Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:20 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bornă istorică „Pionierii“ din 1974 ai echipei Tractorul Năvodari, revedere emoţionantă. A participat şi unchiul lui Gică Hagi (galerie foto)

ro

21 Sep, 2019 00:00 3920 Marime text

Foşti componenţi ai echipei de fotbal Tractorul Năvodari care, la finele sezonului 1973/1974, promova pentru prima dată în primul eşalon judeţean, s-au revăzut după mulţi ani şi au depănat amintiri, cu ocazia unei emoţionante întâlniri găzduite de un local din Mamaia.

Având în vedere că, în 2020, se vor împlini 60 de ani de la înfiinţarea echipei (formaţie care avea să se desfiinţeze în 1997), în primăvara acestui an Titus Răileanu (75 de ani, fost antrenor şi delegat sportiv la echipă, timp îndelungat, peste 20 de ani) a iniţiat şi organizat, ajutat de alţi câţiva „foşti“, o întâlnire la care au participat mai bine de 50 de foşti jucători ai Tractorului, din diferite generaţii. „Ţinând cont de cei 60 de ani pe care îi vom marca la anul, m-am încumetat să dau «deşteptarea şi alarma». A fost un eveniment cu totul deosebit. Ne-am întâlnit într-un cadru organizat, la un mini-meci bătrânesc, urmat de o lungă, romantică şi distractivă repriză a treia, spre mulţumirea şi încântarea tuturor“, a precizat Răileanu. După acea întâlnire, s-a decis să urmeze alta, cea de acum, una separată a „pionierilor“ din 1974.

„Toţi am redevenit tineri“


Au participat 14 foşti fotbalişti din acea echipă, printre care şi Strelian Hagi, unchiul lui Gică Hagi. „La restaurantul stabilit am avut parte de toate. De glume, de bucuria re-revederii, de rememorarea unor întâmplări fotbalistice hazlii din acei ani. Unii mai bine dispuşi au şi cântat, de dor, dragoste sau jale. La locul meu din capul mesei îi priveam pe cei 14 foşti fotbalişti şi făceam în gând o comparaţie între tinerii din urmă cu 45 de ani şi bătrâneii bunici din preajma mea. Anii nu iartă pe nimeni, dar la această întâlnire toţi am redevenit tineri, fără excepţie. Nu mai era nimeni bătrân: Crângaşu, Hagi (unchiul lui Gică Hagi), Oţeleanu, Ene, Comşa, Bacale, Hari Coadă, Hristu Moceanu, Pascu, Deliu, Chihaia, Cipăreanu, Constantin Petre, Sava şi eu, adică toţi cei prezenti nu aveam nici unul în suflete mai mult de 25 ani“, a menţionat Titus Răileanu.

Calendar omagial


La revederea din 2020 se speră ca numărul participanţilor să crească la peste 70. „Le-am promis că, daca ne ajută soarta şi sănătatea, la anul să organizez o altă revedere. Cu toţii sper să ne adunăm de data aceasta peste 70 de persoane. Vor veni cu siguranţă şi de peste hotare cei care pot. La sfârşit, le-am spus de o surpriză de sfârşit de an: fiecare va primi un calendar de perete pentru 2020, unul omagial cu specificul Tractorul Năvodari. Iar fiecare să şi-l pună într-un loc în casa de unde să-l vadă zilnic. Să-şi aducă aminte de colegi, de tinereţea care s-a dus. Eu le zic tuturor la revedere în 2020 şi să fie atenţi la semnalul meu cu atenţionarea, că nu accept nicio lipsă. Ca pe vremuri la antrenamente!“, a punctat Titus Răileanu.

Majoritatea jucătorilor lucrau la uzină în trei schimburi

 
Acesta e de părere că anul 1974 e o bornă istorică în viaţa echipei Tractorul Năvodari. „În viaţa unui sportiv sau colectiv sportiv există, indiscutabil, urcuşuri şi coborâşuri, lucru valabil şi în cazul Tractorului Năvodari, care, de la înfiinţare, în anul 1960, şi până la desfiinţare, în 1997, a activat numai în campionatele organizate pe plan judeţean. Am cunoscut cu adevărat echipa şi componenţii ei în primavara lui 1974. Formaţia era participantă în eşalonul doi judeţean şi, într-o primă fază, am fost surprins să constat că, la sfârşitul campionatului, a câştigat seria şi implicit a promovat într-o manieră mai mult decât categorică. Îi cunoşteam pe toţi jucătorii, colegi cu mine în uzina care patrona echipa. Cu o singură excepţie, toţi erau muncitori calificaţi în diferite meserii specifice uzinei, erau tineri sau chiar foarte tineri, lipsiţi de pretenţii sau «ifose», majoritatea lucrând chiar în trei schimburi! Cunoşteam valoarea eşalonului judeţean de elită, în care au promovat, un fel de Liga a IV-a de astăzi. Acolo erau echipe cu o lunga istorie în spate şi cu jucători valoroşi, mulţi activând în ligile superioare organizate de FRF“, povesteşte Titus Răileanu.

„Tot ce ţinea de logistică era pur şi simplu la pământ“


Fostul oficial al Tractorului Năvodari spune că, întrucât era prima promovare, primul contact cu elita fotbalului judeţean, generaţiile care au urmat au respectat şi preţuit „pionierii perfomanţei din 1974“. „Ademenit şi îndemnat de căpitanul echipei, Andrei Toma, un bun prieten, am acceptat să dau o mână de ajutor. Colectivul de jucători era bun, dar tot ce ţinea de logistică era pur şi simplu la pământ. Cu sprijinul unui conducător din uzină, Dumitru Jidovu, într-un timp record toată baza sportivă proprie a fost adusă la condiţii mai mult decât decente, iar dotarea cu echipament la un nivel greu de anticipat până în vara promovării“, menţionează Titus Răileanu.

Un nume respectat pe plan local


Aceste precizează că desfiinţarea echipei, din anul 1997, a venit ca urmare „a deteriorării totale a condiţiilor financiar-economice ale uzinei patronatoare“. „Până la acel moment nefericit, echipa a fost însă mereu un nume important şi chiar respectat pe plan local. S-au înregistrat şi două nedorite retrogradări (urmate de promovări), astfel că spiritul colectivului a rămas nealterat. În 1997 a venit, aşadar, sfârşitul. Nu mai făceam parte din colectivul în care am depus multa pasiune mai bine de 20 de ani. Ştiam că sfârşitul este aproape, dar speram să nu vină. A venit, totuşi. Legătura între succesivele generaţii de jucători a continuat să existe, dar mai mult accidental. Viaţa a făcut ca fiecare să se ocupe de familiile lor. Orice revedere aducea bucurie, dar prima grijă era familia, copiii şi inocenţa nepoţeilor. Iată însă că în acest an am organizat întâlniri ale foştilor eroi ai echipei şi sperăm să continuăm cât mai mulţi ani pe această linie“, a mai spus Titus Răileanu.  

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Citeşte şi:

Dumitru Jidovu, cel mai important conducător din istoria fostei echipe Tractorul Năvodari, s-a stins din viaţă (galerie foto)


Întâlnire cu istoria Unchiul lui Gică Hagi a fost fotbalist la Tractorul Năvodari. Marea familie a echipei s-a reunit (galerie foto + video)

Poveştile Tractorului Năvodari Fotbalist care venea la unele meciuri de la judeţ cu taxiul. Incredibil de la cine a primit o palmă la Cogealac! (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii