Baze sportive în suferinţă la Constanţa Unde „fuge“ atletismul din faţa ploii şi a zăpezii? Într-o mică sală care, uneori, se inundă!
Baze sportive în suferinţă la Constanţa: Unde „fuge“ atletismul din faţa ploii şi a zăpezii? Într-oConstanţa scârţâie din toate încheieturile la capitolul infrastructură sportivă, iar în aceste condiţii, rezultatele obţinute de sportivii şi sportivele de pe litoral sunt cu atât mai preţioase
Performanţele sportive ale copiilor şi tinerilor Constanţei au depăşit cu mult nivelul la care se află bazele sportive în care se pregătesc mulţi dintre ei. Unele sunt aproape în paragină, gen stadionul de rugby din Complexul Sportiv „Badea Cârţan“ sau baza „Triunghi“, altele, cum ar fi stadionul de fotbal „Farul“, folosit de fotbalişti, dar şi de atleţi şi atlete, necesită ample îmbunătăţiri, iar acum doi ani, dar şi anul trecut, antrenorii de atletism se plângeau, printre altele, şi de prezenţa şobolanilor! Şi baza Clubului Sportiv Şcolar nr. 1 suferă mult, sala începută şi neterminată dându-le mari bătăi de cap celor de acolo.
„Se caţără pe pereţi de zici că sunt Spidermani!“, se plângea, în 2016, cu referire la şobolanii de la stadionul Farul, antrenoarea de atletism de la CS Farul Eveline Lisenco. Peste un an, Lisenco semnala iar problema, făcând haz de necaz: „Pe stadionul Farul se organizează Cup 1 Mai la şobolani şi căpuşe!“. Direcţia pentru Sport şi Tineret a judeţului Constanţa a iniţiat atunci o acţiune de deratizare, iar suporterii constănţeni şi cei care le-au sărit în ajutor au participat la mai multe acţiuni de strângere a gunoiului de la baza sportivă şi de curăţare a tribunelor de bălării şi chiar copăcei! Petre Grigoraş, antrenorul principal al SSC Farul Constanţa, echipa de fotbal aflată pe locul doi în seria secundă a Ligii a 3-a, a semnalat de mai multe ori starea jalnică a suprafeţei de joc a stadionului „Farul“, vorbind mereu de pericolul de accidentare în care se află elevii săi. De curând însă, cei de la SSC Farul au susţinut lucrările de reabilitare a terenului, sperându-se ca echipa să joace cât mai curând pe „Farul“ în campionat, revenind acasă de la Techirghiol, unde vor începe returul, la finele acestei săptămâni.
Atletismul a cam fost uitat
Prezentă la un interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro, atleta constănţeană Ioana Manoliu (18 ani), sportivă cu dublă legitimare, LPS Nicolae Rotaru - CS Farul (antrenoare, Carmen Botea), remarca şi ea problemele pe care le întâmpină în pregătire atleţii şi atletele de la Constanţa. „Este foarte greu să ajungi acolo sus, fiind nevoie de sacrificii, dar şi de condiţiile necesare. Iar noi nu avem o sală de atletism şi suntem nevoiţi să ne antrenăm iarna şi ori de câte ori plouă într-o sală mică de forţă, care uneori se inundă. Atletismul a cam fost uitat, din păcate, şi cu toate acestea în Constanţa sunt mulţi copii talentaţi care şi-ar dori să reuşească să se antreneze foarte bine şi aici şi să nu fie nevoiţi să plece în alte părţi“, spunea multipla campioană naţională.
„În loc să creştem, noi ne prăbuşim!“
Şi directorul LPS Nicolae Rotaru, Andrei Szemerjai, a tras mai multe semnale de alarmă în privinţa infrastructurii sportive din Constanţa. „Referindu-mă la baze sportive, în Constanţa, în cel mai scurt timp, ne vom pune întrebarea unde vom face atletism. Nu ai unde să practici lupte, nataţie, nu ai unde să faci cam multe discipline sportive. În loc să creştem în baze sportive, noi ne prăbuşim cu cele pe care le mai avem. Iar acest lucru se va vedea în timp. E păcat, pentru că am avut mari campioni şi avem cu ce să dăm exemple tinerei generaţii, dar am spus-o şi o repet, niciun părinte întreg la minte nu-şi va lăsa copilul într-o bază sportivă aşa cum arată multe dintre ele“, a punctat Andrei Szemerjai.
Mingea e în terenul Guvernului
Baza sportivă Farul aparţine Ministerului Tineretului şi Sportului, prin Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Constanţa, însă Consiliul Local Municipal Constanţa şi-a exprimat intenţia de a prelua complexul din strada Primăverii, dar şi baza „Triunghi“ şi terenul de rugby din „Badea Cârţan“, făcând demersurile necesare în acest sens. Dosarul se află acum la Guvern, dar rămâne de văzut când va oficializa Executivul, printr-o hotărâre, aceste mutări.
Extrem de puţin pentru un organism aflat în creştere
Problema condiţiilor de pregătire de la Constanţa îi preocupă nu numai pe sportivi, antrenori şi pe cei de la cluburi, ci şi, în egală măsură, pe părinţii sportivilor. Mama Ioanei Manoliu a trimis chiar o petiţie pe adresa Primăriei Constanţa cu subiectul atletism, iar având în vedere că Andra Luiza Manoliu este medic, ea trage un semnal de alarmă şi din punct de vedere medical. „Bună ziua! Mă numesc Manoliu Andra Luiza, medic de familie, şi am o fiică, Manoliu Ioana, care practică de la vârsta de opt ani atletismul. La început a fost pur şi simplu pentru ideea de mişcare, copiii neavând decât 1-2 ore pe săptămână de educaţie fizică, ceea ce, din punct de vedere medical, este extrem de puţin pentru un organism aflat în creştere. Destul de repede, datorită profesoarei de atletism, d-na Carmen Botea, a intervenit pasiunea. S-a muncit cu răbdare şi perseverenţă şi a venit, după şase ani, prima medalie la campionatul naţional. Anii au trecut, în prezent fiica mea are 18 ani şi nenumărate medalii, inclusiv de campioană naţională, selecţii la balcaniade, festivalul olimpic al tineretului - 2014, campionatul european de juniori 2017, în ciuda condiţiilor precare de antrenament (lipsa unei săli încălzite cu dotări corespunzătoare pentru atletism: pistă alergare, groapă de nisip etc.) din perioadele octombrie - aprilie (perioada în care acumulările trebuie să fie maxime, întrucât concursurile încep la sfârşitul lui ianuarie în fiecare an)“, menţionează dr. Andra Manoliu.
Poate fi practicat de la vârste fragede
Mama campioanei constănţene subliniază câştigurile în planul sănătăţii pe care le aduce practicarea atletismului. „Nu cunosc situaţia de la alte sporturi, dar, ca medic, consider că atletismul este unul dintre puţinele sporturi care pot fi practicate de la vârste fragede, fără să afecteze organismul, este printre puţinele care se adresează organismului în ansamblu, sexelor în egală măsură, se poate face în aer liber când condiţiile meteo sunt favorabile, ducând la călirea organismului, dezvoltă răbdarea, perseverenţa, lupta cu tine însuţi, factor psihologic important în dezvoltarea capacităţii de adaptare la vicisitudinile vieţii, se poate practica până la adânci bătrâneţi, fiind renumite concursurile de atletism pentru veterani, este un sport mai puţin costisitor pentru părinţi“, se arată în continuare în petiţie.
„Vă rog din suflet să vă gândiţi la viitorul copiilor şi nepoţilor noştri!“
Având în vedere toate aceste probleme, dr. Andra Manoliu remarcă necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor de pregătire de la Constanţa. „Nu înţeleg de ce, în ciuda acestor nenumărate avantaje şi în ciuda rezultatelor pe care, de-a lungul istoriei, le-a avut, atletismul românesc a ajuns un fel de cenuşăreasă a sporturilor, fără o bază de antrenament specifică, cerşind îndurare. Nu înţeleg de ce Primăria acestui oraş care are mulţi copii şi tineri doritori de sport nu ia măsuri pentru remedierea problemelor. Suntem printre statele care nu reuşesc să absoarbă fondurile europene, iar acestea se returnează. Ce aşteptăm? Ce e de făcut? Chiar nu pot fi accesate pentru a crea o astfel de bază sportivă? Eu, personal, pot face ceva în acest sens? Vă rog din suflet să vă gândiţi la viitorul copiilor şi nepoţilor noştri, întrucât tot mai mulţi au început să aibă probleme cu coloana vertebrală, cu imunitatea, inclusiv cu stările de anxietate sau depresie şi acestea pot fi foarte bine prevenite prin sport. În speranţa unui răspuns, vă mulţumesc!“, încheie dr. Andra Manoliu.
Citeşte şi:
Arena din Constanţa, năpădită iar de bălării „Pe stadionul Farul se organizează Cupa 1 iunie la şobolani şi căpuşe“ (galerie foto + video)
La stadionul „Farul”, sportivii şi antrenorii sunt terorizaţi de şobolani „Se caţără pe pereţi de zici că sunt Spidermani!”
Sala de sport neterminată îi dă mari bătăi de cap clubului şcolar Medaliile CSS1 Constanţa se pierd printre bălării cât casa (galerie foto)
Fotoreportaj Ruină sportivă. Terenurile bazei „Triunghi“ din Constanţa au fost înghiţite de bălării
Semnalul de alarmă al lui Andrei Szemerjai „La Badea Cârţan e o bombă ecologică, la Triunghi - lada de gunoi a cartierului”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Marius 05 Mar, 2018 07:14 Au distrus toate bazele sportive acum cativa ani anuntau ca o sa refaca baza sportiva din palas la iesire din constanta spre valul lui traian baza cfr e paragina acolo