ZIUA LIVE. Ce spune specialistul Alexandra Sava despre enterocolitele de sezon
ZIUA LIVE. Ce spune specialistul Alexandra Sava despre enterocolitele de sezon
19 Aug, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4218
Marime text
- Dr. Alexandra Sava, medic specialist Medicină internă în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria – Gastromond, a fost invitată a emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 18 august 2021, de la ora 14.00.
- „Enterocolita este o afecțiune inflamatorie digestivă care cuprinde atât intestinul gros, cât și pe cel subțire. Enterita reprezintă inflamația intestinului subțire, iar colita – cea a intestinului gros, a colonului“, a explicat medicul specialist în timpul emisiunii ZIUA LIVE.
- În timpul emisiunii, medicul a atras atenția asupra pericolului de a aduce ori consuma pe plajă alimente care se alterează repede, cum ar fi fructele sau legumele și a recomandat consumul biscuiților, în cazul copiilor, ori al alimentelor ușoare, care nu fermentează.
- „Enterocolitele sunt date, în principiu, de bacterii, de virusuri, de fungi, de paraziți, depinde ce agent patogen este implicat. În ce privește bacteriile, putem contracta Salmonella, Campylobacter, stafilococul auriu. La virusuri, vorbim despre norvirusuri, mai ales dacă vorbim de plajă, este cam sezonul lor sau rotavirusurile, care se manifestă, în principiu, toamna târziu sau iarna și se manifestă mai ales la copiii cu vârste între trei și cinci ani și la adulți doar în cazul în care sunt expuși“, a mai precizat specialistul în medicină internă.
În cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 18 august 2021, de la ora 14.00, dr. Alexandra Sava, medic specialist Medicină internă în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria – Gastromond, a vorbit pe larg despre enterocolitele de sezon, despre riscurile înghițirii apei la plajă, dar și despre tratamentul adecvat pentru enterocolită.
„Enterocolita este o afecțiune inflamatorie digestivă care cuprinde atât intestinul gros, cât și pe cel subțire. Enterita reprezintă inflamația intestinului subțire, iar colita – cea a intestinului gros, a colonului“, a explicat medicul specialist în timpul emisiunii.
„Ca simptomatologie generală, enterocolita cuprinde greață, vărsături, durere abdominală, scaune diareice, se poate ajunge chiar la un sindrom de deshidratare, cu tegumente și mucoase uscate, cu hipotensiune arterială, cu frisoane, febră și mai multe complicații“, a continuat dr. Alexandra Sava.
„Enterocolitele sunt date, în principiu, de bacterii, de virusuri, de fungi, de paraziți, depinde ce agent patogen este implicat. În ce privește bacteriile, putem contracta Salmonella, Campylobacter, stafilococul auriu. La virusuri, vorbim despre norvirusuri, mai ales dacă vorbim de plajă, este cam sezonul lor sau rotavirusurile, care se manifestă, în principiu, toamna târziu sau iarna și se manifestă mai ales la copiii cu vârste între trei și cinci ani și la adulți doar în cazul în care sunt expuși“.
În timpul emisiunii, medicul a atras atenția asupra pericolului de a aduce ori consuma pe plajă alimente care se alterează repede, cum ar fi fructele sau legumele și a recomandat consumul biscuiților, în cazul copiilor, ori al alimentelor ușoare, care nu fermentează.
În ce privește bebelușii care se îmbolnăvesc de enterocolită, specialistul a atras atenția asupra faptului că aceștia trebuie să fie văzuți de un medic și să li se facă investigații medicale specifice, pentru a se stabili exact cauza ce a determinat apariția bolii, așa încât aceasta să poată fi tratată adecvat.
Medicul Alexandra Sava a atras atenția că, în cazul enterocolitelor, esențială este hidratarea continuă și corespunzătoare a organismului, fiind necesar consumul a minim doi litri de apă pe zi.
„Întotdeauna trebuie să fim atenți să spălăm bine alimentele înainte de a le consuma, să avem grijă ca acestea să fie bine preparate, să fie bine depozitate înainte de consum. De asemenea, este important să igienizăm corespunzător și ustensilele pe care le folosim la gătit, dar și pe cele pe care le folosim să mâncăm“, a mai atras atenția medicul specialist.
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:
Citește și:
ZIUA LIVE. „Înainte să existe Covid-ul, noi trăiam o pandemie a diabezității“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii