Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:55 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare către Nicolae Ciucă și Alexandru Rafila „Unele spitale care tratează aceşti bolnavi au sprijin de la autorităţile locale, altele nu”

ro

29 Nov, 2021 00:00 2773 Marime text
  • Petre Preda de la Arimex Comexim 2000 SRL a transmis o nouă scrisoare deschisă către Guvernul României pentru rezolvarea crizei sumelor alocate pentru hrana pacienților
 
Guvernele României sunt într-o continuă schimbare de-a lungul anilor, însă rana pacienților din spitalele din România este un subiect controversat, indiferent de cine se află la putere.
 
Pacienții se plâng de multe ori de faptul că mâncarea nu este tocmai cea mai bună, însă problema vine din altă sursă. Prețul pe care îl oferă autoritățile pentru a acoperi costurile pe care trebuie firmele de catering să le folosească pentru a acoperi cele trei mese zilnice nu este îndeajuns.
 
Valoarea acestuia a rămas la o sumă modică, de ani de zile, iar Petre Pedra, administrator al unei firme de catering care se ocupă de prepararea și livrarea hranei în spitalele constănțene, Arimex Comexim 2000 SRL, a transmis o nouă scrisoare către guvernanți prin care cere majorarea prețului alocației de hrană pentru pacienți. Așa cum prezentam și în trecut, un pacient „clasic” are alocată suma de 11 lei pe zi pentru hrană. 11 lei prin care un pacient trebuie să primească trei mese pe zi. 11 lei prin care un pacient trebuie să se recupereze după o boală și să își întărească trupul, nu doar prin tratament, ci și prin hrană.
 
Redăm mai jos scrisoarea transmisă de firma de la malul mării către primul ministru Nicolae Ciucă și către ministrul sănătății Alexandru Rafila.
 
„Ma numesc Preda Petre si cu ingaduinta dumneavoastra, va supun atentiei, urmatoarele:

Societatea pe care o administrez, presteaza servicii de preparare si livrare hrana iar printer beneficiarii inostri sunt si unitati sanitare publice.
   De mai bine de 25 ani, preparăm şi livrăm hrana pentru pacienţii internaţi în spitale. Din anul 2007, preparăm, livrăm şi servim masa şi pacienţilor internaţi în spitalele din Constanţa şi anume SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ ,,SFÂNTUL APOSTOL ANDREI” , SPITALUL CLINIC DE BOLI  INFECŢIOASE, precum şi SPITALULUI CFR.

Implicaţi fiind în această activitate, am fost nevoiţi ca în repetate rânduri, în scop constructiv, să semnalăm atât Miniştrilor Sănătăţii cât şi Prim miniştrilor României, faptul ca valoarea alocaţiilor de hrana a pacienţilor internaţi precum şi a persoanelor instituţionalizate, stabilite prin Hotărâri de Guvern trebuiesc periodic indexate, actualizate proporţional cu rata inflaţiei, cu majorarea preţurilor la utilităţi, la carburanţi, cu evoluţia peturilor la alimentele de bază,  cu creşterea indicelui de consum la produsele alimentare.


Încă din anul 2016, absolut toţi miniştrii, domnii Eugen Nicolaescu, Ion Bazac, Adriean Videanu, Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta, Raed  Arafat, Eugen Nicolaescu, dl.Patriciu Achimaş-Cadariu, au fost sesizaţi în legătură cu indexările valorilor alocaţiilor de hrana a pacienţilor internai în spitale.

În anul 2016, am înaintat o petiţie atât Ministerului Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu,

Ministerului de Finanţe d-nei Anca Dana Dragu cât şi Primului Ministru dl. Dacian Ciolos, prin care am arătat ca legislaţia era discriminatorie, apreciand ca este incorect ca statul, să aloce o alocaţie de hrana diferită pentru bolnavi cu aceleaşi afecţiuni (regimuri), să aloce o alocaţie mai mare unui deţinut decât unui bolnav, ca este inuman să cheltuie lunar mai mult cu un câine comunitar decât cu un pacient şi în concluzie, într-un final, Guvernul a emis Hotărârea nr. 665/2016 privind nivelul alocaţiilor de hrana  pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice şi creşe.

Apoi, am trimis adrese către domnul ministru Vlad Voiculescu, Florian Dorel Bodog dar şi doamnei ministru Sorina Pintea. Nu au luat nicio măsură.


La fel şi în ianuarie 2021, am transmis o nouă scrisoare către dl. Ministru al sănătăţii, Vlad Voiculescu căruia nu-i venea a crede ca, un copil sau un bolnav adult internat în spital, are stabilită o alocaţie de hrana în sumă de 10 lei cu TVA, pentru trei mese/zi şi chiar şi suplimente între mese.
Urmare, Ministerul Sănătății prin dl. Ministru Vlad Voiculescu, la data de 07 aprilie 2021, anunţa public ca Guvernul "va face câteva schimbări de bun simț", în sensul ca Nivelul minim al alocației de hrană pentru un pacient internat într-un spital din România va fi de 16 lei pe zi, în timp ce plafonul maximal va fi eliminat. Acest anunţ a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății, drept comunicat de presă.

În data de 04 mai 2021,  am revenit asupra acestui subiect şi printr-o nouă scrisoare deschisă, ne-am adresat CABINETULUI PRIMULUI MINISTRU, respectiv d-lui Prim-ministru

FLORIN-VASILE CÎȚU dar şi noului ministrului al sănătăţii de atunci, d-nei Ioana Mihăilă, atrăgând atenţia asupra faptului ca nivelul alocaţiilor de hrana trebuie urgent ajustat, întrucât preţurile alimentelor au iregistrat creşteri majore, iar valorile alocaţiilor de hrana nu au mai fost actualizate din anul 2016.

În consecinţă, începând cu mai 2021, la presiunea presei, alocaţia unui pacient adult internat a fost să spunem ,,indexată” prin Hotărârea Guvernului nr. 470/2021, de la valoarea de 10 lei la 11,00 lei cu TVA.

 Evident ca modificarea survenită, prin Hotărârea Guvernului nr. 470/2021, nu reprezintă promisiunile făcute şi nu este un act reparator.
Acestea sunt schimbările de bun simţ, anunţate? Acum după aceaste ,,modificări”,pentru minim trei mese pe zi, un bolnav adult are o alocaţie de hrana de 11,00 lei, un însoţitor al unui copil sau al altui bolnav 7,70 lei, un copil 0-3 ani 11,00 lei, un copil 3-16 ani 13,2 lei şi exemplele pot continua.Valorile sunt cu TVA inclus.

           În Nota de fundamentare  întocmită la Hotărârea Guvernului nr. 470/2021, s-a avut în vedere, indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, şi nu în perioada 2016-2020 când a fost modificată ultima data valoarea alocaţiilor de hrana.

        Dacă este să facem o comparaţie, cu valoarea unui tichet de masă  acordat unui salariat în  prezent, conform Ordinului Ministerului Muncii nr. 902/2021, observăm ca tichetul de masa, este de 20,01 lei,  această sumă fiind alocată pentru a se cumpăra o masă de prânz,
Adică, pentru o masa de prânz, Guvernul a considerat ca este suficientă sumă de 20,01 lei, în timp ce pentru un pacient internat a considerat ca sunt suficienţi 7,70 lei sau 11,00 lei, pentru toate cele  trei mese/zi. Ciudat raţionament!

Conform tratatelor de dietetică, pacienţii internaţi trebuie să primească zilnic, între trei şi cinci mese  (mic dejun, supliment, prânz, supliment şi cină ) şi în funcţie de afecţiune, trebuie să se li se asigure între 2000-3500 de calorii.

Într-un spital obişnuit, majoritatea pacienţilor beneficiază de regimul comun, regim care are o alocaţie de 11,00 lei/zi cu TVA.

Acum, cele mai grave probleme cu care ne confruntăm, sunt pe de o parte scumpirea preţurilor la alimentele de bază, preţuri care care în ultimele trei luni, s-au majorat în două etape, unele au crescut cu 25-40%, altele s-au dublat. Pe de alta parte, in mod absolute spectaculos s-a dublat aproape si preţul utilităţilor (apa, energia electrica si gazelle naturale), preţurile combustibililor s-au majorat substanţial, la fel si preturile prestarilor de servicii (colectare deseuri, colectare deseuri reciclabile, colectare si neutralizare deseuri SNCU, mentenanta, metrologie,analize laborator, DDD, etc. Ca sa nu mai vorbim de preturile extrem de mari la dezinfectanti, material si echipamente de protective, materiale de curatenie si multe altele.

 Numai o pâine (cât primeşte un pacient zilnic), costă 2 lei; dacă are nevoie de o pâine fără gluten aceea costă 9,00 lei.

În ceea ce priveşte ajustarea, indexarea alocaţiei de hrana a bolnavilor este nu numai un act reparator de decentă, ci o reală necesitate care influenţează direct actul medical, iar grijă pentru pacienţi, semeni ai noştri, aflaţi în suferinţă, ar trebui tratată cu prioritate.

Mai mult, trebuie avut în vedere ca bolnavii infectaţi cu virusul Covid 19, sunt consideraţi ,,alţi bolnavi adulţi”, a căror alocaţie de hrana este de de acum 11 lei/zi inclusiv TVA, valoare ce nu poate acoperi un regim alimentar hiper caloric ş ihiper proteic, aşa cum necesită acest regim.
Apreciem ca este oportună o altă abordare a modului în care să fie modificate valorile alocaţiilor de hrana, ca se impune o nouă iniţiativă a Ministerului Sănătăţii de indexare a alocaţiilor de hrana,( corespunzător situaţiei pieţei şi ratei inflaţiei pentru  perioada 2016-2021) susţinută de Ministerul Finanţelor Publice.

Unele spitale care tratează aceşti bolnavi au sprijin de la autorităţile locale, altele nu.

Hotărârea de Guvern 851/2021, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 470/2021,  prevede în mod expres, posibilitatea ca autoritățile publice locale care au în administrarea unități medicale, pot suporta, din bugetul propriu, majorări ale normei de hrană.

De exemplu, din luna aprilie 2018 şi până în prezent, printr-o Hotărâre a Consilului Local, spitalele aflate în Administrarea Municipiului București, pentru bolnavii internați în aceste spitale primesc o alocaţie de hrana cu 50% față de valorile prevăzute în HG 665/2016. Consilierii generali au votat, în unanimitate, proiectul de hotărâre prin care norma de hrana pentru bolnavii internaţi în spitalele administrate de ASSMB să fie majorată cu 50%, încredinţaţi fiind de necesitatea acestei măsuri.
  
 
Şi la Constanţa, de exemplu, pacienţii suspecţi sau confirmaţi a fi contaminaţi  cu virusul Covid 19, internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, beneficiază de o suplimentare de 6,00

lei, suportată de Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Astfel pentru aceşti pacienţi, valoarea alocaţii de hrana este 17,00 lei, fiind compusă din 11,00 lei conform HG 470/2021 şi 6,00 lei suplimentare de la Consiliul Local Constanţa.

Considerăm ca se procedează în mod discriminator, atâta vreme cât un pacient internat într-un spital beneficiază de o alocaţie de hrana mai mare decât a altui bolnav, internat în alt spital, pentru o boală similară.

Comparativ:,

Referitor la alocatia de hrana a persoanelor aflate in centrele de asistenta sociala:

Incepand cu data de 01 ianuarie 2015, Guvernul Romaniei, probabil dupa o analiza obiectiva, a facut un gest reparator si a emis Hotararea nr. 903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocatiei zilnice de hrana pentru consumurile colective din institutiile si unitatile publice si private de asistenta sociala destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilitati si persoanelor varstnice, hotarare care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 763 din 21 octombrie 2014.

Conform acestei hotarari, incepand cu data de 01 ianuarie 2015, nivelul minim al alocatiei zilnice de hrana pentru consumurile colective din institutiile si unitatile publice de asistenta sociala destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilitati si persoanelor varstnice, a crescut de la 10,30 lei cu TVA  (nivel stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 421/2008)  la 16,50 lei cu TVA, adica a crescut cu  peste 60%. 

Referitor la alocatia de hrana a persoanelor aflate in caminele de batrani:

Tot din acel an, cu peste 50%, respectiv de la 11,00 lei cu TVA, la 16,60  lei cu TVA, a crescut si nivelul alocatiei de hrana a persoanelor internate in caminele pentru persoane varstnice.

Referitor la alocatia de hrana a persoanelor care sunt repartizate la cantinele sociale:

Prin aceasi hotarare, tot din acel an, cu 50%,  a crescut si nivelul alocatiei din cantinele sociale de la 6,00 lei cu TVA, la 12,00 lei cu TVA. Adica, pentru  o singura masa calda /zi, s-au alocat 12 lei.

Referitor la alocatia de hrana a militarilor şi poliţiştilor

La fel si norma de hrană destinată militarilor şi poliţiştilor începând cu luna octombrie 2015, a crescut cu peste 30%, conform unui comunicat al MAI. Astfel, norma de hrană pentru military şi poliţişti a crescut de la 25 lei/zi, la 32 de lei/zi, iar pentru personalul civil din domeniul securităţii naţionale de la 19 lei/zi, la 25 de lei/zi.

Referitor la alocatia de hrana a persoanelor private de libertate, aflate in arest:

Alocatia de hrana pentru persoanele aflate in arest conform Normei 16 este de 17,24 lei cu TVA, conform Normei17 este de 17,74  lei cu TVA, dar acestia beneficiaza si de un supliment de hrana -Norma 12C1 in valoare de 10,73 lei cu TVA, care se acorda in sarbatorile legale.
 
Concluziile dovedesc fara de tagada ca pacientii internati sunt de departe cei mai vitregiti.

Mai ales binecunoscand faptul ca, alimentatia omului bolnav, este o componenta a actului medical si impreuna cu medicatia si cu  tratamentul aplicat, constituie factori determinanti in procesul de recuperare a pacientilor. Dietele sunt prescrise de medicul nutritionist sau de asistenul dietetician, iar la intocmirea meniurilor pentru fiecare dieta in parte se urmareste acoperirea numarului de calorii, respectarea principiilor nutritive ( proteine ,glucide, lipide ) cat si diversificarea meniurilor.
 
In  consecinta, va rugam, sa analizati cu atenţia cuvenită şi cu obiectivitate cele semnalate şi în înţelepciunea şi experienţa ce va caracterizează, să găsiţi soluţiile necesare, pentru ajustarea decent a valorilor alocatiilor de hrana pentru persoanele internate in spital.
Nadajduind ca veti indrepta aceasta situatie cat mai curand posibil, in numele tuturor celor suferinzi internati in spitale, VA MULTUMIM!

Va multumesc !

Primiţi va rog, asigurarea profundului meu respect.
 
Preda Petre
Asteptam raspuns pe adresa: Constanta, str. Nicolae Iorga nr. 87, judetul Constanta.
Tel. contact : 0722567873; e-mail: arimexcom2000@yahoo.com
Constanta, anul Domnului 2021, noiembrie 25.
D-sale, Domnului Nicolae Ciuca Prim-ministru al Guvernului Romaniei
D-sale, Domnului Alexandru Rafila Ministru al Sanatatii”
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și

Cu câți bani trebuie să se descurce firmele de catering pentru a asigura hrana unui pacient internat în spital

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii