ZIUA LIVE. „Înainte să existe Covid-ul, noi trăiam o pandemie a diabezității“
ZIUA LIVE. „Înainte să existe Covid-ul, noi trăiam o pandemie a diabezității“
12 Aug, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2692
Marime text
- Dr. Sorina Chelaru, medic specialist diabetolog, nutriție și boli metabolice din cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria, a fost invitata emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 11 august, de la ora 14.00.
- „Prezența diabetului și a obezității reprezenta, înainte de Covid, o realitate vizibilă, dar neglijată. Încă din anul 2000, Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția că diabetul și obezitatea au înlocuit problemele majore de sănătate ale secolului trecut, care erau malnutriția și bolile infecțioase“, a atras atenția medicul Sorina Chelaru.
- „La acest moment, noi nu am realizat că înainte să existe Covid-ul, noi trăiam o pandemie a diabezității, adică a prezenței diabetului și obezității“, a afirmat medicul specialist în cadrul emisiunii ZIUA LIVE.
„La acest moment, noi nu am realizat că înainte să existe Covid-ul, noi trăiam o pandemie a diabezității, adică a prezenței diabetului și obezității“, aceasta este afirmația dr. Sorina Chelaru, medic specialist diabetolog, nutriție și boli metabolice din cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.
Invitată a emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 11 august 2021, de la ora 14.00, medicul specialist a vorbit pe larg despre diabetul zaharat, despre cauzele ce conduc la această boală, dar și despre incidența ridicată a acesteia, mai ales în ultimii ani.
„Prezența diabetului și a obezității reprezenta, înainte de Covid, o realitate vizibilă, dar neglijată. Încă din anul 2000, Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția că diabetul și obezitatea au înlocuit problemele majore de sănătate ale secolului trecut, care erau malnutriția și bolile infecțioase“, a atras atenția medicul Sorina Chelaru.
În continuare, medicul specialist a explicat că „dacă în 2015 erau în jur de 125 de milioane de pacienți la nivel mondial, în 2017 deja erau 425 de milioane. Estimările făcute pentru circa 10 ani fuseseră deja atinse“.
De asemenea, pe parcursul emisiunii, dr. Sorina Chelaru a explicat că, indiferent de tipul său, diabetul zaharat reprezintă în fapt o creștere a glicemiei pe termen lung, peste o valoare-prag.
„Înainte, se știa că diabetul tip 1 era apanajul copilăriei, dar din ce în ce mai multe cazuri sunt și la adultul tânăr, diferența este că evoluția este mult mai lentă la adultul auto-imun“, a mai subliniat medicul specialist.
Totodată, dr. Sorina Chelaru a vorbit și despre diabetul gestațional, arătând că „este îngrijorător faptul că din ce în ce mai multe tinere sau femei la vârstă adultă dezvoltă diabet în sarcină. Cauza comună este excesul ponderal, dar și un stil de viață nesănătos. Ghidurile actuale recomandă screening-ul diabetului de sarcină la toate gravidele, indiferent de factorii de risc“.
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:
Citește și:
ZIUA LIVE. România, pe primul loc la mortalitatea cauzată de cancerul de col ulterin. Medicul Dragoș Brezeanu, despre prevenția acestei boli
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii