LIVE VIDEO+TEXT Organizația PSD Constanța, despre dezinformările apărute în urma recalculării pensiilor (GALERIE FOTO+VIDEO)
LIVE VIDEO+TEXT: Organizația PSD Constanța, despre dezinformările apărute în urma recalculării pensiilorVor participa Daniel Georgescu, prim-vicepreședinte al Organizației Județene PSD Constanța, Costin Răsăuțeanu, prim-vicepreședinte al Organizației Municipale PSD Constanța, Ștefan Mihu, secretar executiv PSD Constanța, Cristina Samoilă, director executiv CJP Constanța și Cristina Rizea, deputat PSD.
„Încercăm să dezamorsăm toate informațiile eronate legate de recalcularea pensiilor. Oamenii au cerut echitate, să primească pensii în funcție de cât au contribuit. Legea pensiilor are 2 principii: contribuții egale, pensii egale și nicio pensie nu scade“ - a precizat Daniel Georgescu, prim-vicepreședinte PSD Constanța.
Acesta vorbește despre măsurile promovate de PSD pe domeniul pensiilor.
Daniel Georgescu, prim-vicepreședinte al Organizației Județene PSD Constanța a menționat că PSD nu a făcut altceva decât să-și asume să vină la guvernare și să-si asume această lege a pensiilor pe care celelalt partide nu ar fi ajut curajul să o facă.Ce măsuri a promovat PSD pentru pensionari, în această guvernare
2022:
- +10% punctul de pensie
- +25% indemnizația socială minimă
- Ajutor anual intre 600 și 1.200 de lei, pentru pensionarii cu venituri mici
- jutor anual de 700 de lei, pentru pensionarii in risc de excluziune socială
2023
- +12,5% punctul de pensie
- +12,5% indemnizatia socială minimă
- Ajutor anual intre 600 și 1.000 de lei, pentru pensionarii cu venituri mici
- Tichete de alimente de 250 de lei / 2 luni, pentru pensionarii cu venituri mici
- Carduri de energie de 1.400 de lei / an, pentru pensionarii cu venituri mici
2024
- +13,8% punctul de pensie
- +13,8% indemnizatia socială minimă
- tichete de alimente de 250 de lei / 2 luni, pentru pensionarii cu venituri mici
- Recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, care a adus majorări de pensii pentru 82,5% dintre pensionar (creştere medie 26,65%, respectiv +662 lei), determinănd o creştere a pensiei medii din Romănia cu 20,4% (de la 2.291 in august, la 2.761 in septembrie).
PSD majorează şi pensia pentru însotitorii pensionarilor incadrati la gradul l de invaliditate
PSD este singurul partid care s-a ocupat, de fiecare dată cănd a fost la guvernare, de protejarea nivelului de trai al pensionarilor cu venituri mici, aflati în dificultate.
De la 1 septembrie, ministrul PSD al Muncii a anuntat cresterea indemnizatiei de insotitor primită de pensionarii incadrati în gradul I de invaliditate cu 224 de lei, de la 1.626 de lei in august, la 1.850 de lei in septembrie, adica 50% din salariul minim de 3.700 de lei).
Această indemnizatie este incasată cumulativ cu pensia de invaliditate.
Până acum, această indemnizatie reprezenta 80% din valoarea punctului de pensie. Noua lege a pensiilor inlocuieşte punctul de pensie cu valoarea punctului de referintă (VPR) stabilit ca raport între punctul de pensie şi stagiul mediu de cotizare din sistemul public de 25 de ani (2.032 : 25 = 81).
Nemaiexistând punctul de pensie, indemnizatia de insotitor pentru pensionarii din gradul I de invaliditate se va raporta acum la 50% din salariul minim pe tară, ceea ce este în avantajul beneficiarilor acestei indemnizatii — fapt ce se vede în creşterea de la 1 septembrie.
În prezent sunt circa 45.000 de beneficiari ai acestei indemnizatii.
„Această lege a fost mult așteptată de 4.5 milioane de pensionari. Guvernul Ciolacu și-a asumat-o. Era normal să apară și unele nemulțumiri, dar nu este normal ceea ce au făcut celelalte partide care au promovat în media informații false despre acestă lege“ - a menționat deputatul Cristina Rizea.
Cristina Samoilă a precizat că la nivelul județului Constanța în procent de 82% au crescut pensiile, iar nicio pensie nu a scăzut sub 1281 de lei.„Legea 360 are câteva modificări față de actele normative existente până acum. Introduce punctele de stabilitate în funcție de numărul anilor de muncă. Mi se pare ca legea este buna, pentru că se promovează contributivitatea. La nivelul județului Constanța în procent de 82% au crescut pensiile. Nicio pensie nu a scăzut sub 1281 de lei“ - menționează Cristina Samoilă, directorul Casei de Pensii a Județului Constanța.
De asemenea a punctat că și după noua lege se vor lua în calcul adeverințele de bruturi.
„Dacă până acum pensiile se impozitau de la 2000 de lei, începând cu 1 septembrie se vor impozita de la 3.000 de lei“ - a mai adăugat Cristina Samoilă.
Directorul CJP Constanța a mai explicat și cozile de la Casa de Pensii.
Cristina Samoilă a mai transmis că de la 1 ianuarie aceste pensii vor fi indexate cu inflația. De asemenea, 4,4 % dintre pensionari rămân cu pensia mai mică după recalculare. Totodată, banii de pensii vor exista pentru că sunt veniți prin PNRR.„Au venit pentru că unii nu au înțeles recalcularea, sau au fost nemulțumiți. 1000 de dosare vor fi revizuite la Constanța, în urma sesizarilor“ - a mai punctat Cristina Samoilă.
În ceea ce privește cumulul pensie-salariu potrivit noii legi, de la 65 de ani vârsta, se poate obține anual derogare să se stea până la 68, după această vârstă nu vor putea cumula pensia cu salariu până la 70 de ani, vârsta maximă până la care se poate lucra.
Citește și:
LIVE VIDEO+TEXTȘefa Casei Județene de Pensii Constanța, Cristina Samoilă, explicații despre recalcularea pensiilor (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!