Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:31 29 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect PSD cu amendamente benefice într-un an electoral Parlamentul a legalizat neplata datoriilor partidelor!?

ro

01 Apr, 2016 00:00 2718 Marime text
O propunere legislativă iniţiată de trei senatori PSD, printre care şi constănţeanul Nicolae Moga, a fost adoptată la începutul lunii martie de Senat. Demersul acestora viza, iniţial, acordarea unei variante suplimentare de finanţare pentru partidele politice, în sensul permiterii închirierii spaţiilor deţinute fără limitarea tipurilor de acţiuni pentru care pot fi închiriate. Forma adoptată de senatori a fost „îmbunătăţită”, iar deputaţii au girat amendamentele colegilor din Camera Superioară.
 
În penultima zi a lunii precedente, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu majoritate absolută, mai multe amendamente ce vin să modifice Legea privind finanţarea partidelor politice. Cel mai important amendament votat de parlamentari prevede că nu vor mai putea fi executate silit conturile de campanie ale partidelor politice, chiar dacă acestea au datorii. Pe înţelesul tuturor, până acum, formaţiunile politice nu aveau dreptul să intre în competiţiile electorale (cu liste de candidaţi pentru locale sau parlamentare) dacă înregistrau datorii. O asemenea prevedere legală ar fi avut repercusiuni în special asupra principalilor competitori de pe scena politică autohtonă - PSD, PNL - care au datorii neachitate de ani buni şi nici nu le-ar fi putut achita până la demararea campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie.
 
Aceasta fiind situaţia, se poate afirma că USL există întrucât animozităţile dintre PSD şi PNL (formaţiuni care au cei mai mulţi reprezentanţi în Parlament) au fost date uitării atât în Senat , cât şi în Camera Deputaţilor şi, „pentru o cauză comună”, parlamentarii au votat modificarea Legii privind finanţarea partidelor politice, legalizând neplata datoriilor.
 
„La articolul 28, după alineatul (13), se introduce un nou alineat, alin. (13'), cu următorul cuprins: (13') Conturile bancare pentru campania electorală, prevăzute la alin. (1) şi (2) şi la art. 3, alin. (9), au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării”, se menţionează în modificarea adusă Legii 334/2006.

Altă modificare aprobată de Parlament, deşi nu este agreată de Guvern

O altă modificare a normativului girată de Camera Deputaţilor face referire la modul în care sediile formaţiunilor politice pot fi închiriate, astfel ajutând partidele să obţină venituri suplimentare. Asta cu toate că în punctul de vedere transmis de către Executiv se precizează:

„Pentru a-şi putea desfăşura activitatea în vederea îndeplinirii misiunii publice prevăzute de lege, partidele politice beneficiază, conform Legii nr. 334/2006, de surse de finanţare publică şi privată. (...) În principiu, partidele politice nu pot desfăşura activităţi aducătoare de profit, întrucât nu acesta este scopul constituirii şi funcţionării lor”.

Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz, legea cu modificările operate de parlamentari va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

Citeşte şi 

Ce s-a vrut şi ce s-a obţinut cu ajutorul senatorilor
Proiect PSD cu „îmbunătăţiri“ tipice unui an electoral
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii