subvenții; împrumuturi în bani de la persoane fizice şi juridice. Pe lângă contribuțiile candidaților, partidele puteau depune suplimentar în contul deschis la nivel central pentru campania electorală proprie a partidului (nu a candidaților) o valoarea maximă care se calculează înmulțind numărul candidaţilor la nivel naţional (senatori şi deputaţi) cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară x 3.300 lei.

EFOR a analizat peste 130 declarații de avere depuse de candidații la alegerile parlamentare. Având în vedere numărul foarte mare de candidați, peste 8000, analiza include câteva partide politice și doar candidații care au declarat suma maximă, adică 198.000 lei sau contribuții foarte apropiate de această valoare.


Conform celei mai recente raportări AEP, candidații au declarat contribuții de 224 de milioane de lei. La această sumă se adaugă 48 de milioane de lei din transferuri ale partidelor politice.
 

Concluzii legate de alegerile parlamentare din 2024

Au fost analizați 132 de candidați, adică un sfert din numărul celor care au declarat valoarea maximă de 198 mii de lei din venituri proprii: 25 de la SOS România, 25 de la AUR, 16 de la PNL, 30 de la PSD, 17 de la USR, 6 de la România în Acțiune, 9 de la Forța Dreptei, 3 de la PNCR, 1 de la Partidul Alianța Național Creștină. Valoarea contribuțiilor este de 26 milioane de lei.

În 37 de cazuri contribuțiile par a depăși veniturile candidaților. La SOS România și AUR s-au identificat cele mai multe persoane unde veniturile par a fi mai mici decât contribuțiile.

În opt dintre aceste cazuri, candidații nu declaraseră niciun venit.

Cele mai multe situații se regăsesc la SOS România și AUR - cinci dintre aceștia se regăsesc la SOS România.

Pentru 28 de persoane nu au fost identificate declarațiile de avere în portalul www.integritate.eu.

În cazul declarațiilor candidaților PSD, PNL și Forța Dreptei s-a observat venituri substanțial mai mari decât la celelalte partide.

Așadar, la aceste partide au fost identificate mai puține cazuri de candidați ale căror declarații de avere includ venituri mai mici decât contribuțiile.
La PSD și PNL, partidele care au avut cei mai mulți candidați care au depus suma maximă au fost luați prin sondaj câteva zeci de candidați.
 
Exemple aleatorii candidați circumscripția Constanța:
 
Mădălin Laurențiu Făget – candidat CD SOS Constanța – 135.000 lei Veniturile > contribuțiile din surse proprii; În cazul SOS România, toți candidații au declarat venituri proprii, fără alte surse de finanțare, se menționează în analiză.
 
Nicolae Vlahu – candidat Senat AUR Constanța – 198.000 lei Veniturile > contribuțiile din surse proprii;
 
Marian Crușoveanu – candidat CD PNL Constanța  - 198.000 lei Veniturile > contribuțiile din surse proprii;
 
Mirela Matichescu - candidat CD PSD Constanța – 198.000 lei Veniturile > contribuțiile din surse proprii;
 
Claudiu Iorga Palaz  - candidat CD FD Constanța – 195.000 lei Veniturile > contribuțiile din surse proprii.
 
Deși EFOR a atras atenția încă din 2020 asupra unor donatori sau persoane care au împrumutat PSD, Pro România, AUR sau PNL cu sume mai mari decât veniturile înscrise în declarația de avere, până în prezent, nu au fost identificate măsuri luate de autorități pentru a consolida verificarea surselor de bani care intră în campanie.
 
 
Vezi aici lista integrală a candidaților sau în secțiunea „documente”.
 



PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
 
Citește și:


Monitorizare Expert Forum Finanțarea campaniilor pentru alegerile parlamentare și prezidențiale. La PSD cea mai mare valoare a contribuțiilor s-a înregistrat în județul Constanța – 4 milioane de lei (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii