Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:10 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE USR Constanţa şi USR Mangalia- Încheierea şi depunerea semnăturilor strânse în cadrul campaniei „Uniți salvăm Pădurea Comorova“

ro

02 Sep, 2022 13:01 1915 Marime text

Imagine de la eveniment Astăzi - vineri, 2 septembrie - USR Constanţa şi USR Mangalia organizează o conferința de presă prilejuită de încheierea şi depunerea semnăturilor strânse în cadrul campaniei „Uniți salvăm Pădurea Comorova“.


La eveniment participă preşedintele filialei USR Mangalia, Semiran Abdurefi, europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe, deputatul USR Constanţa, Stelian Ion şi preşedintele USR Constanţa, Dumitru Caragheorghe.

Europarlamentarul USR participă la eveniment prin Skype. 

Astăzi a fost înregistrată la Primăria Mangalia semnăturile pentru inițiativa cetățenescă de salvare a pădurii Comorova. Au fost depuse 2046 de semnături. 

Semiran Abdurefi, președinte USR Mangalia spune că speră ca această inițiativă să îmbrace forma unui proiect de hotărâre de CL la Mangalia. Semnăturile au fost strânse timp de 3 luni. 

Abdurefi mai spune că pădurea a fost sistematic defrișată și acum este ultima șansă de salvare a cea mai rămas din ea.La Mangalia s-a adoptat o HCL care permite construcții de P+9 și mai mult, dar locuitorii din Mangalia vor pădurea!

Acum vorbește de la Bruxelles, europarlamentarul Vlad Gheorghe, unul din susținătorii proiectului care afirmă că pădurea Comorova nu trebuie să devină cartierul Comorova. 


Gheorghe mai spune că la nivelul Parlamentului European există susținere pentru tot ceea ce înseamnă proiectele care implică păstrarea zonelor verzi. 

În continuarea conferinței de presă, ia cuvântul Stelian Ion

"O porțiune din această pădure este în proprietatea unui fost primar, iar justiția nu avut loc să vadă. De aceea, vrem să salvăm ce se mai poate. Nu credem nici că actualul primar are intenții bune, de aceea vrem să implementăm acest proiect "., a spus Stelian Ion. 


Deputatul Stelian Ion salută avântul cetățenilor din Mangalia care au semnat și care astfel au devenit coinițiatori ai acestui proiect.

Pădurea Comorova a fost amenajata de regele Carol I pentru Dobrogea, nu pentru investitorii imobiliari este mesajul reprezentanților USR Constanța.

Întrebată de cotidianul ZIUA de Constanța dacă au semnat consilieri locali și ce șanse are sa treacă acest proiect, preşedintele filialei USR Mangalia, Semiran Abdurefi spune că nu a semnat nimeni din CLM Mangalia inițiativa cetățenesca și consideră că niciun consilier nu ar trebui să-și permită să nesocotească voința a peste 2000 de oameni.  A mai spus că și PER Mangalia a depus un proiect asemănător pe care primarul nu l-a adus în fața Consiliului Local. 



Amintim că, pe 10 aprilie a.c., USR Mangalia a dat startul inițiativei cetățenești de salvare a pădurii Comorova.
 
Prin acest demers, USR Mangalia a demarat strângereade semnături de la cetățenii Mangaliei pentru a cere primăriei trecerea pădurii din proprietatea privată a municipiului în cea publică și ulterior, reintroducerea ei în fondul forestier național, pentru a fi protejată de lege.
 
Pentru punerea proiectului de inițiativă cetățenească pe masa consilierilor locali pentru a fi adoptată prin HCL erau necesare 1651 de semnături.
 
La finalul lunii iulie, USR Mangalia a anunțat semnătura numărul 2.000 pentru depunerea inițiativei cetățenești de salvare a pădurii Comorova.

Scurt istoric

 În urma proiectului de plantare a perdelelor forestiere de protecţie, s-a născut și Pădurea Comorova, care la începutul secolului XX se întindea de la Costineşti până la Mangalia.

În anul 1971, sub ordinal dictatorului Nicolae Ceaușescu, o mare parte din pădurea Comorova a fost defrișată pentru a se construi vilele de protocol, precum și stațiunile Neptun, Olimp, Jupiter, Venus şi Saturn. Vilele de protocol oferă servicii turistice şi în prezent, unele fiind renovate şi oferind un confort de 3 sau 4 stele (Vila Bradul, Vila Plopul, Vilele 5,6,7 etc.). Pădurea este populată cu tapi roşii, căprioare, găinuşe şi cocoși de munte, vulpi, iepuri, ulii și alte animale.

Aflându-se la doar 1,5 kilometri de plaja Neptun, Pădurea Comorova este locul preferat de campare a turiştilor şi a localnicilor, oferind umbră şi răcoare în zilele excesiv de fierbinți ale verii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii