Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:45 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amintirile lui Cornel Dinu și Ion Constantinescu Cum s-a încoronat România la Constanța campioană europeană universitară (galerie foto)

ro

12 May, 2020 00:00 6093 Marime text

În anul 1972, selecționata de fotbal a Republicii Socialiste România a câștigat Campionatul European Universitar de Fotbal, turneul final, dar și alte meciuri ale tricolorilor din competiție, fiind găzduite de Constanța. La campionat au jucat fotbaliști care erau și studenți, iar cei români jucau în mare parte la echipe studențești (Sportul Studențesc, Universitatea Craiova, Universitatea Cluj).
În finala mare, RSR a învins, pe stadionul „Farul“, Republica Federativă Iugoslavia cu 1-0, grație unui gol marcat de Jurcă în minutul 5. Partida s-a jucat pe 30 iulie 1972. În competiție au fost patru serii, iar România a câștigat tot: 15-0 cu Malta (pe 19 iulie), 2-1 cu Olanda (pe 21 iulie), 2-1 cu Republica Federală Germania (pe 23 iulie) - în grupe; 2-1 cu URSS (pe 25 iulie) - în sferturi; 2-0 cu Spania (pe 28 iulie) - în semifinale; 1-0 cu Iugoslavia (în finala mare). Tricolorii au jucat numai în nocturnă, iar înainte de turneu au susținut pe litoral trei partide de pregătire, tot la lumina reflectoarelor: 3-0 cu Liban (pe 11 iulie), 11-0 cu Electrica Constanța (pe 13 iulie) și 2-1 cu Farul (pe 16 iulie).
 

L-a convins să joace Ion Traian Ștefănescu

La turneul de acum aproape 38 de ani, căpitanul echipei tricolore, cel care, la final, a ridicat trofeul deasupra capului, a fost Cornel Dinu. Acum în vârstă de 71 de ani, „Procurorul“, fost mare fotbalist, avea pe atunci 23 de ani, era student în anul trei la Drept, fotbalist la Dinamo și internațional al României. La emisiunea „Replay“ de la TVR1, Cornel Dinu și-a amintit despre acel turneu. „Cel care m-a convins să joc în această reprezentativă universitară, care avea turneul la Constanța, a fost un om de o calitate extraordinară, cu care am rămas și acum în relații formidabile, profesorul Ion Traian Ștefănescu, intelectual de marcă, șeful UASCR (n.r. Uniunea Asociațiilor Studenților Comuniști). Era o selecționată în care eu am fost singurul jucător student de la Dinamo, Steaua sau Rapid. Ceilalți erau studenți de la Craiova, Cluj, Sportul Studențesc. Eu eram singurul din București care nu aparțineam de Sportul Studențesc, ci aparținând echipelor așa-zis militare atunci, cu numele, nu cu fapta“, a povestit Cornel Dinu la emisiunea amintită.
 

I-a dat cu kelen în ochi unui adversar!

Printre ceilalți componenți ai României de la turneul de pe litoral s-au numărat jucători precum Ion Oblemenco, Mircea Sandu, Dan Anca, Niculescu, Velea, Pexa, Mihăilă, Jurcă, Preda, Stoicescu, Strâmbeanu, Dumitru Marcu sau Țarălungă. „Cupa ridicată de mine la final seamănă foarte mult cu cea care mă fascina în tinerețe, ridicată de Internazionale în anii 1964-1965, cupa intercontinentală. Ce-mi mai aduc aminte de la acel turneu e că în meciul cu nemții parcă, la un moment dat, pentru că se tăvălea unul pe jos, am luat kelenul (n.r. un calmant, cu proprietăți de răcorire, folosit pentru controlul durerii cauzate de contuzii, foarte util în activitățile sportive și în medicina sportivă) și i-am dat în ochi, ceea ce s-a simțit foarte «bine» și a fost la un pas de «scandal diplomatic», dar bineînțeles că atunci România mai avea demnitate națională“, a mai precizat Cornel Dinu la „Replay“.
 

Au condus jocul încă de la început

În emisiunea de la TVR a fost prezentat și un filmuleț Sahia Film cu rezumatul finalei România - Iugoslavia, în care se arată: „În finala Campionatul European Universitar de Fotbal s-au întâlnit studenții români și cei iugoslavi. Fotbaliștii români, beneficiind până atunci de adversari care de care mai simpatici, conduc jocul încă de la început. În minutul 5, fundașul Jurcă nu ezită să introducă balonul în poarta echpei iugoslave. Spre satisfacția celor prezenți, jucăm bine și frumos și în repriza a doua, dar scorul rămâne neschimbat, 1-0 pentru noi. Pe locul întâi, România, urmată de Iugoslavia și Cehoslovacia. Acum studenților noștri le stă în față un adversar redutabil, cartea“.
 

Gazonul s-a prezentat foarte bine

Legendă a FC Farul, Ion Constantinescu (71 de ani) își aduce aminte de acel turneu. Juca la Constanța pe atunci, tocmai ce intrase la facultate, la „Sport“, dar nici el, nici alt jucător de la Farul (student) nu au prins lotul României, fiind însă în cărți înainte de competiție pentru un lot lărgit. „A fost un turneu foarte reușit, una dintre cele mai importante întreceri găzduite de stadionul Farul. O mare contribuție pentru desfășurarea la Constanța a acelui European a avut Dumitru Ivan, șef pe atunci al Consiliului Județean pentru Educație Fizică și Sport. Era greu de pătruns în acel lot al României, erau jucători foarte mari, cu toate că și Farul avea echipă excelentă pe atunci, cu fotbaliști valoroși. Stadionul a fost neîncăpător, era în plin sezon estival, iar atmosfera - deosebită. S-au depus eforturi pe plan local pentru ca întrecerea să se desfășoare ireproșabil. Țin minte că suprafața de joc s-a prezentat excelent, după ce, timp de o lună, nu s-a jucat deloc pe «Farul». Constanța a ieșit foarte bine în lume, în planul imaginii, cu ocazia acelui European“, își amintește Ion Constantinescu.

Sursa foto: capturi Youtube (Replay)


Citește și:

Legendă a FC Farul. 50 de ani de când a venit la Constanţa! Poveştile lui Ion Constantinescu. Vedetă pe gazon, era laborant chimist la „Chimpex“ (galerie foto)


Refrene celebre - „La Mustafa, ia la Mustafa, Faru’ Constanţa azi va câştiga!” Erau ani când stadionul gemea de lume. Poveştile savuroase ale acelor vremuri (galerie foto)

„Ziua când am învins zeii“ S-au împlinit 56 de ani de la celebra victorie a FC Farul contra echipei braziliene Flamengo

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii