Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 02 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Majorare indemnizație handicap. Iată la ce cuantum ajunge

ro

02 Sep, 2024 16:45 206 Marime text
Indemnizația de handicap este o prestație socială acordată persoanelor cu dizabilități în România, fiind menită să ofere un sprijin financiar pentru a ajuta la acoperirea unor nevoi specifice legate de dizabilitate, scrie Legal Badger.
 

Majorare indemnizație handicap 2024



Conform celor relatate mai sus, cuantumul indemnizației de handicap variază în funcție de doi factori importanți: procentul stabilit de lege conform gradului de handicap și valoarea indicatorului social de referință. Orice schimbare intervenită în privința acestor doi factori, conduce la o majorare, după caz, diminuare, a cuantumului indemnizației de handicap.

În anul 2024 a intervenit o creștere a cuantumului acestei indemnizații, atât ca urmare a modificării procentului, cât și ca urmare a majorării indicatorului social de referință.

Astfel, prin modificările legislative introduse prin O.U.G. nr. 50/2024 Guvernul a aprobat majorarea cu 10 puncte procentuale din indicatorul social de referință (ISR) a indemnizațiilor lunare pentru adultul cu handicap grav. Astfel, începând de luna iunie 2024 coeficientul indemnizației pentru adultul cu handicap grav a crescut de la 70% din ISR la 80%. 

În concret, aceasta înseamnă că adultul încadrat în gradul de handicap grav va primi o indemnizație în cuantum de 528 lei. În ipoteza în care persoana cu handicap se încadrează în gradul de handicap accentuat, indemnizația va fi de 350 lei, iar pentru adulții cu un grad de handicap mediu nu se acordă indemnizație.

Pe lângă indemnizația de handicap, persoanele cu dizabilități pot beneficia și de bugetul personal complementar, al cărei cuantum se determină potrivit gradului de handicap în care este încadrat respectiva persoană. Astfel valoare bugetului personal complementar este:
  • 30% din indicatorul social de referinţă pentru adultul cu handicap grav;
  • 22% din indicatorul social de referinţă pentru adultul cu handicap accentuat;
  • 12% din indicatorul social de referinţă pentru adultul cu handicap mediu.
Prin urmare, în concret, adultul încadrat în gradul de handicap grav va primi un buget personal complementar în cuantum de 199 lei. În ipoteza încadrării în gradul de handicap accentuat, bugetul personal complementar va fi de 146 lei, iar adulții cu un grad de handicap mediu pot beneficia de un buget personal complementar în cuantum de 80 de lei.

Indemnizație handicap 2024 – cum se calculează?



Indemnizația de handicap este o prestație socială acordată persoanelor cu dizabilități în România, fiind menită să ofere un sprijin financiar pentru a ajuta la acoperirea unor nevoi specifice legate de dizabilitate.

Conform legislației în materie de această indemnizație beneficiază adulții cu handicap grav sau accentuat, indiferent de venituri. Această categorie include cetățenii români, cetățenii altor state sau apatrizii care au domiciliul sau reședința în România și care îndeplinesc criteriile de încadrare în una din categoriile de handicap recunoscute oficial prin intermediul unui certificat de handicap emis de autoritățile competente.

Art. 58 alin. (6) din Legea nr. 448/2006 reglementează excepțiile de la regula acordării indemnizației de handicap pentru persoanele adulte încadrate într-un grad de handicap grav sau accentuat. În acest sens, nu pot beneficia de indemnizația de handicap:
  • adulţii cu handicap îngrijiţi şi protejaţi în centre rezidenţiale publice, cu excepţia centrului de tip respiro, ori în alte tipuri de instituţii rezidenţiale publice cu caracter social sau medico-social, în care se asigură întreţinere completă din partea autorităţii administraţiei publice pe o perioadă mai mare de o lună;
  • persoanele cu handicap care sunt reţinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reţinerii, arestării ori a detenţiei;
  • adulţii cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri, aflaţi în îngrijirea şi protecţia asistentului personal profesionist.
Potrivit dispozițiilor art. 58 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, adulții cu handicap beneficiază de o indemnizație lunară în următoarele condiții:
  • 80% din indicatorul social de referinţă, pentru adultul cu handicap grav;
  • 53% din indicatorul social de referinţă, pentru adultul cu handicap accentuat;
Indicatorul social de referință (ISR) reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile de asistență socială, suportate din bugetul de stat, și se modifică anual în funcție de rata inflației. Având în vedere că rata inflației pentru 2023 este de 10,4%, din martie, valoarea ISR s-a majorat, de la 598 de lei la 660 de lei. La această sumă se raportează procentul de 80%, respectiv 53%, rezultatul calculului fiind suma pe care o primește persoana încadrată în gradul de handicap grav sau accentuat.
 
Citește și

Lista bolilor pentru care se acordă certificat de handicap în România
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii