Cel mai frumos început de mai pentru FC Farul! Ziua în care Ion Constantinescu i-a dat gol Craiovei de la centrul terenului (galerie foto)
Cel mai frumos început de mai pentru FC Farul!: Ziua în care Ion Constantinescu i-a dat gol Craiovei de la centrul
02 May, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
6931
Marime text
Astăzi se împlinesc 44 de ani de la marcarea unuia dintre golurile de poveste din istoria FC Farul, cel al lui Ion Constantinescu, de la centrul terenului, în poarta Universităţii Craiova, într-un meci la Constanţa, jucat pe 2 mai 1974!
Pe un stadion care gemea de lume, în tribune fiind prezenţi aproape 20.000 de spectatori, s-au întâlnit, în returul sezonului 1973/1974, în etapa a 25-a, liderul Universitatea Craiova şi FC Constanţa, aflată şi ea în plutonul fruntaş.
Gazdele aveau să se impună cu 4-0, 1-0 la pauză (marcatori, Bălosu, Constantinescu şi Mărculescu - 2), administrându-le oltenilor cea mai categorică înfrângere de până atunci din campionat. La finele acestei runde, clasamentul avea pe primul loc, cu 34 de puncte, echipa din Bănie (care avea să câştige la final campionatul), iar pe poziţia secundă, cu 30 de puncte, se afla FC Constanţa!
Pe lângă victoria categorică, acest meci avea să rămână în memoria constănţenilor şi prin golul de 2-0 reuşit de mijlocaşul Ion Constantinescu, o adevărată bijuterie, „Noadă“ înscriind cu un şut din cercul de la centrul terenului! „Craiova avea una dintre cele mai mari echipe din istoria sa. Jucau pe atunci Oprea, Oblemenco, Deselnicu, Balaci, Beldeanu, Crişan, Marcu sau Donose. Dar nici noi nu erau fitecine. Îi băteam pe toţi la Constanţa. Îmi aduc aminte de acel gol de parcă l-aş fi marcat ieri. Se juca pe ploaie, portarul Oprea a degajat, eu am preluat în cercul de la centrul terenului şi am şutat cu boltă. Mai încercasem asemenea execuţii, iar acum mi-a ieşit. Eram şi plin de încredere, că se juca acasă, iar meciul era televizat. Comentatorul Radu Urziceanu a spus că nu a mai văzut un asemenea gol. Mai punctase printr-o execuţie asemănătoare Pele, la Moscova, într-o confruntare URSS - Brazilia. Aveam şut foarte puternic, iar pasa mea lungă era una dintre cele mai bune din România acelor ani“, povestea Ion Constantinescu, pentru ZIUA de Constanţa, în urmă cu cinci ani.
Ieri l-am sunat din nou pe fostul mare fotbalist al Farului, dar şi fost antrenor şi conducător al clubului constănţean, în prezent, la 69 de ani, director tehnic al ACS Performer Constanţa. „Ce vă spune data de 2 mai 1974, domnule Constantinescu?”, l-am întrebat. „Vă referiţi la ziua în care am dat gol de la centrul terenului?“, a avut imediat reacţie, ca pe vremuri, fostul mijlocaş. „Exact“, am răspuns. „Asemenea evenimente deosebite nu se uită. Am dat gol la poarta de la peluză cu tabela de marcaj. Să baţi cu 4-0 pe Craiova, care avea acea echipă mare, nu e puţin. Cea mai mare fericire şi mulţumire a mea pentru acest gol au fost aplauzele spectatorilor. A fost un spectacol frumos. Chiar dacă am mai marcat un gol asemănător şi pe când jucam la Galaţi, cel din meciul cu Craiova a fost cel mai frumos din cariera mea. În tur, am pierdut cu 1-2 în minutul 90, după ce am condus. La 1-1, a ratat Caraman, de la noi. A scăpat singur cu portarul şi a dat pe lângă. Din ce îmi amintesc, la golul victoriei craiovene a fost ofsaid. A şi alunecat Dan Ştefănescu, portarul nostru, şi am luat gol. Eram o echipă de top în acei ani, care jucam de mai mulţi ani împreună“, a spus Ion Constantinescu.
FC Constanţa a început în acel meci cu: Ştefănescu, Mustafa, Antonescu, Bălosu, Ghirca, Constantinescu, Vigu, Tănase, Mărculescu, Caraman, Lică. Au mai jucat Negoescu şi Nistor. Echipa de start a U Craiova a fost: Oprea, Niculescu, Bădin, Deselnicu, Berneanu, Boc, Strâmbeanu, Bălan, Ţarălungă, Oblemenco, Marcu. A mai evoluat Ştefănescu.
„Cel mai frumos început de mai din istorie: la 2 mai 1974, la Constanţa s-a jucat derby-ul sezonului 1973/1974, dintre FC Constanţa (FC Farul) şi Universitatea Craiova“, s-a amintit în programul de meci al partidei SSC Farul - Progresul 1944 Spartac. În acea stagiune, FC Constanţa avea să se claseze pe locul patru în Divizia A! Iar la finele etapei în care constănţenii se impuneau cu 4-0 în faţa craiovenilor clasamentul arăta astfel: 1. U Craiova - 34p, 2. FC Constanţa - 30p, 3. Dinamo - 30p, 4. Steagul Roşu - 28p, 5. UTA - 28p, 6. FC Argeş - 27p, 7. Poli Timişoara - 26p, 8. Jiul Petroşani - 25p, 9. CSM Reşiţa - 25p, 10. Steaua - 25p, 11. U Cluj - 24p, 12. ASA Tg. Mureş - 24p, 13. Sportul Studenţesc - 23p, 14. Rapid - 23p, 15. Petrolul - 21p, 16. SC Bacău - 20p, 17. CFR Cluj - 20p, 18. Poli Iaşi - 17p.
„Învingătoare la scor în faţa liderului, FC Constanţa reintră în cursa pentru titlu“, scria ziarul „Sportul Popular“, după meciul de la Constanţa. „«Marinarii» s-au simţit excelent pe «valurile»…ploii“, a fost titlul cronicii din cotidianul local „Dobrogea Nouă“, sub semnătura lui Liviu Bruckner, care a remarcat meciul excelent reuşit de FC Constanţa.
„Cea mai categorică înfrângere a liderului, în cele 25 de etape ale actualului campionat; cel mai bun joc realizat de constănţeni în această aprigă dispută ce se consemnează etapă de etapă în prima divizie de fotbal a ţării; patru goluri care au descumpănit o apărare ce primise până acum un gol la 80 de minute de joc efectiv; un public entuziast care a ovaţionat la final evoluţia «marinarilor» constănţeni în această ploioasă zi de primăvară - acestea sunt principalele caracteristici ale unei partide derby“, nota Liviu Bruckner.
Autorul articolului sublinia că echipa gazdă s-a autodepăşit în acel meci. „Desigur, despre partida dintre FC Constanţa şi Universitatea Craiova, desfăşurată în prezenţa a circa 20.000 de spectatori şi vizionată de alte sute de mii de telespectatori, se poate vorbi mult mai mult decât într-o cronică obişnuită, fiindcă partida în sine a însemnat cu adevărat un spectacol sportiv pe care l-am dori repetat pe stadioanele noastre. Jucătorii constănţeni au fost superiori partenerilor lor de întrecere în toate compartimentele, au acţionat ofensiv pe toată durata partidei, s-au acomodat mult mai bine cu condiţiile oferite de o vreme neprielnică, ceea ce a scos în evidenţă plusul lor de pregătire fizică. Acum, când scriem aceste rânduri, ne-ar fi greu să facem evidenţieri individuale, pentru că absolut toţi jucătorii lui FC Constanţa s-au autodepăşit, au avut evoluţii constante foarte bune pe toată durata celor 90 de minute de luptă“, preciza Liviu Bruckner.
În cronica din „Dobrogea Nouă“ este remarcat în mod deosebit jocul mijlocaşilor Vigu şi Constantinescu. „Un merit revine însă compartimentului de mijlocaşi, lui Vigu şi Constantinescu, fotbalişti care, printr-un travaliu permanent şi o superioritate tehnică evidentă, şi-au depăşit adversarii, fiind adevărate pistoane, omniprezenţi în atac şi apărare. Vigu, în prima repriză, l-a supus pe portarul Oprea la un adevărat «bombardament», obligându-l să intervină prin reflexe salutare de cel puţin cinci ori. În repriza secundă, Constantinescu şi-a asumat acest rol, fiind şi autorul unui gol cum rar este înregistrat pe stadioanele noastre“, se arată în material.
Şi celelalte compartimente ale echipei constănţene au fost evidenţiate. „Dar, repet, am fi nedrepţi dacă la capitolul «evidenţieri» am omite linia de fundaşi, excelent dirijată de Antonescu, jocul valoros al lui Bălosu (autorul primului gol, printr-o splendidă lovitură de cap), maturitatea lui Mustafa, efortul lui Ghirca şi siguranţa lui Ştefănescu. În fine, atacul, cu Tănase, Mărculescu, Caraman şi Lică, a măcinat defensiva craioveană, în care Boc, Bădin şi Deselnicu au încercat, dar fără succes, să se opună înfrângerii. De altfel, Universitatea Craiova a evoluat la Constanţa cu o doză prea mare de timiditate, mizând totul pe apărare şi incursiunile lui Marcu“, puncta autorul articolului.
Prima repriză s-a încheiat cu 1-0 pentru FC Constanţa, care a dominat cu autoritate. „Partida a început cu o suită de cornere la poarta lui Oprea, trei dintre ele datorându-se şuturilor lui Vigu. Până în minutul 20, când acelaşi Vigu a expediat balonul în bară, FC Constanţa a dominat cu autoritate. În acest minut se înscrie primul gol. Bălosu urcă în atac şi, la un corner executat de Lică, introduce balonul în poartă: 1-0. Până la sfârşitul reprizei mai notăm două excelente incursiuni ale lui Tănase şi, din nou, un şut al lui Vigu, respins cu dificultate de Oprea“, potrivit lui Liviu Bruckner.
„Repriza secundă debutează cu golul realizat de Constantinescu (şut de la 40 de metri, după ce Oprea degajase balonul). Trei minute mai târziu din nou Vigu şutează, Oprea respinge până la Mărculescu şi acesta, spre deziluzia craiovenilor, majorează scorul la 3-0. Universitatea încearcă să iasă la atac, dar este mult prea târziu. În minutul 88, acelaşi Mărculescu stabileşte scorul final, după o acţiune colectivă pe contraatac. Deci, 4-0, o victorie netă, care aduce FC Constanţa la 4 puncte de lider, pe locul doi în clasament. Nu putem încheia fără să aducem cele mai calde mulţumiri temerarilor simpatizanţi ai echipei constănţene (peste 18.000 de iubitori ai fotbalului), care, înfruntând torentul de ploaie, au încurajat echipa favorită din primul până în ultimul minut de joc“, sunt restul secvenţelor unui meci de referinţă al FC Constanţa.
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Citeşte şi:
Poveşti cu striptease, actriţe din Rusia şi goluri de la centrul terenului Ce fotbalist de la Farul avea cel mai mare succes la femei
„Făcea mingea pătrată“ Staruri ale FC Farul, pe când abia le mijise mustaţa. Iată-i la juniorii „marinarilor“, vicecampioni naţionali! (galerie foto)
Ion Constantinescu a dat startul meciului SSC Farul - CS Mihail Kogălniceanu (galerie foto)
Pe un stadion care gemea de lume, în tribune fiind prezenţi aproape 20.000 de spectatori, s-au întâlnit, în returul sezonului 1973/1974, în etapa a 25-a, liderul Universitatea Craiova şi FC Constanţa, aflată şi ea în plutonul fruntaş.
Gazdele aveau să se impună cu 4-0, 1-0 la pauză (marcatori, Bălosu, Constantinescu şi Mărculescu - 2), administrându-le oltenilor cea mai categorică înfrângere de până atunci din campionat. La finele acestei runde, clasamentul avea pe primul loc, cu 34 de puncte, echipa din Bănie (care avea să câştige la final campionatul), iar pe poziţia secundă, cu 30 de puncte, se afla FC Constanţa!
Pe lângă victoria categorică, acest meci avea să rămână în memoria constănţenilor şi prin golul de 2-0 reuşit de mijlocaşul Ion Constantinescu, o adevărată bijuterie, „Noadă“ înscriind cu un şut din cercul de la centrul terenului! „Craiova avea una dintre cele mai mari echipe din istoria sa. Jucau pe atunci Oprea, Oblemenco, Deselnicu, Balaci, Beldeanu, Crişan, Marcu sau Donose. Dar nici noi nu erau fitecine. Îi băteam pe toţi la Constanţa. Îmi aduc aminte de acel gol de parcă l-aş fi marcat ieri. Se juca pe ploaie, portarul Oprea a degajat, eu am preluat în cercul de la centrul terenului şi am şutat cu boltă. Mai încercasem asemenea execuţii, iar acum mi-a ieşit. Eram şi plin de încredere, că se juca acasă, iar meciul era televizat. Comentatorul Radu Urziceanu a spus că nu a mai văzut un asemenea gol. Mai punctase printr-o execuţie asemănătoare Pele, la Moscova, într-o confruntare URSS - Brazilia. Aveam şut foarte puternic, iar pasa mea lungă era una dintre cele mai bune din România acelor ani“, povestea Ion Constantinescu, pentru ZIUA de Constanţa, în urmă cu cinci ani.
„Asemenea evenimente deosebite nu se uită“
Ieri l-am sunat din nou pe fostul mare fotbalist al Farului, dar şi fost antrenor şi conducător al clubului constănţean, în prezent, la 69 de ani, director tehnic al ACS Performer Constanţa. „Ce vă spune data de 2 mai 1974, domnule Constantinescu?”, l-am întrebat. „Vă referiţi la ziua în care am dat gol de la centrul terenului?“, a avut imediat reacţie, ca pe vremuri, fostul mijlocaş. „Exact“, am răspuns. „Asemenea evenimente deosebite nu se uită. Am dat gol la poarta de la peluză cu tabela de marcaj. Să baţi cu 4-0 pe Craiova, care avea acea echipă mare, nu e puţin. Cea mai mare fericire şi mulţumire a mea pentru acest gol au fost aplauzele spectatorilor. A fost un spectacol frumos. Chiar dacă am mai marcat un gol asemănător şi pe când jucam la Galaţi, cel din meciul cu Craiova a fost cel mai frumos din cariera mea. În tur, am pierdut cu 1-2 în minutul 90, după ce am condus. La 1-1, a ratat Caraman, de la noi. A scăpat singur cu portarul şi a dat pe lângă. Din ce îmi amintesc, la golul victoriei craiovene a fost ofsaid. A şi alunecat Dan Ştefănescu, portarul nostru, şi am luat gol. Eram o echipă de top în acei ani, care jucam de mai mulţi ani împreună“, a spus Ion Constantinescu.
Pe locul patru în Divizia A!
FC Constanţa a început în acel meci cu: Ştefănescu, Mustafa, Antonescu, Bălosu, Ghirca, Constantinescu, Vigu, Tănase, Mărculescu, Caraman, Lică. Au mai jucat Negoescu şi Nistor. Echipa de start a U Craiova a fost: Oprea, Niculescu, Bădin, Deselnicu, Berneanu, Boc, Strâmbeanu, Bălan, Ţarălungă, Oblemenco, Marcu. A mai evoluat Ştefănescu.
„Cel mai frumos început de mai din istorie: la 2 mai 1974, la Constanţa s-a jucat derby-ul sezonului 1973/1974, dintre FC Constanţa (FC Farul) şi Universitatea Craiova“, s-a amintit în programul de meci al partidei SSC Farul - Progresul 1944 Spartac. În acea stagiune, FC Constanţa avea să se claseze pe locul patru în Divizia A! Iar la finele etapei în care constănţenii se impuneau cu 4-0 în faţa craiovenilor clasamentul arăta astfel: 1. U Craiova - 34p, 2. FC Constanţa - 30p, 3. Dinamo - 30p, 4. Steagul Roşu - 28p, 5. UTA - 28p, 6. FC Argeş - 27p, 7. Poli Timişoara - 26p, 8. Jiul Petroşani - 25p, 9. CSM Reşiţa - 25p, 10. Steaua - 25p, 11. U Cluj - 24p, 12. ASA Tg. Mureş - 24p, 13. Sportul Studenţesc - 23p, 14. Rapid - 23p, 15. Petrolul - 21p, 16. SC Bacău - 20p, 17. CFR Cluj - 20p, 18. Poli Iaşi - 17p.
FC Constanţa reintră în cursa pentru titlu
„Învingătoare la scor în faţa liderului, FC Constanţa reintră în cursa pentru titlu“, scria ziarul „Sportul Popular“, după meciul de la Constanţa. „«Marinarii» s-au simţit excelent pe «valurile»…ploii“, a fost titlul cronicii din cotidianul local „Dobrogea Nouă“, sub semnătura lui Liviu Bruckner, care a remarcat meciul excelent reuşit de FC Constanţa.
„Cea mai categorică înfrângere a liderului, în cele 25 de etape ale actualului campionat; cel mai bun joc realizat de constănţeni în această aprigă dispută ce se consemnează etapă de etapă în prima divizie de fotbal a ţării; patru goluri care au descumpănit o apărare ce primise până acum un gol la 80 de minute de joc efectiv; un public entuziast care a ovaţionat la final evoluţia «marinarilor» constănţeni în această ploioasă zi de primăvară - acestea sunt principalele caracteristici ale unei partide derby“, nota Liviu Bruckner.
S-au acomodat mai bine condiţiilor de joc
Autorul articolului sublinia că echipa gazdă s-a autodepăşit în acel meci. „Desigur, despre partida dintre FC Constanţa şi Universitatea Craiova, desfăşurată în prezenţa a circa 20.000 de spectatori şi vizionată de alte sute de mii de telespectatori, se poate vorbi mult mai mult decât într-o cronică obişnuită, fiindcă partida în sine a însemnat cu adevărat un spectacol sportiv pe care l-am dori repetat pe stadioanele noastre. Jucătorii constănţeni au fost superiori partenerilor lor de întrecere în toate compartimentele, au acţionat ofensiv pe toată durata partidei, s-au acomodat mult mai bine cu condiţiile oferite de o vreme neprielnică, ceea ce a scos în evidenţă plusul lor de pregătire fizică. Acum, când scriem aceste rânduri, ne-ar fi greu să facem evidenţieri individuale, pentru că absolut toţi jucătorii lui FC Constanţa s-au autodepăşit, au avut evoluţii constante foarte bune pe toată durata celor 90 de minute de luptă“, preciza Liviu Bruckner.
Vigu şi Constantinescu, adevărate pistoane
În cronica din „Dobrogea Nouă“ este remarcat în mod deosebit jocul mijlocaşilor Vigu şi Constantinescu. „Un merit revine însă compartimentului de mijlocaşi, lui Vigu şi Constantinescu, fotbalişti care, printr-un travaliu permanent şi o superioritate tehnică evidentă, şi-au depăşit adversarii, fiind adevărate pistoane, omniprezenţi în atac şi apărare. Vigu, în prima repriză, l-a supus pe portarul Oprea la un adevărat «bombardament», obligându-l să intervină prin reflexe salutare de cel puţin cinci ori. În repriza secundă, Constantinescu şi-a asumat acest rol, fiind şi autorul unui gol cum rar este înregistrat pe stadioanele noastre“, se arată în material.
Defensiva craioveană a fost măcinată
Şi celelalte compartimente ale echipei constănţene au fost evidenţiate. „Dar, repet, am fi nedrepţi dacă la capitolul «evidenţieri» am omite linia de fundaşi, excelent dirijată de Antonescu, jocul valoros al lui Bălosu (autorul primului gol, printr-o splendidă lovitură de cap), maturitatea lui Mustafa, efortul lui Ghirca şi siguranţa lui Ştefănescu. În fine, atacul, cu Tănase, Mărculescu, Caraman şi Lică, a măcinat defensiva craioveană, în care Boc, Bădin şi Deselnicu au încercat, dar fără succes, să se opună înfrângerii. De altfel, Universitatea Craiova a evoluat la Constanţa cu o doză prea mare de timiditate, mizând totul pe apărare şi incursiunile lui Marcu“, puncta autorul articolului.
Bălosu, gol în urma unei faze fixe
Prima repriză s-a încheiat cu 1-0 pentru FC Constanţa, care a dominat cu autoritate. „Partida a început cu o suită de cornere la poarta lui Oprea, trei dintre ele datorându-se şuturilor lui Vigu. Până în minutul 20, când acelaşi Vigu a expediat balonul în bară, FC Constanţa a dominat cu autoritate. În acest minut se înscrie primul gol. Bălosu urcă în atac şi, la un corner executat de Lică, introduce balonul în poartă: 1-0. Până la sfârşitul reprizei mai notăm două excelente incursiuni ale lui Tănase şi, din nou, un şut al lui Vigu, respins cu dificultate de Oprea“, potrivit lui Liviu Bruckner.
Când au încercat să iasă la atac, a fost prea târziu
„Repriza secundă debutează cu golul realizat de Constantinescu (şut de la 40 de metri, după ce Oprea degajase balonul). Trei minute mai târziu din nou Vigu şutează, Oprea respinge până la Mărculescu şi acesta, spre deziluzia craiovenilor, majorează scorul la 3-0. Universitatea încearcă să iasă la atac, dar este mult prea târziu. În minutul 88, acelaşi Mărculescu stabileşte scorul final, după o acţiune colectivă pe contraatac. Deci, 4-0, o victorie netă, care aduce FC Constanţa la 4 puncte de lider, pe locul doi în clasament. Nu putem încheia fără să aducem cele mai calde mulţumiri temerarilor simpatizanţi ai echipei constănţene (peste 18.000 de iubitori ai fotbalului), care, înfruntând torentul de ploaie, au încurajat echipa favorită din primul până în ultimul minut de joc“, sunt restul secvenţelor unui meci de referinţă al FC Constanţa.
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Citeşte şi:
Poveşti cu striptease, actriţe din Rusia şi goluri de la centrul terenului Ce fotbalist de la Farul avea cel mai mare succes la femei
„Făcea mingea pătrată“ Staruri ale FC Farul, pe când abia le mijise mustaţa. Iată-i la juniorii „marinarilor“, vicecampioni naţionali! (galerie foto)
Ion Constantinescu a dat startul meciului SSC Farul - CS Mihail Kogălniceanu (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii