Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„A fost o mare ambiţie a mea“ Calendare personalizate cu fotografii din istoria echipei Tractorul Năvodari. Cine le-a primit (galerie foto)

ro

05 Dec, 2019 00:00 4110 Marime text

Titus Răileanu, fost conducător, delegat sportiv şi antrenor al echipei de fotbal Tractorul Năvodari (formaţie care s-a desfiinţat în 1997) a realizat un calendar de perete pe 2020, personalizat, cu imagini din istoria echipei, pe care l-au primit 75 de persoane.
 
Circa 60 dintre calendare au intrat în posesia unor foşti jucători, iar restul au fost înmânate, „ca protocol şi, de ce nu, ca reclamă“, unor oficiali şi colaboratori. „Calendarul personalizat a fost o mare ambiţie a mea şi o altă realizare, unicat, a noastră. Chiar dacă efortul şi contribuţia mea au fost determinante, le mulţumesc şi celor care, într-un fel sau altul, m-au ajutat. Am fost bucuros şi împăcat că munca şi strădania s-au finalizat. Pot să afirm că sunt mândru de ceea ce s-a înfăptuit în tot anul 2019, în ce priveşte fosta echipă Tractorul Năvodari (revederile foştilor jucători şi oficiali), iar pentru mine foştii jucători au rămas aceiaşi băieţi sau tineri de multe ori năbădăioşi, dar prietenii mei pe viaţă. Mulţumesc mult şi celor şapte foşti jucători care au contribuit financiar substanţial la tot ce s-a organizat şi le respect dorinţa ca numele lor să rămână anonime, în umbră.
 
Și, nu în ultimul rând, în numele tuturor vreau să mulţumesc Primăriei Năvodari, care ne-a pus cu amabilitate logistică necesară desfăşurării meciurilor noastre bătrâneşti. Acum doresc să ne liniştim, să avem parte de o vacanţă sportivă frumoasă şi în 2020 să reluăm activităţile, chiar ridicând ştacheta pretenţiilor. Tuturor, La mulţi ani şi sănătate!“, a spus Titus Răileanu.
 

Nostalgia fotografiilor

 
Calendarul a fost înmânat cu ocazia unei noi reîntâlniri a celor din marea familie a Tractorului Năvodari, eveniment care a încheiat activităţile cu tentă sportivă pe 2019 ale celor care şi-au propus să menţină în viaţă spiritul fostei echipe. „Au fost prezenţi peste 40 de foşti jucători, care au primit pentru ei sau pentru cei absenţi, cu bucurie şi curiozitate, calendarul cu fotografii nostalgice din urmă cu 50 de ani, alături de altele mai recente“, a arătat Titus Răileanu, nea Rică, aşa cum este cunoscut de apropiaţi.
 

Împrăştiaţi prin lume

 
În 2020, se vor împlini 60 de ani de la înfiinţarea echipei Tractorul Năvodari, iar, în acest an, Titus Răileanu (75 de ani) a fost iniţiatorul mai multor întâlniri între foştii „tractorişti“. „Fiind  unul care am scotocit prin arhivele uzinei patronatoare, în urmă cu peste 50 ani, ştiam că echipa Tractorul s-a născut în anul 1960, astfel că anul 2020 devenind unul aniversar, am considerat că trebuie să-l sărbătorim. Din acest motiv, în anul care este pe picior de plecare, am luat iniţiativa de mobilizare a cât mai multor foşti. Cu strângere de inimă, cu emoţii mari pentru mine, a fost un an de testare, să vad cum se răspunde iniţiativei mele şi cât de curioşi sau nerăbdători pentru revedere sunt foştii mei colaboratori şi jucători.
 
În luna mai, ne-am reîntâlnit cam 55 de persoane, întâi la o mini-partidă de alergat după minge şi apoi la o bogată masă festivă la un restaurant. După o pauză de zeci de ani în care viaţa ne-a împrăştiat prin Năvodari şi comunele limitrofe, prin Dobrogea, prin alte judeţe şi chiar prin străinătate, ne-am revăzut aproape toţi cei care, în viaţă fiind, am ajuns la vârste între 50 şi 75 de ani. Bucuria revederii a fost uriaşă, cu atât mai mult cu cât unii membri ai succesivelor generaţii nu s-au mai văzut de prin anii 70 - 80 - 90“, a precizat Titus Răileanu.
 

A reuşit să devină un nume respectat

 
Potrivit acestuia, istoricul echipei Tractorul este scurt şi simplu. Înfiinţată în Constanţa la iniţiativa şi insistenţa lui Nicolae Racuciu, „o persoană arhicunoscută în fotbal de cei mai în vârstă sub celebrul nume nea Nicu“, după doi ani, în 1962, se transferă definitiv la Năvodari. „În toată perioada, Tractorul a activat numai pe plan judeţean, iar, prin seriozitate, constanţă şi chiar valoare, a reuşit să devină un nume respectat. După 1990, echipa a întâmpinat din ce în ce mai multe greutăţi de tot felul, până când, în 1997, s-a autodesfiinţat“.
 

Destin implacabil

 

În acel an trist pentru formaţie, Titus Răileanu nu mai activa la echipă şi nici nu mai era angajatul uzinei. „Destinul a fost implacabil şi acceptat în cele din urmă cu resemnare. Legătura între foştii sportivi a rămas întâmplătoare, fiecare ducându-şi destinul şi grijile purtaţi pe valurile tranziţiei, unii, mai temerari şi mai iscusiţi, reuşind să aibă succes în viaţă şi în afaceri. Farmecul revederii din luna mai mi-a dat curajul să mai organizez una, dar numai a celor care, în 1974, au promovat în elita fotbalului judeţean, dând startul performanţelor şi prestigiului local. Ne-am întâlnit 15 foşti componenţi ai acelei echipe (care a rămas definitiv în sufletul meu) în luna septembrie, la un local, unde amintirile, voia bună şi glumele s-au împletit minunat cu alesele meniuri si conţinutul paharelor în aşa fel încât atmosfera ne-a făcut să ne simţim tineri chiar la 70 de ani (în medie) ai noştri“, a punctat Titus Răileanu.
 
Citeşte şi:
 
Bornă istorică „Pionierii“ din 1974 ai echipei Tractorul Năvodari, revedere emoţionantă. A participat şi unchiul lui Gică Hagi (galerie foto)

 
 
 

 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii