Nedreptăţi nesesizate la timp, îndreptate în an electoral Proiecte de lege pentru persoanele cu handicap (documente)
Nedreptăţi nesesizate la timp, îndreptate în an electoral: Proiecte de lege pentru persoanele cu handicap (documente)
19 Apr, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
5639
Marime text
Un grup de parlamentari PNL şi câţiva independenţi susţin un proiect legislativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în 2008. Demersul poate fi lăudabil, însă nu poţi să nu-ţi pui întrebarea cum de tocmai acum, în an electoral, când parlamentarii vor încerca să-şi prelungească mandatele, au realizat cât de greu se descurcă persoanele cu handicap şi aparţinătorii lor.
Parlamentarii PNL, printre care am regăsit şi doi constănţeni - senatorul Puiu Haşotti şi deputatul Mihai Tararache -, susţin două proiecte legislative a căror aprobare ar veni în sprijinul persoanelor cu handicap grav, accentuat şi mediu, precum şi aparţinătorilor acestora.
Prima propunere legislativă încearcă să asigure o protecţie socială mai bună persoanelor cu dizabilităţi, prin creşterea indemnizaţiei lunare. Astfel, indemnizaţia pentru persoana cu handicap grav ar urma să fie „în cuantum egal cu salariul minim pe economie“, pentru cea cu handicap accentuat, „în cuantum de 50% din salariul minim pe economie“, indemnizaţia pentru persoanele cu handicap mediu urmând a fi „în cuantum de 25% din salariul minim pe economie“. Totodată, se propune ca art. 58, alin. 13 din Legea nr. 448/2006 să prevadă: „Cuantumul drepturilor băneşti se actualizează anual cu indicele creşterii preţurilor de consum şi cu indicele creşterii salariului minim pe economie, prin hotărâre a Guvernului“.
Cealaltă propunere legislativă „are ca obiect înlăturarea discriminării între aparţinătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat, persoanele adulte cu handicap care au în proprietate clădirea de domiciliu sau un autoturism, precum şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat“. Astfel, abia acum, parlamentarii PNL susţin că „li se face dreptate persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi aparţinătorilor acestora care, în prezent, nu pot beneficia de prevederile noului Cod Fiscal“. Concret, aceştia propun ca, la art. 485, alin. 1 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul Fiscal, să se introducă litera g), unde se va stipula că „aparţinătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat vor fi scutiţi de plata impozitului pe clădirea de domiciliu şi pe terenul aferent acesteia, precum şi de plata impozitului pe autoturism“.
Ambele proiecte legislative se află în atenţia senatorilor pentru a fi dezbătute şi supuse aprobării plenului, Senatul fiind prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor va fi for decizional.
Întrucât parcurgem un an electoral, cu siguranţă propunerile legislative nu vor întâmpina dificultăţi şi, cel mai probabil până în luna noiembrie, vor fi adoptate. Numai că rămâne de văzut dacă beneficiarii noilor prevederi legale îi vor răsplăti pe parlamentarii care au luat iniţiativa, având în vedere că nu se poate vorbi despre nişte favoruri, ci, aşa cum bine s-a menţionat, despre înlăturarea unei nedreptăţi nesesizate la timp tot de actuala legislatură.
Citeşte şi Dacă este an electoral… - Parlamentarii şi-au amintit de persoanele cu dizabilităţi
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii