Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:49 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dr. Circo „Daca as avea vreo problema endocrinologica, nu m-as interna aici"

ro

12 Feb, 2009 02:04 35391 Marime text

CAP_2_Spitalul_Judetean.jpgDr. Circo: „Dacă aş avea vreo problemă endocrinologică, nu m-aş interna aici"

Arată jalnic. Dezolant. Aer închis, de ghetou. Cu această impresie rămân cei care au fost vreodată puşi în postura de pacienţi şi au necesitat internarea în secţia unei unităţi spitaliceşti.

Promisiuni de renovare sunt. Mai ales în timpul campaniilor electorale. Dar schimbări, mult prea puţine. În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa lucrările de renovare au început în 2004. Nu se ştie când se vor finaliza. Cine a fost vreodată internat în cea mai mare unitate spitalicească din judeţ cunoaşte condiţiile precare în care se desfăşoară actul medical. Dureros atât pentru pacient, cât şi pentru medic. Secţiile exterioare ale spitalului, cum ar fi Clinica de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială sau Medicala III nu au mai fost renovate de ani buni. Nimeni nu-şi mai aminteşte de când. Clinica de Endocrinologie nici nu mai poate fi renovată. Stă să se dărâme. Sunt 15 paturi, 30 de pacienţi internaţi. Există, însă, şi rezultate. La polul opus se găseşte Spitalul de Boli Infecţioase sau unităţile spitaliceşti din Mangalia şi Medgidia. Dovadă că se poate, dar nu se vrea întotdeauna. Date fiind condiţiile, s-ar putea spune inumane, în care sunt cazaţi pacienţii, cotidianul Ziua de Constanţa a intervievat mai mulţi medici pentru a afla care ar fi opţiunea lor în cazul în care ar avea probleme de sănătate: ar alege Spitalul Judeţean sau o unitate spitalicească din ţară sau din străinătate.

„Nu am bani să mă duc la Viena"

Au existat puncte de vedere chiar surprinzătoare. Pentru că dacă off the record toată lumea se plânge şi critică nepăsarea autorităţilor abilitate să schimbe ceva în sistemul sanitar, treburile nu stau la fel când vine vorba de exprimarea unui punct de vedere oficial. Corneliu Neagoe, fost şef de secţie la Pediatrie I, a declarat că multe secţii din Spitalul de Urgenţă arată mult mai bine ca în alte judeţe. „Nu am fost internat niciodată aici. Depinde de secţia pe care ar trebui să fiu spitalizat. Dacă ar fi pe urologie sau medicală, aş alege altă unitate", a spus acesta. „Soţia mea va naşte a doua oară în Spitalul Judeţean şi nu am ales o altă unitate sanitară", a declarat Cătălin Grasa, fost director general al SCJU. Chirurgul spune că în spital sunt, într-adevăr, secţii care au rămas mult în urmă în ceea ce priveşte dotările, dar sunt şi secţii ultramoderne, cum ar fi cea de diabet. Important este să „ai bafta să prinzi un loc bun", continuă dr. Grasa. Dacă şi-ar permite, s-ar trata la Viena, dar deocamdată se mulţumeşte cu condiţiile din Constanţa.

Spitalul_Judetean_Constanta_sediu_03.jpg„M-a ferit Dumnezeu până acum!"

Prof. univ. dr. Eduard Circo nu ar accepta cu siguranţă să se interneze în Clinica de Endocrinologie care mai are puţin şi cade peste pacienţi. În cazul acestei unităţi s-ar putea spune că nici nu se poate vorbi despre condiţii. Sunt pur şi simplu inexistente. „Sistemul este groaznic. Dacă aş avea vreo problemă endocrinologică, nu m-aş interna aici, pentru că le plâng zilnic de milă pacienţilor. De 20 de ani nu s-a mai făcut nicio investiţie în spitale. Specialişti nu avem, iar când ai, cum se întâmplă în cazul meu, nu ai spaţiu unde să-i laşi să profeseze", a explicat doctorul. În cazul în care ar fi nevoit să se interneze, ar alege Spitalul Orăşenesc Mangalia. „Cunosc multe clinici în Bucureşti, dar aş prefera unitatea din Mangalia. Am auzit că e frumos acolo. Nu am fost internat niciodată la Spitalul Judeţean. M-a ferit Dumnezeu până acum!", a spus prof. univ. dr. Circo.

Zaher a ales Constanţa



Mohamed Zaher, medic ginecolog în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, spune că, atunci când a fost pus în postura de pacient, a ales să fie operat la Constanţa. „Am avut posibilitatea să merg şi la Bucureşti, dar am ales Constanţa. Personalul medical de aici este mult mai amabil", a declarat medicul. Spune că, în urmă cu zece ani, când era rezident în anul I, a fost operat de hernie de disc şi a fost foarte mulţumit de prestaţia medicilor din Constanţa. Ar fi putut să se interneze la Spitalul Bagdasar-Arseni, dar a preferat Spitalul Judeţean. „Sistemul sanitar nu este într-atât de negru, şi acum vorbesc în calitate de om, nu de medic. Depinde de oameni, de secţie. Dacă omul vrea, se face. Este adevărat că este loc şi de mai bine, dar condiţiile nu sunt de speriat".

„Secţia arată ca o hrubă"

Din punctul de vedere al prof. univ. dr. Lazăr Irimiea, şeful Secţiei de Ginecologie II, situaţia este dezastruoasă. „Vai de capul nostru. Secţia mea arată ca o hrubă. Eu nu ştiu cum stau bolnavii. Sunt condiţii mizere. Cei care sunt bine ancoraţi politic reuşesc să schimbe ceva, aşa cum s-a întâmplat la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară. Dar de ce trebuie bolnavii să beneficieze de condiţii medicale optime în mod diferenţiat? Bolnavii plătesc toţi la fel. De ce unii să aibă şi alţii nu?" În cazul în care şi-ar permite, asemenea dr. Grasa, ar alege un spital din Austria, dacă ar avea probleme de sănătate. Deocamdată, se mulţumeşte cu condiţiile din Spitalul Judeţean de Urgenţă şi speră că, într-un viitor apropiat, se va renova şi secţia pe care o conduce.

Mocanu preferă rezervele


„Pot să fiu internat şi într-un spital de campanie militară. Nu mă interesează condiţiile, ci medicul", a declarat dr. Liviu Mocanu, preşedinte-director executiv al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Spune că, într-adevăr, „nu sunt condiţii de lux", dar în spital există rezerve. De asemenea, a apreciat că, în doi-trei ani, Constanţa va avea spital de urgenţă modern. Vom vedea.

{mos_ri:Circo} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • voinicelu dan 17 Feb, 2013 13:25 as putea face o apreciere la adresa d-lui dr.prof.univ.circo eduard,ca este un foarte bun specialist in endocrinologie,si este cotat printre cei mai buni doctori din constanta./the best medicine men in life.congratulations!!!
  • voinicelu dan 17 Feb, 2013 13:16 intr-adevar medicina este in tara noastra foarte dezastruoasa dar exista doctori specialisti foarte buni care nu au conditii si fonduri necesare ptr a-si presta serviciile.in ciuda tuturor greutatilor unii medici acorda asistenta medicala bolnavilor ptr a le vindeca sau ameliora bolile.
  • cititor 12 Feb, 2009 04:27 tovarasul circo stie cum ii trateaza dansul pe pacienti,stie ca nu stie nimic si atunci este fireasca afirmatia lui.In tarile civilizate bolnavii se interneaza la endocrine doar daca trebuie operati nu si pentru probleme medicale.Acestea se trateaza ambulator. Paranoicul de irimiea "sectia mea" a mamei dumnealui?? nici daca i-ar da cineva bani pentru sectie nu ar sti ce sa faca cu ei.Sa plece la pensie sau sa se interneze la Palazu.Ori la balaceanca,acolo ii este locul dar ca pacient nu ca doctor ca asta nu este