Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Negocieri şi jocuri de culise Ce şanse au Banias, Brânză şi Chiru să ajungă şefi la PDL

ro

09 Mar, 2011 01:31 2277 Marime text
scenarii_pdl_Mircea_Banias.jpgScenariul care i-ar pune probleme lui Banias ar fi ca Brânză ori Chiru să se retragă şi să îl sprijine pe celălalt pentru schimbarea actualului interimar

Mai sunt trei zile până când vom afla cine va fi noul staroste al organizaţiei judeţene a PDL Constanţa. Deşi ştim ce candidaţi se pregătesc să intre în cursă, mai pot apărea încă surprize. Este momentul negocierilor şi al jocurilor de culise.

scenarii_PDL_PDL_alegeri.jpgÎn interiorul PDL se vehiculează deja câteva scenarii pentru confruntarea de alegeri de sâmbătă. O variantă posibilă ar fi ca unul dintre principalii competitori ai lui Mircea Banias - Paul Brânză şi Christian Gigi Chiru - să se retragă şi să îl sprijine pe celălalt. În acest caz ar fi două opţiuni, cu şanse diferite, după cum susţin voci din PDL. Mai exact, dacă s-ar retrage Gigi Chiru şi ar rămâne în cursă Paul Brânză, ar exista şanse mai mari ca Mircea Banias să iasă câştigător din primul tur. Dacă s-ar retrage Brânză şi l-ar sprijini pe Chiru, Mircea Banias ar avea mai puţine şanse să-şi prelungească şederea la şefia filialei. Democrat-liberalii spun că voturile pe care le-ar putea strânge în jurul său cel de-al patrulea candidat, Nicolae Ciucă, nu sunt de luat în calcul. Ar mai exista o variantă, care însă este mai puţin fezabilă în momentul de faţă, şi anume ca atât Brânză cât şi Chiru să se retragă, acceptând o funcţie în echipa lui Banias. Se pare însă că atât Paul Brânză, cât şi Gigi Chiru sunt determinaţi să aducă schimbarea în fruntea filialei constănţene şi să-şi continue bătălia până la capăt.

Interimatul lui Banias până în 2012 a picat

Aceleaşi surse au precizat că duminica trecută s-au purtat negocieri cu reprezentanţii conducerii centrale a partidului ca Mircea Banias să rămână interimar la conducerea PDL Constanţa până în 2012, iar organizaţia judeţeană să fie condusă de el împreună cu o Comisie de Organizare şi Desfăşurare a Alegerilor (CODA). Se pare însă că aceste calcule, care - susţin sursele noastre - i-ar fi convenit lui Banias, au picat luni, după ce principalii contracandidaţi ai acestuia, Paul Brânză şi Christian Gigi Chiru, au solicitat avizul Biroului Permanent Naţional pentru calendarul oficial al alegerilor, reafirmându-şi astfel dorinţa fermă de a candida.

Cel mai neverosimil scenariu ar fi ca Mircea Banias să se retragă. Având în vedere însă că este puţin probabil ca principalii trei candidaţi să se retragă - singura posibilitate rămâne retragerea în sală, înainte de startul votului - este foarte posibil să existe un tur doi pentru alegerea noului şef al PDL Constanţa.

Şanse mari să fie un tur doi

Turul doi se poate desfăşura chiar sâmbătă, după prima numărătoare, însă doar în cazul în care în sală mai rămân jumătate plus unu dintre delegaţi. Pentru ca votul să fie statutar trebuie să participe jumătate plus unu din cei 735 de membri cu drept de vot, iar pentru alegerea noului preşedinte al filialei trebuie ca unul dintre candidaţi să întrunească jumătate plus unu din voturile exprimate. Există şi posibilitatea, dorită de unii pedelişti şi mai puţin dorită de alţii, ca şeful PDL Constanţa să nu se decidă sâmbătă. Asta în cazul în care va fi necesar un tur doi, iar pentru reluarea votului nu va exista cvorumul necesar. În acest caz, se pare că va trebui stabilită o nouă dată a alegerilor de comun acord cu liderii de la centru, existând posibilitatea ca interimatul să se prelungească din cauza agendei încărcate a PDL, în contextul în care alegerile interne din PDL la nivel naţional vor avea loc pe 14 mai.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • pdl-ist 09 Mar, 2011 19:46 Fara Banias! Asta e clar!Nu a facut nimic ptr. aceasta org., dimpotriva a decimat-o!Merita sa-i dam o sansa d-lui Chiru!
  • Cine altcineva? 09 Mar, 2011 08:55 Indiferent cine va cistiga alegerile,PDL ul a pierdut pe toate fronturile si va pierde cu succesuri multe si localele si parlamentarele. Aici ,in Constanta ,in ciuda tuturor sperantelor investite in PDL ca si vector de schimbare,PSD ul este cel mai tare din parcare,acum mai mult ca niciodata.Singura posibilitate ar fi coagularea unui grup de independenti,specialisti pe domenii,care sa incerce sa-l darime pe Mazare &comp.Toate partidele,fara exceptie,si-au pierdut credibilitatea cel putin in fata oamenilor dotati cu un minimum de rationalitate... Independentii,fara "trecut" politic,pot deveni credibili,pina nu va fi prea tirziu. "LIGA CONSTANTENILOR " si "PARTENERIATUL PENTRU CONSTANTA" trebuie infiintate urgent de cei care doresc cu adevarat sa faca ceva pentru constanteni si pentru Constanta !
  • pedelist 09 Mar, 2011 08:48 ne-am saturat de banias,brinza,chiru,stavrositu toti umbla dupa putere mai putin sa faca unitate in partid.Cred ca totusi CIUCA N poate sa faca acest lucru,este un om care cunoaste partidul,oamenii,nu vine din pasti in craciun la sediu(numai cind sint alegeri si probleme,ca cei enumerati mai sus)se poate ocupa de partid si daca este pensionar.O sa vorbin cu d-naBOAGIU in legatura cu aceasta propunere si candidatura,ne-am saturat de habotnici astia din conducerea partidului.