O nouă scrisoare deschisă transmisă de Arimex Comexim 2000 SRL Cere creșterea sumei alocate pentru hrana pacienților din spitale
O nouă scrisoare deschisă transmisă de Arimex Comexim 2000 SRL: Cere creșterea sumei alocate pentru hrana pacienților
14 Mar, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2899
Marime text
- Așa cum prezentam și în trecut, un pacient „clasic” are alocată suma de 11 lei pe zi pentru hrană
Petre Preda de la Arimex Comexim 2000 SRL a transmis o nouă scrisoare deschisă către Guvernul României pentru rezolvarea crizei sumelor alocate pentru hrana pacienților
Pacienții se plâng de multe ori de faptul că mâncarea nu este tocmai cea mai bună, însă problema vine din altă sursă. Prețul pe care îl oferă autoritățile pentru a acoperi costurile pe care trebuie firmele de catering să le folosească pentru a acoperi cele trei mese zilnice nu este îndeajuns.
Valoarea acestuia a rămas la o sumă modică, de ani de zile, iar Petre Pedra, administrator al unei firme de catering care se ocupă de prepararea și livrarea hranei în spitalele constănțene, Arimex Comexim 2000 SRL, a transmis o nouă scrisoare către guvernanți prin care cere majorarea prețului alocației de hrană pentru pacienți. Așa cum prezentam și în trecut, un pacient „clasic” are alocată suma de 11 lei pe zi pentru hrană. 11 lei prin care un pacient trebuie să primească trei mese pe zi. 11 lei prin care un pacient trebuie să se recupereze după o boală și să își întărească trupul, nu doar prin tratament, ci și prin hrană.
Redăm mai jos o nouă scrisoarea transmisă de firma de la malul mării către primul ministru Nicolae Ciucă și către ministrul sănătății Alexandru Rafila.
„SCRISOARE DESCHISĂ
Domnului Prim-ministru Nicolae Ciucă,
Primul Ministru al României
și
Domnului Ministru Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii
Mă numesc Preda Petre si administrez o societate care are ca obiect de activitate prepararea si servirea hranei in spitalele din Municipiul Constanta.
Prin prezenta, revin asupra scrisorii deschise pe care v-am inaintat-o în data de 25.11.2021, prin care v-am semnalat faptul că Hotărârea Guvernului nr. 470/2021, privindmodificareavaloriloralocatiilor de hrană a pacientilorinternaţi, nu a fost un act reparator, însensulcă a adauga un procent de 10% la tarifulalocaţiei de hrană, esteabsolutinsuficientpentru a realiza o alimentațiecorectăpentrubolnavii din spitale.
Am explicat în precedent scrisoare deschisă, faptul că implicaţi fiind în această activitate, am fost nevoiţi ca în repetate rânduri, în scop constructiv, să semnalăm atât Miniştrilor Sănătăţii cât şi Prim miniştrilor României, faptul ca valoarea alocaţiilor de hrană a pacienţilor internaţi precum şi a persoanelor instituţionalizate, stabilite prin Hotărâri de Guvern trebuiesc periodic indexate, actualizate proporţional cu ratainflaţiei, cu majorarea preţurilor la utilităţi, la carburanţi, cu evoluţia preţurilor la alimentele de bază, cu creşterea indicelui de consum la produsele alimentare.
Astfel, începând cu anul 2016 şi până în prezent, absolut toţi miniştrii, domnii Eugen Nicolaescu, Ion Bazac, Adriean Videanu, Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta, Raed Arafat, Eugen Nicolaescu, Patriciu Achimaş-Cadariu, Vlad Voiculescu, Florian Dorel Bodog, Sorina Pintea, Victor Costache, NeluTătaru, Florin Cîţu, Ioana Mihăilă, Cseke Attilaau fost sesizaţi în legătură cu faptul că valorile alocaţiilor de hrană a pacienţilor internați în spitale, au fost întotdeauna ridicol de mici şi că niciodată, în ultimii 32 de ani, nu au cunoscut o indexare corectă, justă, raportată la realitaţile pieţei, a preţurilor, a inflaţiei.
Iar de fiecare dată când s-a produs o modificare a valorilor alocațiilor, aceasta a fost produsă numai ca urmare a strigătelor pacienților, la presiunea presei și niciodată în mod rezonabil. Iar, după lungi dezbateri, până la emiterea Actului normativ, iar au crescut prețurile, și rata inflației.
De ce oare trebuie să se întample astfel de situații ? De ce oare nu se indexează aceste valori la trei luni, la șase luni sau măcar la un an, iar indexareasa fie raportată strict la realitatea pieței având ca fundament un calcul obiectiv, bazat pe estimări corelate cu indicatorii economici, prin metode transparente și negociate cu actorii economici implicați, respective spitale și furnizorii de servicii de preparare și servire a hranei către spitale.
În luna ianuarie 2021, am transmis o scrisoare către dl. Ministru al Sănătăţii de atunci, Dl. Vlad Voiculescu căruia nu-i venea a crede că, un copil sau un bolnav adult internat în spital, are stabilită o alocaţie de hrană în sumă de numai 10 lei cu TVA, pentru trei mese/zi şi chiar şi suplimente între mese, iar mama care îl insoțește are o alocație de hrană, de 7 lei.
Vizibil revoltat, dl. Ministru Vlad Voiculescu, la data de 07 aprilie 2021, anunţa public că Guvernul “va face câteva schimbări de bun simț", în sensul că: nivelul minim al alocației de hrană pentru un pacient internat într-un spital din România va fi de 16 lei pe zi, în timp ce plafonul maximal va fi eliminat. Acest anunţ a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății, ca un comunicat de presă.
În data de 04 mai 2021, am revenit asupra acestui subiect şi printr-o nouă scrisoare deschisă, ne-am adresat CABINETULUI PRIMULUI MINISTRU, respectiv d-lui Prim-ministru FLORIN-VASILE CÎȚU dar şi noului Ministrului al Sănătăţii de atunci, d-nei Ioana Mihăilă, atrăgând atenţia asupra faptului că nivelul alocaţiilor de hrană trebuie urgent ajustat, întrucât preţurile alimentelor au inregistrat creşteri majore, iar valorile alocaţiilor de hrană nu au mai fost actualizate din anul 2016.
În consecinţă, începând cu mai 2021, la presiunea presei, alocaţia unui pacient adult internat a fost ,,indexată” prin Hotărârea Guvernului nr. 470/2021, de la valoarea de 10 lei la 11,00 lei cu TVA.
Aceasta a fost schimbarea de “bun simţ”, anunţată?
Acum după aceaste ,,modificări de bun simt”,pentru minim trei mese pe zi, un copil sau un bolnav adult are o alocaţie de hrana de 11,00 lei, un însoţitor al unui copil sau al altui bolnav 7,70 lei şi exemplele pot continua. Valorile sunt cu TVA inclus.
În data de 25 noiembrie 2021, ne-am adresat și dumneavoastră, domnilor Prim Ministru și Ministru al Sănătății, aducându-vă la cunoștiință, faptul că indexarea făcută nu este un gest reparator, și este nesemnificativă în raport cu perioada la care s-a facut indexarea dar și cu prețurile alimentelor are au crescut de la o zi la alta.
Cabinetul d-lui Prim-ministru Nicolae Ciucă, ne-a răspuns că va redirecționa petiția noastră către Ministerul Sănătății.
La rândul dumneavoastră, domnule ministru Alexandru Rafila, prin adresa nr. l /28680 din 17.01.2022, ne-ați raspuns că: ,,La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de Guvern din data de 21 aprilie 2021 , HG 470/2021. De asemenea, a fost reglementată modalitatea de majorare a alocațiilor de hranăla solicitarea conducătorului unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație, în condițiile identificării altor surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sanatate și de la bugetul de stat. S-a reglementat ca în unitățile sanitare să nu mai existe tarife maximale în ceea ce privește norma de hrană. Facem mențiunea că orice majorare trebuie asumată prin alocarea de credite credite bugetare în acest sens, Ministerul Sănătății neputând angaja o cheltuiala fără prevederi bugetare cuprinse in buget.
Astfel prin hotărârea Guvernului au fost stabilite limitele MINIMALE de tarif pe care unitățile sanitare sunt obligate să le respecte la realizarea meniurilor pentru pacienții internați, în funcție de patologia pe care o prezintă. Plafonul a fost stabilit în funcție de necesarul minim caloric pe tipuri de patologii și regimuri dietetice. În anexă a fost detaliat nivelulul alocațiilor tarifare pentru bonavi ,pe tipuri de boli, în funcție de necesarul caloric specific fiecărei afecțiuni“.
Concluzionănd, Guvernul a stabilit limita minimă a valorilor alocațiilor de hrană, pentru pacienții internați : pentru minim trei mese pe zi, un copil sau un bolnav, o alocaţie de hrană de 11,00 lei, pentru un însoţitor al unui copil sau al altui bolnav 7,70 lei, etc., valori cu TVA inclus.
Ne punem următoarele întrebări :
- pe baza căror criterii s-au stabilit aceste limite ?
- există vreo fundamentare științifică ,vreun referat care explică valorile din HG, asumat de un colectiv de specialiști ?
- cei care au făcut nota de fundamentare a HG au fost vreodată in piață să cumpere legume, produse din carne sau de băcanie ?
Atrag atenţia faptului că în Nota de fundamentare întocmită la Hotărârea Guvernului nr. 470/2021, s-a avut în vedere, indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, şi nu în perioada 2016-2020 când a fost modificată ultima data valoarea alocaţiilor de hrana.
Mai mult, decât atât, câtă vreme realitatea pieţei, contrazice categoric datele raportate de către Institutul National de Statistică, cu privire la inflaţie, la nivelul creşterii indicelor de consum, pentru preturile produselor alimentare sau nealimentare, cine mai are încredere în datele furnizate de acest Institut?
Conform HG 470/2021, aceste valori ale alocațiilor de hrană pot fi mărite doar dacă spitalul poate identifica alte surse de finanţare, pentru a obţine alte fonduri, nu de la Bugetul de Stat sau de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Cu adresa nr. 443 din data de 19.11.2021, ne-am adresat si d-lui Mihai Lupu, PREȘEDINTE al CONSILIULUI JUDEŢEAN CONSTANŢA, în speranța că, poate consilierii vor vota o hotărâre prin care pacienții internati în spitalele din subordinea Consilului Județean Constanța, să beneficieze de o majorare a alocației de hrană, așa cum beneficiază toate spitalele din București sau din alte orașe din România. Nu am primit niciun răspuns.
În data de 18 februarie 2022, Domnule Ministru Alexandru Rafila, ați declarat public: "Un lucru extrem de important este cel legat de asigurarea condițiilor pentru pacienți, inclusiv din punct de vedere al sumelor alocate pentru hrana pacientului. În momentul de față, opinia mea este ca sunt insuficienți 11 lei pentru un pacient pentru hrană, pentru o zi, mai ales în condițiile creșterii prețurilor la alimente" și că ,, împreuna cu colegii de la Casa Națională de Asigurari de Sănătate sper să găsim o soluție în acest sens”.
Ați căutat Domnule Ministru soluția? Ați găsit vreuna?
Când ați fost numit Ministru și Dumneavoastră și Domnul Prim Ministru Nicolae Ciucă, ați depus un jurământ, că veți respecta Constituția, inclusiv Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătăţii :
- Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
(3) Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală,
accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fiziceşi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.
Alimentația omului bolnav, este o componentă importantă a actului medical și împreună cu medicația și tratamentul aplicat, constituie factori determinanți în procesul de vindecare și recuperare a pacienților.
Dietele sunt prescrise de medicul nutriționist și urmărită punerea lor în aplicare deasistentul dietetician, iar la întocmirea meniurilor pentru fiecare dietă în parte se urmarește acoperirea numărului de calorii, respectarea principiilor nutritive ( proteine ,glucide, lipide ) cât și diversificarea meniurilor, ceea ce este dificil de realizat în condițiile actuale, când prețurile alimentelor au crescut în ritm accelerat.
Dumneavoastră Domnule Ministru Alexandru Rafila, când ați absolvit Facultatea de Medicină, ați depus un juramânt, liber, pe onoare: ,,le voi indruma îngrijirea bolnavilor spre folosul lor, pe căt mă vor ajuta puterile și mintea și mă voi feri să le fac orice rău și orice nedreptate”.
În țară, în multe din unitățile sanitare s-a eliminat carnea, în altele s-au înjumătățit porțiile de hrană, s-au eliminat deserturile, salatele, ce să mai elimine ?
Vă rog să vă aplecați cu atenție asupra următoarelor considerente
1. Un tichet de masă, care se oferă salariaților și care presupune asigurarea unei singure mese /zi,are valoarea de 20 de lei, deci aproape dublu (+100%) față de cât primește un bolnav adult sau un copil /zi și aproape triplu (+300%) de cât primește o mamă care este internată cu copilul său. Iar acești beneficiari ai tichetelor de masă sunt salariați SĂNĂTOȘI !
2.Pentru o singură masă caldă /zi, persoanelor care sunt repartizate la cantinele sociale li s-au alocat 12 de lei, mai mult de cât primește un pacient internat pentru trei mese/zi , n condițiile în care sunt oameni SĂNĂTOȘI !
3. Iar acum, Guvernul României a adoptat urgent o măsură prin care se acordă o alocație de hrană de 20 de lei /refugiat/zi, foarte bună măsura și o salutăm dar, refugiați SĂNĂTOȘI !
Care a fost raționamentul deciziilor care s-au luat pentru aceste situații inechitabile?
Stimate domnule Prim Ministru Ciucă Nicolae
Stimate domnule Ministru Rafila Alexandru
- Vă invit astăzi, public la responsabilitate.
- Vă invit să vă respectați promisiunile pe care le-ați făcut românilor.
- Vă invit să constatați prețurile alimentelor de bază din piață, evoluția acestora în ultimele 12 luni .
- Vă invit să constatați discrepanțele dintre nivelul alocațiilor de hrană și prețurile alimentelor.
- Vă rog să găsiți soluțiile concrete, optime pentru rezolvarea acestor nevoi ale pacienților internați.
Mulți dintre aceștia sunt în vârstă și de-a lungul vieții, au contribuit substanțial la Casa de Asigurări de Sănătate. Nu au contribuit la managerul de spital, nici la administrația localăsau județeană, nu la alte fonduri, iar acum când au nevoie să beneficieze de servicii de sănătate, pentru care au plătit cu mult timp înainte, sunt puși în fața unor situații umilitoare.
Nu este posibil ca o mămică internată, cu copilul său, care este salariată și lună de lună i se oprește pe statul de plată contribuția CAS, să aibă stabilită o alocație de hrană, pentru trei mese/zi, de 7,70 lei cu TVA, adica cât valoreaza o sticlă de suc la 2 litri, cât trei sticle cu apă plată, sau cu mult mai puțin decăt un litru de benzină.
În consecință, vă rugăm, să analizați cu atenţia cuvenită şi cu obiectivitate cele semnalate şi în înţelepciunea şi experienţa ce va caracterizează, să găsiţi soluţiile necesare, pentru ajustarea decentă a valorilor alocaților de hrană pentru persoanele internate în spital.
Vă rugăm de asemenea să aveți în vedere urmatoarea soluție echitabilă :
CORELAREA TARIFELOR PACIENȚILOR INTERNAȚI ÎN SPITALELE PUBLICE, CU TARIFUL TICHETULUI DE MASĂ PE ZI.
Această soluție ar reprezenta un act reparator, o decizie echitabilă cu un fundament obiectiv.
Nădăjduind că veți îndrepta această situație cât mai curând posibil, în numele tuturor celor suferinzi internați în spitale,
Va multumesc !
Cu stimă,
Preda Petre”
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Scrisoare către Nicolae Ciucă și Alexandru Rafila„Unele spitale care tratează aceşti bolnavi au sprijin de la autorităţile locale, altele nu”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii